用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 不是以小朋友為本的學校很可怕
樓主: eg_mere
go

不是以小朋友為本的學校很可怕  

tester5 發表於 18-10-29 12:54
其實, 我兩個也不是主動拎起本書的乖學生, 現在高小有時間都係打機, 睇電視. 始㚵只係普通小朋友.
你的孩 ...
每個小朋友都係獨特各有優點,絕對冇誰家的孩子較優秀。你的小朋友有能力系學業上後來居上,足以証明你既方法係正確、小朋友亦係可造之材。
我只係想樓主知道,以小朋友為本既教育,唔等於玩樂,反而正正同你一樣,搵一個合適、有趣既方法令小朋友學習;而樓主所講既幼稚園亦只係做緊正確既教育工作。話「可怕」有點兒離地。

回覆 hkpapa852 的帖子

好同意你的講法。
但如果跟小朋友在國際學校(或"國際寶校")讀的家長傾,他們會認為國際學校無排名、無級數之分,因重視分數、級數跟國際學校的理念完全不吻合,國際學校係好重視全人發展、就算學生將來出路不好,也不應失去信心。

回覆樓主:

https://www.facebook.com/worldeconomicforum/videos/186303478920506/
read this

他鄉的月亮再圓, 也只是他鄉的東西

現實是殘酷的, 如果你日後係留港發展, 就只能按照香港既遊戲規則. 成日以他鄉既遊戲規則去思考, 對事情沒有幫助.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-29 13:56
我小朋友不在國際學校,但就算俾我地小朋友免費揀,我都想試下香港式學校先,真係吾掂先去國際學校

提提妳 ...
好既國際學校, 一直都爭崩頭, 朋友好想入德瑞, 但原來有錢都未必考到.
我朋友教我: 唔駛問0甘多, 睇下d高官/名媛幫仔女揀咩學校, 一味照跟就唔錯得去邊.

四隻貓 發表於 18-10-31 09:35
好既國際學校, 一直都爭崩頭, 朋友好想入德瑞, 但原來有錢都未必考到.
我朋友教我: 唔駛問0甘多, 睇下d高 ...

同意呀~~現在俾仔女讀IS的父母,通常在Playgroup和幼稚園階段已鋪路,大部分都沒有'LS讀唔掂先轉IS的想法'。

eg_mere 發表於 18-10-31 00:29
https://www.facebook.com/worldeconomicforum/videos/186303478920506/
read this

要play hard, work hard, not just play without work.

回覆樓主

揀學校係配對遊戲,你覺得間學校學術太深唔合適,可以揀happy school,只要到選揀小學時毋忘初心。

四隻貓 發表於 18-10-31 09:35
我朋友教我: 唔駛問0甘多, 睇下d高 ...

德瑞好難入?

koo_koo_0312 發表於 18-11-6 15:14
德瑞好難入?

German Swiss 的確係有錢都未必讀到

MrsPerthLiu 發表於 18-11-6 17:31
German Swiss 的確係有錢都未必讀到
會唔會睇錯左係德萃

noming 發表於 18-11-7 10:15
會唔會睇錯左係德萃

我都有咁諗過,所以咪打返做German Swiss 囉

四隻貓    發表於 18-11-7 11:49
noming    發表於 18-11-7 10:22

janicelwy 發表於 18-10-27 10:57
回覆 pancake5354 的帖子

其實政府幼稚園淺,政府學校都要淺先涵接到架,而家根本連幼稚園生既水平都差距 ...
操得勁既幼稚園K3已經學緊人地一二年班既野,happy school就完全係另一回事

Nemo_baby 發表於 18-10-21 23:22
相信樓主仲係喺初步認識同幼稚園嘅階段,如果樓主再發掘多d,就會發現大部分私幼都係咁,佢去open day 嗰 ...

Del

tomatojuice 發表於 18-10-25 11:30
我家族有好幾個同齡的小朋友。
SC,KM,KV,GH ,迦南,樂基都有。
我地比較過每月課程大網,教材,甚至學 ...

Del