用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣提升小一閱讀理解能力
go

怎樣提升小一閱讀理解能力  

阿囡剛升小一,上星期做評估,閱讀理解死哂,點樣先可以提升佢既閱讀理解能力?

云云 發表於 18-10-17 23:25
阿囡剛升小一,上星期做評估,閱讀理解死哂,點樣先可以提升佢既閱讀理解能力?
...

伴讀時不要只著重認字,可以與小朋友一起分析情節、為什麼書中人物有這樣反應等.........

天助自助者,  別再怨天尤人

...
篇文章內的字識幾多?

回覆樓主

我這個方法在EK是會人圍攻,但我覺得有效,就是要做閱讀理解的課外練習。這裡的網友會叫你睇多啲課外書,但是睇得多書唔代表識答答問題。如果小朋友本身認字冇問題,做下練習,知道下過玩法、成績可以短時間內提升好高。

回覆樓主

小一的閱讀理解問題,會有從文章裡找字填充,排事件次序,分辨一句statement 是T or F.  這些都要在考試前練過下,考試時就會明究境要點做。

tkinwong 發表於 18-10-18 08:47
我這個方法在EK是會人圍攻,但我覺得有效,就是要做閱讀理解的課外練習。這裡的網友會叫你睇多啲課外書,但 ...

培養閱讀習慣和做補充練習完全冇衝突,咁都要圍你嘅人好幼稚。

我主張大量閱讀(不論中英,包括語文故事、繪本或漫畫,總之有興趣嘅冇不良意識都鼓勵去睇),但同時我覺得適量練習可幫助小朋友了解試題類型,掌握答題技巧,有助短時間內提升分數。

每星期做1~2篇閱讀理解練習(唔想太多抄寫,可以朗讀文章再口述答題),仲可訓練朗讀技巧和加強語感。

新秦先生 發表於 18-10-18 10:50
我又搭下咀先.

閱讀既能力係同閱讀既習慣未必一定成正比(投降,唔拗喇),首先我就唔主張用大量閱讀呢個方法, ...

大量閱讀應該係由興趣和日積月累儲番來嘅閱讀能力去支持吧,這是長遠方向,不可能Day 1就成事吧

...
我仔都有同類問題, 大量閱讀雖未必能即時可解決問題, 不過長遠來說對認字理解和寫作是有幫助, 同步我會一星期比一至兩篇閱讀理解補充比佢做, 就算點唔識, 要教佢如何搵答案, 儘量答問題.

新秦先生 發表於 18-10-18 14:46
如果我咁講,能夠幫小朋友即時去解決短期既問題,令佢有番信心有番動力去應付長期既問題,呢個方向你接唔接受 ...
都可以接受 ! 請問有無D suggestions可供參考??

新秦先生 發表於 18-10-18 16:31
緊係有啦,你真係當我口UPUP上太空既咩~!

首先咁,普通小朋友,就用普通既方法;天才小朋友,就用天才既方法.你 ...

只是一個普通小朋友 ! 仲要有D D 粗心大意的小一男生.

新秦先生 發表於 18-10-18 16:31
緊係有啦,你真係當我口UPUP上太空既咩~!

首先咁,普通小朋友,就用普通既方法;天才小朋友,就用天才既方法.你 ...

你呢啲唔係旁門左道,只係好多家長只focus 了 outcome ,想速成,忽略了欲速則不達的道理。

回覆樓主

閱讀+做練習
閱讀係幫助認字、加快閱讀速度、提高理解力
做練習係認識題型

如果只係教佢係文章度搵「答案」我會認為係一個短期既方法,因為唔係所有題目都係搵填充答案或答案係成句係文章度出現,而且再讀上去,要先理解後作答既題目會更多。

新秦先生 發表於 18-10-18 16:49
我大膽比個建議你,首先學校既課程你唔好郁佢,我都唔敢郁佢,比佢照去,然後自己既課程,例如閱讀理解,反而係用 ...

To summarise: 因材施教、循序漸進。