用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣提升小一閱讀理解能力
樓主: 云云
go

怎樣提升小一閱讀理解能力  

新秦先生 發表於 18-10-18 17:00
有時我都覺得要拎個時序表出黎講會好D,坦白講,小學生涯真係得一場仗先係算比較重要,其他時候係應該多去吸收 ...

嗰場仗,是指「呈分試」試?
我依家都在為犬兒整造失敗機會,邊度跌低,邊度起身。希望他在呈分試急速反彈。。。。
天助自助者,  別再怨天尤人

新秦先生 發表於 18-10-18 11:14
"唉,我個仔既閱讀能力唔係好得."
"試下閱讀啦,會幫到手."
"唉,有啦,都係唔得."
....咁 plenty of 書 in the sea, 應該睇咩書呢?
乜都得。

如果講求分數,就真是先看問題,再在文章內找答案填上去取分(即是答題技巧),因為睇得來學生未必有足夠時間答題。(實戰就是這樣殘酷,睇得來你便失去分數,花時間去了解條題目根本取不到分數)長遠就一定是閱讀看書,學慬每個字或句子的意思和解釋。

Elenalan 發表於 18-10-18 09:41
培養閱讀習慣和做補充練習完全冇衝突,咁都要圍你嘅人好幼稚。

我主張大量閱讀(不論中英,包括語文故事、 ...
如果你既量只係一星期1-2篇, 咁好多學校其實都已經有網上閱讀練習, 一日一篇添。

little_yolky 發表於 18-10-18 17:50
如果你既量只係一星期1-2篇, 咁好多學校其實都已經有網上閱讀練習, 一日一篇添。 ...
網上閱解有個好處,可以有發聲讀出篇文章,可以幫助到小一詞彙量未夠的小朋友

little_yolky 發表於 18-10-18 17:50
如果你既量只係一星期1-2篇, 咁好多學校其實都已經有網上閱讀練習, 一日一篇添。 ...

係呀,我覺得每星期額外多做一兩篇閱讀理練習唔算多,先睇文章後答題或先睇題目再睇文章2種方法我都會用,做練習目的非常純粹,就係熟習題目類型掌握答題技巧,所以我唔要求要用筆做,用口答題都可以。純粹分享下我覺得有效嘅方法,實際應用睇番自己孩子情況啦。但長遠黎講,我仍然覺得培養閱讀興趣和習慣係最重要。

補充一下,每星期額外做1-2篇閱讀理解練習,呢個「量」係指做補充練習。
我上文提「大量閱讀」係指培養恆常閱讀習慣,唔係為了應付功課先拎起本書。

現在小學題目文章內容與問題兩者通常並無重大關連,要充分閱讀理解的是條問題到底問甚麼。

... 其實網上練習對測考幫助未必很大,因為只是mc 而測考答案就要寫句

MrBeast 發表於 18-10-18 18:29
... 其實網上練習對測考幫助未必很大,因為只是mc 而測考答案就要寫句
樓主小朋友小一啫, 如果網上練習睇得明, 做得到, 咁測考都無乜大鑊了, 初小問既問題都仲係好直接。當然, 你唔可以expect佢衝擊幾多分咁啦。

新秦先生 發表於 18-10-18 10:50
我又搭下咀先.

閱讀既能力係同閱讀既習慣未必一定成正比(投降,唔拗喇),首先我就唔主張用大量閱讀呢個方法, ...

一時間大量閱讀當然會死。

培養閱讀從幼兒開始。

小一開左學無幾耐啫,一步步嚟啦,自己迫自己又何必?適應下小學生活先啦。

little_yolky 發表於 18-10-18 18:52
樓主小朋友小一啫, 如果網上練習睇得明, 做得到, 咁測考都無乜大鑊了, 初小問既問題都仲係好直接。當然, 你 ...
唔知la, 有危機感都是好的,我們摸左5年石頭今年先叫近岸邊(仲未上到岸)

從來小弟都不覺得中文閱讀理解能夠很好地反映中文閱讀能力。中文所有卷中,只有作文卷能好好地反映考生中文程度。

中文是母語,所以其實同級學生的閱讀理解能力相差不遠,閱讀卷很難將好的及差的分辨出來。用文憑試中文閱讀理解卷就可以好好地說明閱讀理解的荒謬性。文憑試中文閱讀理解卷,連我這類閱讀能力非常高的人也沒有拿高分的把握,與其說測考學生的閱讀能力,不如說是一種猜測出卷人心理的遊戲。

文憑試中文閱讀理解,我相信連任教高中中文的老師也沒有很大把握取高分。在2013年第二屆文憑試時,有一個任教文憑試中文科的老師赤膊上陣,親自報考文憑試,結果,閱讀卷拿二十多分,他絕大部分學生都考得比他好。記者問他的感受,他回答說:「我完成這份卷後,心已經冷了一截。」

其實我們在日常生活中,判斷一個人中文的優劣也只有一個標準:寫作能力的高低。比方說,我女兒文憑試中文科只拿4級,但作文卷拿5**,別人就單單以她的作文水平而判斷她中文了得。

我女兒讀大學四年級時,一個同學介紹她到一間雜誌社做part time。這位同學對她說:「不要告訴別人這份part time是我介紹給妳的呀,我只因為妳的中文優異才介紹給妳,我不會介紹給別的同學。」

不過,英文閱讀理解就是另一回事。由於香港學生的英文閱讀能力非常參差,所以閱讀理解就很容易將好的及差的分辨出來。用教育界的jargon來說,英文閱讀理解考試是個非常valid的考試;相反地,中文閱讀理解不是一個很valid的考試。

在不valid的中文閱讀理解考試中,大量閱讀並不濟事。

但在valid的英文閱讀理解考試中,大量閱讀就可以發揮關鍵的作用。

在EK提倡了閱讀十幾年,在這裡發過言的家長有部分都看過我不少的分享。

我女兒絕少做英文閱讀理解練習,只管晚晚閱讀英文書。她中學時讀一間band 1中文中學。中一時讀精英班。而她的英文閱讀能力和精英班同學的差距可以在以下的故事看到:

有一次,英文老師要他們看十頁reading – Roald Dahl的Magic Finger。老師說:「以你們的程度,一個星期看十五頁就太多,看十頁就差不多了。」但我女兒在暑假買書的當晚,用了半小時就讀完整本七十多頁的故事書了。

到中四時,女兒讀文科,同學是大量做練習,絕少看課外書的學生,大概只有她是大量閱讀而不怎樣做閱讀理解練習的。英文科每星期都有閱讀理解課。老師常教導他們:要用筆間著key words呀,對你們取分很重要的呀。總之,教了不少取分竅門。

我女兒每聽這種教誨就覺得很好笑。中四課堂做的閱讀理解練習,是warm up練習,比文憑試的淺易得非常多,對我女兒這種從小閱讀到大的學生來說根本是a piece of cake,濕濕碎。但對只做練習不閱讀課外讀物的,根本無法明白。於是,無論他的同學怎樣用老師教導的方法,每次閱讀理解最高分的還是我女兒。

還有一點要提醒各位家長,小學中文閱讀理解所訓練出來的技巧,到高中考文憑試中文閱讀卷時完全沒有作用。

小一就講定咩DSE, 無謂。

eviepa 發表於 18-10-18 21:37
還有一點要提醒各位家長,小學中文閱讀理解所訓練出來的技巧,到高中考文憑試中文閱讀卷時完全沒有作用。 ...
我覺得話完全無作用就係一知半解。
唔好引導家長漠視中文老師受嘅中文教育同中文涵養。

有問題,學生應直接同師長請益。

每次閲讀完, 都問小朋友一些故事內容, 看他能不能明白.

eviepa 發表於 18-10-18 21:14
從來小弟都不覺得中文閱讀理解能夠很好地反映中文閱讀能力。中文所有卷中,只有作文卷能好好地反映考生中文 ...

而家講緊小一喎......
小一的所謂閱讀理解,通常好straight forward 喎。
咁當然,個別學校或會唔知為乜咁出啲懶tricky嘅題目。

天助自助者,  別再怨天尤人