用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 傳統小學轉國際學校
樓主: chiki
go

傳統小學轉國際學校  

Try try Korean International School.  

swarovski2011 發表於 18-10-23 11:51
讀開國際學校嗎?

不是讀開IS架

chiki 發表於 18-10-23 11:59
其實係要咩國家passport?

吾係特區/中國,其他就係算外籍

ccjm 發表於 18-10-23 16:27
Try try Korean International School.

KIS係咪好容易入?好快有位?

marcuseunis 發表於 18-10-23 16:38

任何外藉都會有優先?

marcuseunis 發表於 18-10-23 16:38

本身小朋友英文叻嗎?適應如何呀?

chiki 發表於 18-10-23 11:06
請問邊間國際學校競爭比較冇咁大?我打過去某啲學校問,waiting list 有150人....

同埋傳統學校轉入國際 ...

kcis分2條隊~1) 比蘇浙local部學優先考和外籍passport人/父母校友/兄弟姊妹讀緊kcis的
2) 非以上的,普通外來考生

964000 發表於 18-10-23 15:09
愈遲決定,愈要行好多寃枉路,錢又洗多D,兩頭不到岸,好的IS又難入到,到高年班輾轉入到,童年已冇左,性 ...

認同早d決定,吾冼走冤枉路,local考IS中學除非本身心家長有操開oral同英文,否則一般IS school一定簡本身讀開IS的,英文水平及文化都易d接軌,除了一些名傳統學校,學生成績都不錯的,也易 入。IS中學還要提供school refer letter,未必老師幫忙,如成績/操行不好

swarovski2011 發表於 18-10-23 16:41
本身小朋友英文叻嗎?適應如何呀?

kcis Y3入嗰個現在巳經中學了,今年不在kcis了),考其他IS oral/writing完全冇問題,要讚下KCis先,細囡都冇問題,我在家説廣東話的

chiki 發表於 18-10-23 16:39

KIS係咪好容易入?好快有位?

相對容易

chiki 發表於 18-10-23 11:06
請問邊間國際學校競爭比較冇咁大?我打過去某啲學校問,waiting list 有150人....

同埋傳統學校轉入國際 ...

我覺得入一個在學校其實我性格都要 唔好咁軟弱
佢第一間嘅國際學校唔係esf嗰啲嘢喺一間冇咁知名但係非常之小班教學有成兩位導師
咁可能由於成間學校都少咗人 而老師嘅比例有相對高咗佢適應嘅時候就容易得心應手啲咁喺頭兩年嘅時候 佢嗰間學校就幫佢粗嗰個英文令到佢面試嘅時候真係就唔會錯失咗個機會

如果你一心係想遊傳統學校轉去esf我覺得真係需要時間適應
因為esf相對地比較多人

marcuseunis 發表於 18-10-23 17:07
kcis Y3入嗰個現在巳經中學了,今年不在kcis了),考其他IS oral/writing完全冇問題,要讚下KCis先,細囡都 ...

KCIS 話俾你聽waiting list 150個,其實係咁多級加埋。佢唔會特登同你check,你嗰級有幾多個人wait緊.  我之前學期中wait 快嗰條隊,個半月In完入埋。我朋友等讀到學期尾七月頭in , 就會一次過in晒你嗰級wait 嘅人. 可能十幾20個人一齊in,得三四個位。所以唔好等,即刻寄form。任何時間都會有人走。

回覆樓主

要入應該一早入唔係殺到埋身先決定 仲要成個家庭環境生活習慣最好要配合 國際學校唔係冇功課的 好多閲讀

仲有,有心轉唔好等,除咗英文銜接問題,我經驗,成日睇啲人話數學本地教得深,轉國際易好多。我自己啱啱小二上學期中轉入國際學校已經教緊份數。三年級上學期而家已經較緊份數加減同點數加減。這些都是本地學校四五年級教的。所以只可以話,行緊兩條不同的路線,越遲入,越難適應。

回覆樓主

有感而發 依家仲係好多家長當國際學校做避難所 一d research都唔做 school visit都懶去 自己就用港式英文同仔女溝通都唔知為咩

bonbon1106 發表於 18-10-24 08:55
仲有,有心轉唔好等,除咗英文銜接問題,我經驗,成日睇啲人話數學本地教得深,轉國際易好多。我自己啱啱小 ...

請問是哪間IS呢?

Kcis

jk121299 發表於 18-10-24 09:47
有感而發 依家仲係好多家長當國際學校做避難所 一d research都唔做 school visit都懶去 自己就用港式英文同 ...

章太郎 發表於 18-10-24 12:22
同意,其實樓主小一開學都未夠兩個月就話唔得,想逃去國際學校搵易收嘅,感覺上呢個方向唔太恰當。如果只 ...

其實国際模式是否適合家長都好重要,家長mind set唔轉大家一樣辛苦,見過轉入IB school好番轉返去傳統