用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 女小拔生與外來生
go

女小拔生與外來生

很想知道女小拔生與外來生在中學部的相處情況,會是融洽相處?還是分開兩派?在簡介會中分享的兩位 “外來生” 說的很美好,但企得出來分享,大概都不會講衰野.....

最近有位讀女拔的同事告知,當年(中七畢業至今大概十五年)佢係外來生,被女小拔生集體杯葛及欺凌,而受欺凌的人亦不只她一人。由於年代已久遠,所以想知近年的情況。有無人可以講下呢?

回覆樓主:

我唔敢答實你因為不同的人在不同的環境和遇到不同的人會產生不同的化學作用. 我自己阿女冇比小學部上來的欺凌, 放假有和啱玩的外來生和原校生去睇戲、美食展、密室逃脱和war game etc, 算融洽呱

我女跟楼上那位同是外來生,最老友既同学係JS的学生,好友有JS有外來生-半半,唔觉有乜欺凌吖~分开-堆堆亦係女校常见。

B.B.BaBa 發表於 18-10-17 17:09
很想知道女小拔生與外來生在中學部的相處情況,會是融洽相處?還是分開兩派?在簡介會中分享的兩位 “外來 ...

雖然只開學個幾月,但js同外來生都係一齊玩!

hinhei 發表於 18-10-18 02:43
雖然只開學個幾月,但js同外來生都係一齊玩!
請問自從外來生收少咗之後,融入方面有冇改變?外來生是打散,還是集中幾個班級?

b3410 發表於 18-10-18 08:24
請問自從外來生收少咗之後,融入方面有冇改變?外來生是打散,還是集中幾個班級?
...
打散,按編班成績分~不过精英班得幾个外來生~

b3410 發表於 18-10-18 08:24
...

無分係米js, 按編班試成績分班!所以係溝埋一齊編班。
平日一齊project, 傾計等都係溝埋,啱傾米一堆囉,都係無外來生之分!

b3410    發表於 18-10-18 12:26

夾唔夾得埋好睇性格, 有D小朋友可能覺得在"神校"好想SHOW OFF, 呢D就容易被排斥, 講真在學校日子越耐的學生反而越唔敢囂張, 當然有個別所謂學霸例外, 不過都係睇性格

幾位朋友女入左DGS都冇講過同原校生有相處問題,相信不會有太大問題。
但我亦聽過有個女仔在校外興趣班俾幾個女拔學生集體杯葛同欺凌,但這個女仔也不是省油的燈,在自己學校一向串串貢,很多人都不滿佢,所以我覺得都係睇性格,什麼人便會遇到什麼事。

兩星期就round 1 派彩.
到時又有—堆失望。

mother904 發表於 18-10-18 13:02
幾位朋友女入左DGS都冇講過同原校生有相處問題,相信不會有太大問題。
但我亦聽過有個女仔在校外興趣班俾幾 ...

同意

Yanamami 發表於 18-10-18 09:08

精英班得幾個外來?估唔到原校生咁勁喎

回覆樓主

多謝咁多位的答覆,釋除了我的疑慮

hyao 發表於 18-10-18 19:47
精英班得幾個外來?估唔到原校生咁勁喎
5班学生有3x学霸唔难吧……

回覆樓主:

我囡d同學入咗去都同小學升上嚟d玩得堆, F.1 當然係小學大堆d, 玩得埋d,  話哂6年感情嘛, F.2-3 轉多d set已經好好多

Yanamami 發表於 18-10-18 20:26
5班学生有3x学霸唔难吧……

3x個學霸全是原校生

回覆樓主

Yanamami 發表於 18-10-18 09:08

dg 有幾多班精英班?

DG 啲女已經好叻,  咁精英班 入面嗰啲, 迷好大壓力?

想插嘴問一句,女拔生英文已經到了native水平嗎?