用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 著唔著片去in學校好?
go

著唔著片去in學校好?

小朋友平時係屋企已經戒咗日片,識得自己講尿尿,唔會賴尿,但出街都會著片,因為怕搵廁所又怕污糟。
想問下去考K1有無邊間學校係interview時著片會唔收?或者著片會扣分之類?
因為我小朋友應該可以唔著片去interview,但我又怕突發情況會賴尿就麻煩。

回覆樓主:

maggie196 發表於 18-10-20 22:54
小朋友平時係屋企已經戒咗日片,識得自己講尿尿,唔會賴尿,但出街都會著片,因為怕搵廁所又怕污糟。
想問 ...

唔着啦!最多interview之前都唔好俾佢飲咁多野囉

回覆樓主

坊間有傳唔著片,收既機會大啲,但我認為唔大關係,幼稚園主要考小朋友認顏色,眼耳口鼻,簡單對答唔怕生保,小朋友臨場表現會重要啲。

小朋友一緊張會唔會急尿,如果會就著返條片,一陣in緊話要去廁所。

Dragonmama2012 發表於 18-10-21 00:11
坊間有傳唔著片,收既機會大啲,但我認為唔大關係,幼稚園主要考小朋友認顏色,眼耳口鼻,簡單對答唔怕生保 ...

我都驚佢一陣in緊話要去尿尿就大鑊,但又怕因為著片而扣分或者唔收就好可惜。

maggie196 發表於 18-10-21 00:55
我都驚佢一陣in緊話要去尿尿就大鑊,但又怕因為著片而扣分或者唔收就好可惜。
...

會唔會望到有無片啊?如果小朋友著onepiece都睇唔到啦

maggie196 發表於 18-10-21 00:55
...

我認為無影響,我有照著片去interview。

見緊時要去尿尿,去完唔會再in你,可能講定拜拜

回覆樓主:

要小朋友自己入去考的學校,最好不要著片。 我會早小小去到,先去洗手間和除片,若等太久,再去洗手間。

回覆樓主:

要小朋友自己入去考的學校,最好不要著片。 我會早小小去到,先去洗手間和除片,若等太久,再去洗手間。

回覆 maggie196 的帖子

如果因為咁就唔收,呢啲學校入唔到都唔可惜

jaagor 發表於 18-10-21 10:57
回覆 maggie196 的帖子

如果因為咁就唔收,呢啲學校入唔到都唔可惜

咁我怕當你同人哋表現都不相伯仲之時,著唔著片就變成重要考慮因素咁就好可惜。

maggie196 發表於 18-10-20 22:54
想問 ...

照著。 如果interview問到,你解釋畀佢聽已經戒咗。

回覆樓主:

著! 無片要搵廁所仲麻煩。我女當年都未戒片, offers 都唔錯。

回覆樓主

我上年有俾阿女著住學習褲,裙仔、袜褲、再加打底褲,考3中2,我覺得冇關,同埋學習褲都幾薄,都唔係好大舊

著, 唔著瀨左仲麻煩
想當年我小朋友戒左片, 我都有照比佢著住IN, 龍校名幼都有offer
我覺得小朋友唔著係大人壓力大

回覆樓主

無諗過呢個問題添 ! 我女 2.5 歲 未開始potty train 添。。。
而家in K, 出年先開始讀 K, 而家未介到時都可能介左啦 ?!

其實group in我又唔覺得老師會睇得咁details,我囡囡著裙一定唔會睇到。片呢啲嘢遲早都會戒到,同埋好視乎小朋友生理上準備好未,如果學校咁都唔諒解,都唔會係一間好學校。

回覆樓主

我都係經驗話我知,照著片係無大影響

interview時候兩歲,入學三歲,入學時可能已經介左。另外我去幼稚園interview都無問我有無介片未,反而老師話我知小朋友ready先介,無需急住介片。

最後,interview時間好趕,叫number一間房去完到另一間,未必有時間停低去廁所。

回覆樓主

我當年照著褲仔去,瀬濕左仲麻煩

回覆樓主

我都煩緊...
有時去遠程街會幫我家小姐(2.5y)著學習褲... 但如果突然急叫佢all落片到佢會唔肯, 會不停講all尿呀all尿呀直至你帶佢去toilet