用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 文憑試生物及化學科報考率創新高
go

文憑試生物及化學科報考率創新高

STEM教育鼓勵學生走出課室,令學生對理科興趣提高。

近年政府投入大量資源推動STEM(科學、科技、工程及數學)教育,教育局最新調查顯示,生物、化學、物理等傳統理科科目獲學生選修比例連年上升,今年文憑試生物科及化學科的報考比例更創歷年新高;而數學延伸單元M1/M2中六選修比例亦終打破年年跌的困局,出現輕微回升。

教育局在去年十月至十一月收集了全港四百四十七所中學開辦高中課程的資料,又以考評局提供的報考文憑試資料推算中六學生選修學科情況,日前公布二○一七/一八學年「高中科目資料調查」,上學年有近兩成七中六學生選修生物科,創歷屆文憑試新高;化學科修讀比例同樣打破紀錄有近兩成六;而物理科選修比例雖然未及首屆文憑試,但仍超過兩成一,是歷年來第二高。

有利升學 料重理科趨勢持續

學友社升學輔導中心總幹事吳寶城認為,近年STEM教育興起是高中理科愈來愈受歡迎的原因之一。他指出,學生的興趣多建立於經驗,如在小學或初中階段已接觸STEM相關實驗或比賽,日後選修理科的機率亦會隨之提高。他又認為,理科選修比例上升的趨勢會持續,因近年不少大專院校都開設STEM相關新課程,包括人工智能、金融科技及數據科學等等,部分或會指定學生需選修理科,故學生在考慮升學前景後可能會傾向選修理科。

包含微積分、統計學等內容的數學延伸單元M1/M2,由首屆文憑試有兩成三學生報考,之後報考比例一直下跌,今年終谷底反彈至一成四,比去年微升○點四個百分點。吳指出,相信是因部分院校近年改變收生標準,將M1/M2視為選修科之一,但因修讀M1/M2要求學生數學有一定水平,故預計未來的選修比例不會大幅上升。

回覆樓主

現在吹得正勁的所謂新產業,新行業,新職位,萬一又似2000年的科網泡沫,又會變成點?讀數理不應只看現在的產業及職位。

簡單來說,文科商科不太需要理數基礎,事實上幾時讀都可以。但數理的基礎要自少打好,自然理科工程科技可以發展,就算轉去文科及商科會容易好多好多,點解有能力唔讀多些數理!是給自己未來發展開闊條路。

最好讀3科數理,可以免了通通唔識,中文只需要2仔,自然在數理talent pool 的供應會持續!

王家爸爸    發表於 18-10-20 18:43
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-10-20 13:12
現在吹得正勁的所謂新產業,新行業,新職位,萬一又似2000年的科網泡沫,又會變成點?讀數理不應只看現在的 ...
我自己都係從理工科轉去商科,理工科既知識對商科好有幫助,尤其係財務、金融、經濟類既科目。數理類既科目亦都可以訓練邏輯思考能力,對寫論文都有幫助。相反,未見過有朋友成功從商科轉去理工科,因為商科既知識好難可以用係理工科度。

王家爸爸 發表於 18-10-20 18:47
我自己都係從理工科轉去商科,理工科既知識對商科好有幫助,尤其係財務、金融、經濟類既科目。數理類既科目 ...

文商轉型理科工程,我不講冇,但肯定鳳毛鱗角!

我不反對理中有文,但只可以是選擇,而不是必須的。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

梁太2010 發表於 18-10-20 19:14
中文只有2    ,不像你要求這麽一般

中文在大學或是研究院,真係用途有限,除非讀中文,中史,又或者純粹意識形態的目標!

有些學生真係偏重單邊,我會接受一個數理強橫,中文只有以前會考合格程度,遠比中文3,數理又是3的學生讀工程及理科。

時間最公平,每天只有24小時,要有取捨的時候,彈性調整是一個出路!

HaYi    發表於 18-10-20 19:43

回覆樓主:

我覺得要提高中文科的合格率,中文是母語,應該要有70%至80%的學生合格先合理。學生不是不懂中文,而是不懂中文科的考評和考試要求。

wonglily    發表於 18-10-22 14:28
csy_ma    發表於 18-10-22 04:41
王家爸爸    發表於 18-10-21 16:22

ANChan59 發表於 18-10-20 19:38
中文在大學或是研究院,真係用途有限,除非讀中文,中史,又或者純粹意識形態的目標!

有些學生真係偏重 ...

總是覺得數理及語文科是 相衝相剋. 要文理全能的是少數,而且日後發展,其中一邊專比較有利。文理科思考方式有差別。

我囡理科中只選了M1和非傳統的ICT。當初唔選文科,唔係冇興趣,只係覺得DSE既玩法靠背,冇意思,又費力。而家小朋友既諗法,第一當然係興趣,但係亦講慳功夫。佢識有個同學,中史同理科都好(冇修生物,好似有M2)。中史中四級第一,跟手就drop咗,因為佢話,呢個係興趣,攞到個第一,圓了心願,要真上戰場,考中史費勁,就drop咗。
呢一代,思維都幾唔同……

2jkidsfather    發表於 18-11-12 11:13

planetearth 發表於 18-10-21 23:17
總是覺得數理及語文科是 相衝相剋. 要文理全能的是少數,而且日後發展,其中一邊專比較有利。文理科思考方 ...

都可以相輔相成,看天資及時間安排!

csy_ma 發表於 18-10-22 04:55
我囡理科中只選了M1和非傳統的ICT。當初唔選文科,唔係冇興趣,只係覺得DSE既玩法靠背,冇意思,又費力。而 ...
呢位同學DSE唔想考中史,點解中4會選中史來讀呢?得返6科,好似唔多明智。

我奇怪只講Chem, Bio, STEM點解唔講Phy. Phy一向都小人報考...唔明.我覺得phy都對STEM重要.

ilyrd 發表於 18-10-22 17:21
我奇怪只講Chem, Bio, STEM點解唔講Phy. Phy一向都小人報考...唔明.我覺得phy都對STEM重要. ...

讀chem同bio可能target醫科。
phy同數學是連體嬰.
大部分工程科基礎都重Phy及數學, 土木,機械,機電,電子,化學工作等……
讀physics及math,有人轉做金融科技板塊。好多應用金融科技的高階數學,最初是先來自物理研究. 姨甥仔個上司係物理學博士。

多洩氣……个女文理商都唔掂加無兴趣。到中四揀科竟比家姐更艱難。

Yanamami 發表於 18-10-23 08:39
多洩氣……个女文理商都唔掂加無兴趣。到中四揀科竟比家姐更艱難。 ...

有得揀已是唔錯,比起我們從前無得揀及現在有些名校,仍然是無得揀,由中三成績去決定的!

csy_ma 發表於 18-10-22 04:55
我囡理科中只選了M1和非傳統的ICT。當初唔選文科,唔係冇興趣,只係覺得DSE既玩法靠背,冇意思,又費力。而 ...

你個女嘅同學好有諗頭, 方向都好清晰

ilyrd 發表於 18-10-22 17:21
我奇怪只講Chem, Bio, STEM點解唔講Phy. Phy一向都小人報考...唔明.我覺得phy都對STEM重要. ...

物理要求數底好,而且相輔相承,但近年數底好的去了其他專業,但入到大學又不需要物理,例如醫科、法律、GBus!

Yanamami 發表於 18-10-23 08:39
多洩氣……个女文理商都唔掂加無兴趣。到中四揀科竟比家姐更艱難。 ...

還有時候,去 Info Day 聽聽有什麼興趣!

planetearth 發表於 18-10-21 23:17
總是覺得數理及語文科是 相衝相剋. 要文理全能的是少數,而且日後發展,其中一邊專比較有利。文理科思考方 ...

我覺得文理相剋唔係問題,而係中文的合格率太低,係影响人地升學就業先離譜。考評局憑什么覺得本港有一半學生中文唔掂?唔掂係咪指學生連用中文寫簡單書信和溝通都有問題?
說話份卷計發言次數,难到與將來開会的說話多寡有関?

healthybaby 發表於 18-10-23 23:14
我覺得文理相剋唔係問題,而係中文的合格率太低,係影响人地升學就業先離譜。考評局憑什么覺得本港有一半 ...
中文真係影響到理科叻嘅學生,大學應該要改變吓