用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 補習社小學功課班
go

補習社小學功課班 [複製鏈接]

想問吓大家,補習社的阿sir/miss 會唔會幫小朋友對功課? 因為我小朋友在功課班做完功課回家,我仍然發現她的功課有很多錯漏的地方。
   1    0    0    0

回覆 currylamb 的帖子

點解咁多jm 覺得去補習社會有質素?我成日覺得補習社的功課班只有托管作用,
重要係有機會學壞的托管

如果想對齊功課, 唔會錯得咁犀利, 私補會好d

currylamb 發表於 18-10-19 15:18
想問吓大家,補習社的阿sir/miss 會唔會幫小朋友對功課? 因為我小朋友在功課班做完功課回家,我仍然發現她 ...

因為是在職媽媽,所以試左一年,同你情況一樣,我有時仲發現字跡不是仔仔,今年自己辛苦啲,放工自己跟功課⋯⋯
希望可以同佢講多啲了解多啲!盡力而為!
當然唔可以否定有用心既補習社啦!

kayi0556 發表於 18-10-19 16:59

點解咁多jm 覺得去補習社會有質素?我成日覺得補習社的功課班只有托管作用,

認同

學校老師都會改錯,更何況係冇model answers 既補習社。愈高年班,錯既機會反而愈來愈多,如果你接受唔到錯的話就一定要自己跟,因為自己跟都錯,就會冇聲出。

PTL_L 發表於 18-10-20 18:39

學校老師都會改錯,更何況係冇model answers 既補習社。愈高年班,錯既機會反而愈 ...

同意!無可能全對.....

功課班都有好有壞
試多幾間揾過間試吓
仲要得探聽吓仔女情況
我有次問阿女點解錯咁多
佢先話我知佢本身答案啱
係功課班老師叫佢改(有擦過)
之後留意多排都有咁情況
就轉走咗

補習社做功課無話一定要全對,但我女小3數學工作紙錯好多,睇得出個老師幾用心

回覆樓主

‹ 上一主題|下一主題