用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 軒尼詩vs福小vs港同
樓主: SCK824
go

軒尼詩vs福小vs港同 [複製鏈接]

kudon 發表於 18-10-20 23:59
回覆 ahsiu 的帖子

以我所知,福小不是直升。

之前有傳話合乎升班要求都升唔到,係有家長誤會「有條件取錄」即係waiting,以為唔收。 真係達標都升唔到,呢幾年應該冇。

福小除咗升福中,都有唔小人會試其它,學生競爭力不錯。低小不會很谷,高小就同出面差不多,但程度好好。

福中升內地大學係有優勢,好似係有免試直升的安排。但畢竟不是主流的選擇,一般都target 三大或海外大學。三大人數連年提升中,也有不少學生獲海外大學學位。

福建中學學生鍾璟鎔以十六歲之齡,獲倫敦大學學院(UCL)醫學院取錄,主修生物醫藥課程。
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3688282

mcl203 發表於 18-10-21 12:15
三間去揀,先飛走福小,直私可揀港同,官津可揀軒小。讀書始終都係睇小朋友自己,灣仔既官津中學係非常唔錯 ...
如果加入培正,咁培正、港同、軒小呢三間點選?

sunflower2000 發表於 18-10-21 18:13

真係有offer 甘多間才考慮。

sunflower2000 發表於 18-10-21 18:13

都係一樣,選港同,我理解培正頗谷,和要睇升績先可以直升,但又變成同軒小差不多,自己決定揀培正或軒小~~~

mcl203 發表於 18-10-21 18:34

都係一樣,選港同,我理解培正頗谷,和要睇升績先可以直升 ...

我都覺得你說得好啱

SCK824 發表於 18-10-20 21:39
多謝大家中肯的分析,如果港同100%上中學,感覺上安全啲。軒尼詩我太太是舊生,她說學校環境真的好細,但在 ...

你朋友誤導你。
其實年年都係85%上福中,冇上福中好多都係考到更好既中學。
福小初小唔谷,小一1年1次考試(評估比較多),小二至四1年2次考試,到高小因爲要銜接福中,要求比較高。已經比好多學校輕鬆好多,眼見幼稚園既同學小一開學唔夠半個月開始黎料。

konew720 發表於 18-10-22 01:35
你朋友誤導你。
其實年年都係85%上福中,冇上福中好多都係考到更好既中學。
福小初小唔谷,小一1年1次考試 ...

謝謝!所以先各有好處壞處,之後就會收咗先諗

SCK824 發表於 18-10-20 16:26
如果有以上offer , 請問應該選邊間好?

福小語境好!雙班主任,其中一個是net!除了中文,全英授課

mcl203 發表於 18-10-21 18:34

都係一樣,選港同,我理解培正頗谷,和要睇升績先可以直升 ...
有朋友話培正冇想像中谷。軒小會唔會比培正谷呢?

sunflower2000 發表於 18-10-22 10:19
有朋友話培正冇想像中谷。軒小會唔會比培正谷呢?

只係個人認為,我只認識一位好友既女係培正讀,從小已與補習為伴,去到P5階段,老師同佢講直升機會要注意,要入到110-120位,佢又落力推前D。現在高中階段,仍然頻密式補習。但,當然佢地既選擇並不等於其他學生如此。

至於軒下,曾有朋友仔當年係軒下讀,非常緊張成績,P2已力保係精英班位置,當時聽到都頗驚嚇。至於軒上,似乎輕鬆D,但我唔知詳情,自己當年放棄左註冊。係灣仔區,讀軒小不少家長都係劍指QC,應該唔會無壓力吧。

只係個人接觸到既微少體會~~~

mcl203 發表於 18-10-22 10:40
只係個人認為,我只認識一位好友既女係培正讀,從小已與補習為伴,去到P5階段,老師同佢講直升機會要注意 ...

世界上冇不勞而獲,如果這三間邊間比較家長不用太過理會,不用太多補習,可以仲有少少童年快樂呢?謝謝

kcbaby2013 發表於 18-10-22 09:50
福小語境好!雙班主任,其中一個是net!除了中文,全英授課

福小嘅語境真係好吸引,唔知點解好少小學有net班主任?幼稚園就好多

SCK824 發表於 18-10-22 10:46
世界上冇不勞而獲,如果這三間邊間比較家長不用太過理會,不用太多補習,可以仲有少少童年快樂呢?謝謝
...

港同,輕鬆D,但只係我憑表面觀察~~~

mcl203 發表於 18-10-22 11:01

謝謝你

mcl203 發表於 18-10-22 10:40
只係個人認為,我只認識一位好友既女係培正讀,從小已與補習為伴,去到P5階段,老師同佢講直升機會要注意 ...

軒下擺明係有精英班, 學校會盡量安排較出色既老師去教精英班, 而精英班中老師對學生既要求都會較高.

軒上無精英班, 不過有"課餘拔尖班", 通常係邀請個別科目成績好既去呢參加個D"課餘拔尖班"

如果以課程深淺計, 兩間軒小, 可能係全灣仔區熱門學校中最淺的 (連寶血要求都高過兩間軒小)

以軒上既英文用書(Longman Express), 又較軒下深一級(Longman Elect).

兩間軒小想擺到QC入場券, 最重要係三次呈分都係名列級40內 (名次40-60係個別年份都有機會)

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-10-22 11:45
軒下擺明係有精英班, 學校會盡量安排較出色既老師去教精英班, 而精英班中老師對學生既要求都會較高.

軒上 ...

E, 40-60, 爆料乎~~~

mcl203 發表於 18-10-22 11:01

港同一定輕鬆啲
我女二年班,呢兩個星期仲可以周末去公園玩(真過分),但公園既一眾friends 已經要去溫考試,唔多出現
以我所知應該漸漸谷上去,但到六年級前都比其他學校輕鬆啲
到六年級聽聞好忙,我估同外邊差不多

我覺得港同著重培養小朋友學習興趣,同自己解決問題既能力多,冇教深(有啲人鐘意學校教深一年半載)

mcl203 發表於 18-10-22 12:09
E, 40-60, 爆料乎~~~
其實兩間學校既校長都係咁同高小學生既家長講, 唔係咩秘密, 級40內先好乙1揀QC/BPS, 40以外就聖鄧

不過間中會進取D叫級50都可以乙1揀QC/BPS

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

LinusYip 發表於 18-10-22 12:45

港同一定輕鬆啲

忙極都比出面既學校輕鬆好多,因為100%直升,玩開既活動繼續玩,唔駛因為要考好呈分試要停。

LinusYip 發表於 18-10-22 12:45

港同一定輕鬆啲

考試如何溫書,同家長取態關係大D~~~

我小朋友初小都係考試前一兩天先溫習,仲有個習慣溫一陣要落街happy一輪,高小呈分試都係前一星期開工,其間只會就吓D ECA,但唔會全停,佢自己都話唔可能長時間溫習,反為會記唔到~~~

haihaimom    發表於 18-10-22 14:45
‹ 上一主題|下一主題