用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖保羅堂幼稚園(北角) 課程深淺+功課問題
樓主: bear1bear
go

課程深淺+功課問題

回覆 Alanchengjj 的帖子

說得好,當日北角校的那兩位家長給我感覺好功利,而且仲好冇品,雖知升小不單看學術,品行亦很重要,而且都要看小朋友當日面試狀態,可以說是一場緣分遊戲。奈何她們只是不停埋怨及指摘,沒有體諒及反省。只可以說:家長的品性如何,幼兒的品性也會如何,就算去到重視品德的學校也是徒然。

回覆樓主:

選擇學校,可能會考慮離家距離,學卷,宗教,考小支援等條件。過來人當初只懂聽朋友說,好呀、不用想、等意見,也沒有機會接收到負評意見,沒有多考慮,亦沒有好好了解是否真合適。相信不同家長有不同期望

必然有感激學校,也有帶著不滿離開,一點也不意外,當中故事豈能一一公眾交代。討論區,寫正評容易,一旦非正評或非主流意見置面,有機會萬箭穿心。只以自己方式分享經歷感受,交流平台每人表達方式不同,非同道人亦可互相尊重分享,無須人身攻擊。祝家長們好運

路過入黎分享,小兒在聖保羅堂北角校就讀三年,整體黎講都係滿意的,當初有同區另一私幼OFFER但最終都係揀左入SPC呢個大家庭。到現在還是覺得當初決定正確。

响聖保羅堂幼稚園:
-唔好期求好似其他學校咁有本好靚o既手冊,呢間學校係好平實,少作花巧野(出到去考直私你就會睇到本手冊同人地果d有幾大分別)
-唔好期望學校到畢業時會組團去迪士尼同你地影畢業相,搞謝師宴,即使係家長自發去搞都妄想學校老師會參與
-唔好期望會學到好多學術野,學校會跟返教育局正常課程,目標要求考學術的直私的話唔該自己外補

但係你的小朋友响聖保羅堂:
-會有一個良好平台愉快學習,功課唔多難度適中,課堂會有專題研習
-學校會提供平台給小朋友表現自己,如校園電視台報天氣,生日表演活動
-小朋友品德方面都好好,如果你有參加過觀課應該明白我所講,呢點對我地呢D新手家長尤其重要,同老師反映過小朋友某方面有困,老師會認真跟進並提供相關建議
-呢三年黎所接觸的老師都十分之好,有責任心,小朋友評估分數真係會如實報導,唔似某d私校咁全部寫晒A就算,呢幾年年度評語都確實反映到兒子真實一面
-學校鼓勵家長伴讀,每星期小朋友都會响學校借圖書,睇完要填返簡單閱讀報告
-學校不定期會安排校外參觀活動,小學參觀都安排左兩次
-家長們都守望相助,雖則我係比較摺類家長,但都感覺到家長們之間關係不錯,結業時有家長送小禮物俾全班同學

家長方面都有安排不同家長講座,可能係同一教會關係,呢兩年學校都有安排家長參觀SPCC,呢個當然俾到家長們大開眼界,SPCC梁校長响家長們面前讚到聖保羅堂學生品德幾咁好,但奇怪就係對上兩年中環同北角校都共係收得兩個SPC學生(今年成績到今天未正式公佈),真心希望來年家長參觀時可向梁校長賜教聖保羅堂學生同其他名幼比仲爭d咩,好讓學校方在教學方面可以繼續優化。

升小一方便,學校根本唔care學生去考直私成績,唔會以標榜學生考到幾多間直私為賣點,所以呢方面o既支援係0,而家長們又好少响群組內講關於考小一之事,小一派位果日老師會主動打黎問有無咩要幫手,學校會幫手出推薦信,但只限你派得差先有,派中乙三都唔駛旨意有份。小兒都有去考直私,初時都似樓上咁有會質疑係咪因為學校程度低所以連2nd in都無,但其後都明白考小一係好多因素在內,絕對不能將所有原因掛在學校課程上,另外當你去叩門時就如樓上所講學校校譽係會幫到你小朋友的。

總結如果你唔係追求神校小學,想給小朋友平實及愉快幼稚園生活,聖保羅堂絕對係首選。

希望以上資料能給各位考慮入讀聖保羅堂幼稚園家長作參考

回覆 jessip2013 的帖子

學校已經挑選了幾個值得推薦的學生給聖保羅男女附小,讓梁校長揀選,包括我舊同學的女兒據知年年都會咁做,如果北角校今屆冇,唔排除學校覺得今屆的學生不達期望而冇推薦,又或者家長真係好平實,只求合適,不求出名,收咗都放棄入讀

kudon 發表於 19-7-16 17:35

學校已經挑選了幾個值得推薦的學生給聖保羅男女附小,讓梁校長揀選,包括我舊同學 ...

咁即係話每年都係俾面收一兩個SPC學生,唔經學校推薦考到入SPCC機會係接近0

kudon 發表於 19-7-16 17:35

學校已經挑選了幾個值得推薦的學生給聖保羅男女附小,讓梁校長揀選,包括我舊同學 ...

今年有

如果目標是聖保羅男女附小,幼稚園應該入寶山或者聖公會幼稚園,而不是聖保羅堂幼稚園

jessip2013 發表於 19-7-16 20:55
咁即係話每年都係俾面收一兩個SPC學生,唔經學校推薦考到入SPCC機會係接近0

...

今屆有一個不是推薦的入了Spcc, 但推薦的,有的不入2Nd,有的2nd出局,推薦的都沒有被取錄

已經見到今年成績,29人入讀直私(去年30人,前年39人),較一線小學(這裡我計spcc,spb,兩拔,港同,英華,cky)入讀人數今年共7人(去年10人,前年19人),有錯請指正。

當中有人關心的spcc 1人(去年、前年各2人),spb 3人(去年4人,前年5人),港同1人(去年2人,前年7人)

歡迎分享你孩子的好消息,但相信更多人是關心大環境。文字說話可以修飾,數據不說謊。

我也想知道有人提到那些家長的不滿是來自何處,有可能是與入學時期望的分野,以往曾被某網站在最具競爭力幼稚園有不錯的排位,加上往績,當年可能帶著期望入讀。每人可以自己主觀衡量標準力撐,但升小結果通常都被視為其中一個客觀指標。

正評小心解讀,應瞭解其準則,是炫耀還是個人體驗分享。

你會否認為曾有報考上述任何小學(如港同、英華等)只佔少數?抑或傾向相信被以上較一線直資校成功取錄的、寧可放棄學籍,叩門官津?做點功課,用點邏輯,誰是誰非,一目了然。事實勝於雄辯。

若只讓自己一方聲音存在,攻擊不同意見者,只會令不同聲音的更不敢分享。考小有人說是緣分遊戲,除了學術、臨場表現、也有可能是家長背景,成功還有人脈和關係的可能?已經有分享spcc情況。建議有興趣的可參考今年同區熱校,即華仁和嘉諾撒的叩門成績就更清楚,見識之前有人提到校譽的威力。一天音樂椅未停,都希望增添喜訊。

船一上就預3年,原意也是希望家長考慮清楚。要明白自己要什麼,或看看手上有什麼其他選擇比較,如果上直私小不是考慮,認為排名等無所謂的,數字看看就算,每個家長對學校要求不同,避免期望分歧。如果你追求平實輕鬆的學習,香港一般幼稚園都提供愉快和良好學習氣氛,參觀、伴讀、表演等活動都不缺。

其實要關心是趨勢,數據背後的訊息,期望明年會更好。一直等待數據說話,希望資料幫到有需要的家長。

回覆樓主

換句話說,直私人數雖微跌,入讀較一線的,從前年約佔總直私人數的一半,跌至去年佔1/3,到今年接近1/4。

Alanchengjj 發表於 19-7-14 18:32
以上討論的都係直接將幼稚園的好壞與升小的榜單掛勾,我認為都幾功利和片面。升小成績如何,除了和學校教學 ...

十分認同!
只可以話學校唔係佢想要既
建議其他家長真係問清楚自己追求既係咩
以免得唔到自己預期又黎後悔

認同學校低調作風純樸
無花巧野

回覆樓主:

我兩個小朋友都讀聖保羅堂,從沒有感到後悔,品德教育做得好好!亦很感激校長老師的教導!品德是跟隨一生的!底穩固得好,人生也不偏離!至於學術,我小朋友讀旺角直資男校,幼稚園期間只英文有外補!

家教比學校教更緊要!