用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有人收到福小二面email 嗎?
樓主: kcbaby2013
go

有人收到福小二面email 嗎?   [複製鏈接]

honeypoohpooh 發表於 18-10-22 09:59
回覆 masarubb 的帖子

我記得面試當日, 校長有講, 電郵裏面會清楚寫明, 即使係waiting,都有分高, 中及低,  ...
高中低waiting好似係講緊二面後會分,一面應該只係分入二面、waiting /rejected

honeypoohpooh 發表於 18-10-22 09:59
回覆 masarubb 的帖子

我記得面試當日, 校長有講, 電郵裏面會清楚寫明, 即使係waiting,都有分高, 中及低,  ...

我get到既意思係入唔到second in既就係reject,唔會有waiting。而second in既結果先有分offer, waiting (高中低), reject。
唔知我有冇理解錯誤

Laamlala 發表於 18-10-22 10:34
我get到既意思係入唔到second in既就係reject,唔會有waiting。而second in既結果先有分offer, waiting ( ...

入唔到second in 都有 waiting, waiting 有機會之後被call返去復活戰,我舊年正正如此,大家加油

Laamlala 發表於 18-10-22 10:34
我get到既意思係入唔到second in既就係reject,唔會有waiting。而second in既結果先有分offer, waiting ( ...

上年係有分入到second in 同入唔到,入唔到的再分waiting 同reject, second in 完後就分offer, waiting 頭、中、尾同reject, 基本上waiting 的頭已經不用再in, 一有人放棄就會即call呢㧗人。而first in 只有waiting的會有一部份比較高分的被call,連埋笫二輪新申請的再in多一次,呢次叫復活賽,呢㧗人如果in得好,會再可以in多次,呢次好似會call埋second in 後waiting 尾段的

回覆 nwchan 的帖子

我當日所聽到既, 就係呢個意思喇, 校長指rejected 就唔世call 學校了

而今天所收到 waiting的, 如果係 waiting 之中既高級, 係好大機會 call 2nd in的, 而中級的, 都有機會, 今日無 2nd in既, 唔代表無機會的

校長亦有提到, 到明年4月, 如果學校仍然無 call你去做 2nd in, 家長們可自行打去學校問仲有無位, 亦有可能會安排你去2nd in

以下節錄於福小 website

備註:校方將
201922及年316舉行第二階段面試,屆時會根據於等候名單上的優次個別通知部份考生/家長參與,讓學生發揮最佳表現。未獲邀請的候補生將於4-8月期間有空缺時按第一階段面試成績再獲邀請。如第二階段申請者的面試成績與第一階段候補學生相同,第一階段候補學生將獲優先處理。

"等候名單上的優次個別通知部份考生/家長參與"

如果要家長參與, 即機會大D?

回覆樓主

分得太細,又有第二輪報名,真係等到天方地老都唔知可唔可以close file

以我理解係FIRST IN 達標都會當WAITING 係有機會的...入左2ND IN 結果就有分WAITING (高中低排位)

Yoyoy1006 發表於 18-10-22 12:04
分得太細,又有第二輪報名,真係等到天方地老都唔知可唔可以close file
講得啱呀

回覆樓主

First in 又有waiting, 2Nd in 又分高,中同普通waiting,仲未計第二輪報名果D。好似好有機但其實係keep u waiting

Yoyoy1006 發表於 18-10-22 12:04

講得極好

回覆樓主:

唔知今日會唔會有email?!

回覆樓主

希望今日有好消息啦!等到頸都長

相信聽日至出 result喇, 因為一般學校, 都會一朝早出 interview result

Yoyoy1006 發表於 18-10-22 12:46
First in 又有waiting, 2Nd in 又分高,中同普通waiting,仲未計第二輪報名果D。好似好有機但其實係keep u w ...

係咪first in waiting 已經無乜機架啦?
又要玩寫信

honeypoohpooh 發表於 18-10-22 14:15
相信聽日至出 result喇, 因為一般學校, 都會一朝早出 interview result

要等多日

kcbaby2013 發表於 18-10-22 14:44
要等多日

網頁寫10月23之前,冇理由今日會冇出email

fatbao 發表於 18-10-22 14:46

網頁寫 24/10 前

fatbao 發表於 18-10-22 14:46

大家加油
‹ 上一主題|下一主題