用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣提升小一閱讀理解能力
樓主: 云云
go

怎樣提升小一閱讀理解能力  

MrBeast 發表於 18-10-19 09:10
又未必,父母要估下背後原因,可能是怕答錯令父母失望,起初我小朋友都不喜歡答問題,咁我就好似撞邪咁自問 ...
咁我就好似撞邪咁自問自答 =====> 笑死我了

Mrs.Luckycat 發表於 18-10-19 08:52
如果俾呀媽問兩句就覺得煩,失去閱讀/學習興趣,我覺得個細路嘅attitude 好有問題。
咁家長當然要「問」得 ...

唔煩就假了。你自己追緊小說,比人問都覺煩啦。尤其本書係第一次睇,佢地會好心急想知劇情,你問咩佢地只會回你一句:快些講下去啦。而且,無論你幾有技巧,小朋友都會感應到你test 佢。因而若一開始閱讀的動機,至少部分是為學業(認字、閱讀理解、作文等),你問出來嘅問題就難成為單純的分享。

我個仔係完全唔問得的,一問就唔中意。個女好勝一點,反而問得,但通常係問睇過好多次的故事,同埋我係擺明考佢的,佢受呢套。我個女仲會成日主動問我d詞彙點解。人人唔同,唔中意比人問又唔代表態度唔好。

Olympian 發表於 18-10-19 09:38
唔煩就假了。你自己追緊小說,比人問都覺煩啦。尤其本書係第一次睇,佢地會好心急想知劇情,你問咩佢地只 ...

如果我仔有睇小説嘅能力,我當然唔會煩佢。
佢有佢睇,我有我睇。
但在小一、小二呢個階段,我要儘力幫呀仔打好語文基礎,父母要有適度嘅involvement 。
仲有呀,如果我仔因為我「問」多一、二句而不耐煩,我一定會炳佢。呢啲係做人嘅態度問題。
不過...我覺得有問題,純粹係我主觀看法。
每個家長嘅教法都不同。
天助自助者,  別再怨天尤人

新秦先生 發表於 18-10-19 10:02
你真係一個出色的前鋒,永遠係禁區大混戰,大家都搵緊個波係去左邊果陣,你係最快搵得到然後一腳射入龍門. ...
唔係,見到大家嘅分享,就 正正係因材施教嘅典型。
父母嘅時間如何運用,真係子女最好嘅營養。

入球,當然要歸功隊友嘅合時攔截,中場制造機會再加神級助攻先有chance 。

唔煩就假了。你自己追緊小說,比人問都覺煩啦。尤其本書係第一次睇,佢地會好心急想知劇情,你問咩佢地只 ...

我小朋友都是不喜歡被問族,原本上summer 想同佢go through wonder ,最後都是不了了之,青春期近,都冇得再迫,一切隨緣

Mrs.Luckycat 發表於 18-10-19 08:52
如果俾呀媽問兩句就覺得煩,失去閱讀/學習興趣,我覺得個細路嘅attitude 好有問題。
咁家長當然要「問」得 ...

哦... 請教有無問考小面試後既秘技?

在教育現場,喜見不斷有臨場有《閱讀能力》同指揮若定嘅家長肯分享經驗。

新秦先生 發表於 18-10-19 10:06
"阿媽,你唔好扮驚訝啦,你做多左喇. 我睇過動物大全,話兔仔係冇情感既動物黎,係唔會傷心,你都係去睇多D書啦. ...

「仔,呢啲叫「擬人法」呀!你讀多啲書先至challenge 我啦!」

retriever 發表於 18-10-19 10:29
哦... 請教有無問考小面試後既秘技?

有直接問、又有試探,我仔無乜嘢喎。

所以通常佢第一次睇本書, 我都唔會問, 俾佢睇完先再同佢傾下計。
有d書, 佢會不停翻睇, 見佢咁樣我就會"扮哂好奇"問下佢有乜咁好睇, 暗中test下佢理解幾多。

Mrs.Luckycat 發表於 18-10-19 10:32
有直接問、又有試探,我仔無乜嘢喎。
其實最好好似朋友傾計咁。e加通常都是睇劇時「討論」,睇書最多只問好唔好睇?講乜?可以summarise 一個故事都是useful skill

新秦先生 發表於 18-10-19 10:02
你真係一個出色的前鋒,永遠係禁區大混戰,大家都搵緊個波係去左邊果陣,你係最快搵得到然後一腳射入龍門. ...

呢D 叫 “執雞王”。

回覆樓主:

IloveJJ 發表於 18-10-19 11:10
…續

除了呢兩次既突擊,我無再特別問佢,只會買佢喜歡既類型既書俾佢,不理深淺(也買了成人書和中學書), ...

我覺得重點唔係「問」、「考」,而係如果小朋友唔識,家長有什麼反應?會即刻鬧?還是想辦法協助?如果前者,當然有反效果。

IloveJJ 發表於 18-10-19 11:30
唔係咁既意思。
你試過追劇嗎?試過去戲院睇戲嗎?你如果對自己追求既東西有一鼓勁,你想人打斷嗎?你想解 ...

我諗係因為果位jm o既小朋友係「伴讀」, 而你仔果時係自己睇。

我女自己睇書時睇到入哂神時, 我都唔會打斷佢, 只會佢睇完我就扮哂野問佢有乜咁好睇呀~

有d書我會同阿女一齊睇(通常都係繪本)我地會一齊睇一齊傾計。