用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣提升小一閱讀理解能力
樓主: 云云
go

怎樣提升小一閱讀理解能力  

新秦先生 發表於 18-10-18 23:08
我都要提醒番D家長,如果你地自問有閱讀大王咁強勁既監督能力去指導閣下子女,就不妨去打下高章波. ...
監督呢樣野,都真係見仁見志。
有時自己太自我中心,睇唔到子女身邊嘅師長朋友出左嘅影響力,把一切都歸功於自己,其實真正局限小朋友發展嘅會係《家長監督》得太盡。

ABC-DAD 發表於 18-10-19 04:24
監督呢樣野,都真係見仁見志。
有時自己太自我中心,睇唔到子女身邊嘅師長朋友出左嘅影響力,把一切都歸功 ...
好多時小朋友回家會分享老師在堂上講的課外故事/知識,呢d反而小朋友會好記得,亦是學習的一部份

MrBeast 發表於 18-10-19 06:54
好多時小朋友回家會分享老師在堂上講的課外故事/知識,呢d反而小朋友會好記得,亦是學習的一部份 ...
學校老師亦會介紹有用的讀物給家長同學參考,有好嘅家校溝通,學習自不難有進益。
小朋回家會分享學習體驗,Mr B 係懂聆聽嘅家長

We listen so kids can talk.

AndrewHo_FB 發表於 18-10-18 22:08
每次閲讀完, 都問小朋友一些故事內容, 看他能不能明白.

咁樣可能讓細路唔係好想睇書。

跟D 人考小,面試完俾呀媽盤差唔多。

little_yolky    發表於 18-10-19 14:32

retriever 發表於 18-10-19 07:12
咁樣可樣讓細路唔係好想睇書。

跟D 人考小,面試完俾呀媽盤差唔多。
in theory yes in reality 要看父母功力,和小朋友年紀

ABC-DAD 發表於 18-10-19 07:08
學校老師亦會介紹有用的讀物給家長同學參考,有好嘅家校溝通,學習自不難有進益。
小朋回家會分享學習體驗 ...

its v hard n takes yrs of practice.  只能說因禍得福

MrBeast 發表於 18-10-19 07:24
its v hard n takes yrs of practice.  只能說因福得福
恭喜。
心田先租種   福地後人耕

可以講下點因福得福嗎?

其實唔使諗得太複雜,平時小朋友自己睇書或伴讀,如果本書內容有趣,佢都會好雀躍咁想同人分享下內容,多d呢類互動就可以。

MrBeast 發表於 18-10-19 06:54
好多時小朋友回家會分享老師在堂上講的課外故事/知識,呢d反而小朋友會好記得,亦是學習的一部份 ...

係,我覺得學校老師教古詩古文真係教得好好,解說清楚又可引發小朋興趣,好入腦。

ABC-DAD 發表於 18-10-19 07:43
恭喜。
心田先租種   福地後人耕
sorry typo, 因禍得福
因種種學習問題迫使我改變自己

我觉得平日鍾意發问既小朋友理解力好d....乜都问点解……我女唔鍾意睇書

MrBeast 發表於 18-10-18 19:24
唔知la, 有危機感都是好的,我們摸左5年石頭今年先叫近岸邊(仲未上到岸) ...
阿妹小四, 我終於見到家鄉喇

如果俾呀媽問兩句就覺得煩,失去閱讀/學習興趣,我覺得個細路嘅attitude 好有問題。
咁家長當然要「問」得有技巧啦!
例如,呀媽可以故作驚訝:「咦?點解小兔子咁傷心嘅?」。

天助自助者,  別再怨天尤人

MrBeast 發表於 18-10-18 19:24
唔知la, 有危機感都是好的,我們摸左5年石頭今年先叫近岸邊(仲未上到岸) ...

近岸邊已經好好。
我嗰仲係飄移緊,時近時遠,我都心驚膽跳,還好遠離岸邊,佢會警剔自己,learn from mistake.  但如果靠近岸, 佢就冇呢個心

little_yolky    發表於 18-10-19 14:34

Mrs.Luckycat 發表於 18-10-19 08:52
如果俾呀媽問兩句就覺得煩,失去閱讀/學習興趣,我覺得個細路嘅attitude 好有問題。
咁家長當然要「問」得 ...
又未必,父母要估下背後原因,可能是怕答錯令父母失望,起初我小朋友都不喜歡答問題,咁我就好似撞邪咁自問自答,睇劇時又加下commentary,久而久之小朋友就冇咁抗拒。另外坊間有些故事班比父母上的,可能有些人會覺得講故事都要學,事實大部份人來說都是要。

S-Kwok 發表於 18-10-19 09:08
近岸邊已經好好。
我嗰仲係飄移緊,時近時遠,我都心驚膽跳,還好遠離岸邊,佢會警剔自己,learn from mis ...
你的形容超貼,仲有d浪,好似到岸又會被浪拉返出去,一日未上到岸都不能輕心

little_yolky 發表於 18-10-19 08:50
阿妹小四, 我終於見到家鄉喇
我係相信世上無難事 只怕有心人

MrBeast 發表於 18-10-19 09:10
又未必,父母要估下背後原因,可能是怕答錯令父母失望,起初我小朋友都不喜歡答問題,咁我就好似撞邪咁自問 ...

Exactly !所以我話要「問」得有技巧—唔好俾啲細路察覺到我地考緊佢。
呀仔KG時,我伴讀的目的主要是俾佢認字。
而家佢小二,我伴讀時(主要中文,因為中文真係唔易學),除了role play增強娛樂性,還會揀一些詞語出來,我和呀仔一齊玩造句。咁樣無咁悶。So far 我仔都受落。
天助自助者,  別再怨天尤人