用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 怎樣提升小一閱讀理解能力
樓主: 云云
go

怎樣提升小一閱讀理解能力  

MrBeast 發表於 18-10-21 09:13
猶太孩子年幼時,便在被書籍包圍的環境中自然而然養成讀書的習慣。父母親也幾乎不會強迫孩子讀書,只是不管 ...
一個舊po, 識睇當然要睇相關討論:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3046427

MNIF 發表於 18-10-21 10:54
讀畢,我仿如歷歴在目,世事原非巧合,只不過是殊途同歸。
令公子近況怎樣,幾時開po 分享下?

MrBeast 發表於 18-10-19 11:56
有遊戲中學習,點解唔可以有遊戲中伴讀呢?另外父母要真心enjoy 伴讀過程,若自己都覺得係一個task,小朋友 ...

我剛剛又在「干預」呀仔嘅閲讀
係咁嘅.....呀仔依家好少看中文書,佢睇緊英文書嘅時候,我就放本中文繪本响佢面前。佢初初唔願意,可能覺得本書好低B(主角係一隻兔仔)。睇咗幾頁,有一段幾得意,咁我地玩 role play。然後我叫呀仔用書中的詞句作句。。。佢okay 喎,無hea我,一口氣作咗幾句出來。然後....my turn....咁當然我嘅詞句俾佢豐富啦。
我就係用呢種互動方法,協助呀仔,希望在語文上能夠為佢打好少少基礎。。

天助自助者,  別再怨天尤人

Mrs.Luckycat 發表於 18-10-21 12:43
我剛剛又在「干預」呀仔嘅閲讀
係咁嘅.....呀仔依家好少看中文書,佢睇緊英文書嘅時候,我就放本中 ...
干預時光有就真是好好珍惜,大個佢覺得低B就不再

而家有好多網上資料同補充練習教授閱讀策略。不過多閱讀比硬性植入來得強,
可以試下一些網上既資料:
Hkedcity
我愛學語文既網上版既(我愛閱讀花園)
書唔兇網上閱讀平台
youtube既教學影片https://www.youtube.com/channel/UCmMb3ob7sqEJKz37X3y9ItA
希望幫到你。

tkinwong 發表於 18-10-18 08:47
我這個方法在EK是會人圍攻,但我覺得有效,就是要做閱讀理解的課外練習。這裡的網友會叫你睇多啲課外書,但 ...

你不寂寞,我也是這樣做。

回覆樓主

回覆樓主:

我小朋友小一,K1 開始已經每日伴讀,以培養興趣為主,所以認字能力只是一般。升小一前暑假報咗個閱讀理解班,又買咗本小一閱讀理解練習,見佢識自己做,就以為足夠。

學校功課的閱讀理解不多,頭幾份講家庭/學校生活,佢都識做,不過之後有啲講大自然/植物的,佢識啲字但唔明白內容,所以唔識做。於是我去書局搵練習,發現原來有啲練習係教人點樣做閱讀理解嘅,講啲技巧,考試前我買咗同小朋友溫習時用。雖然都係考得差,但我發現有啲佢唔識嘅字其實估到意思。

閱讀理解是我自己讀書時最弱的一項,不過做得多真係有效。練習提及的技巧好有系統,用來溫習也不錯。

唔好意思,我又搭下嘴。

小女今年已經升讀中一,還有個細的,今年升小一。

阿女小學六年,除了六年級2次呈分試期間我有買閱讀理解練習給她做,目的是讓她熟悉答題技巧以外,沒有再買額外的練習做了。而她的中文成績算係不錯的。

再細思她閱讀理解部分一般都較少失分,主要原因有兩個吧:

一是學校有網上的“閱讀花園”練習,一般她會每周做一次,每次做5篇,我覺得對她而言足夠了;

二是平時女兒一直保持良好的閱讀興趣和大量閱讀的習慣

小兒今年也是小一。佢最近兩次中文評估,閱讀理解部分可以滿分(老師讀文章,讀題目),但佢認字比較差,所以涉及到認字,寫字的供詞填空就好吾掂。

其實現在只是一年級的上學期,閱讀理解分數高低不需要太擔心,孩子的可塑性和爆發力其實可以很巨大的。

我自己則會繼續培養和鞏固孩子的閱讀興趣和習慣先,至於答題技巧和練習,在現階段,可能反而是次要的問題。

Potato001 發表於 18-11-22 03:45
我小朋友小一,K1 開始已經每日伴讀,以培養興趣為主,所以認字能力只是一般。升小一前暑假報咗個閱讀理解 ...
有沒有試下同你小朋友一起看一些科學性的圖書?可能我仔係男仔關係,佢吾多中意故事性的繪本,反而對一些知識性的圖書比較有興趣。

tkinwong 發表於 18-10-18 08:47
我這個方法在EK是會人圍攻,但我覺得有效,就是要做閱讀理解的課外練習。這裡的網友會叫你睇多啲課外書,但 ...

我認同