用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中大3「尖子科」收生跌破30分
go

中大3「尖子科」收生跌破30分 [複製鏈接]

多所大學近期陸續開始進行明年招生宣傳,其中將於本周六舉行入學資訊日的香港中文大學,亦公佈今年的聯招收生分數。以文憑試最佳5科計,環球醫學收生中位數達「爆燈」的35分,即5科5**。

而同一時間,該校多個往年收30分(平均5*)或以上的「尖子科」今年分數都明顯下跌,其中藥劑、保險金融與精算、建築3科更跌至30分以下。

有升學專家分析指,因文憑試高分考生持續減少,導致不少課程收生分數下跌,其中藥劑行業被指人手過剩,也可能令課程對尖子的吸引力下降。

香港文匯報翻查資料,2017年聯招中大共有10個學科收生中位數達30分或以上,至今年卻有半數錄得下跌,其中藥劑學由31分跌至29分,保險金融與精算學以及建築學兩科,亦由30分跌至28分;此外,計量金融及風險管理科學、數學精研兩科,也分別下跌1分至32分及30分。

此外,中大亦有另外十多個學科收生分數下跌,可見情況有一定普遍性。

環球醫學收生需「爆燈」35分

至於該校收生最頂尖的環球醫學及環球商業,今年分別維持於35分及34分,繼續其「神科」地位,不過收生數據亦顯示,若以「4+2」6科計,兩者的「下四分位數」亦錄得輕微下跌。

另外,中大亦有個別學科收生分「逆市」上升,其中新興的生物醫學,分數較去年升1分踏入30分「尖子科」大關。

學友社學生輔導中心總幹事吳寶城指,隨着近年文憑試整體考生持續減少,獲高分人數亦相應下跌,難免影響大學收生分數。

香港文匯報翻查文憑試資料,日校考生考獲5科5級及5科5*或以上者,今年均大減一成,分別只得2,216人及608人。

對個別「尖子科」跌幅較明顯,吳寶城指學生可能會更仔細審視行業吸引力,以藥劑為例,早前政府公佈的醫療人力資源報告反映,藥劑師正面臨人手過剩問題,獲佳績的尖子對其畢業出路或有所顧慮,因而選報其他學科。

至於建築學,他表示因該科相當看重面試,如學生面試表現出眾成績稍遜亦有機會考入,致令收生成績浮動較大,情況可以理解。

6    0    0    0

elbar 發表於 18-10-17 16:52
多所大學近期陸續開始進行明年招生宣傳,其中將於本周六舉行入學資訊日的香港中文大學,亦公佈今年的聯招收 ...
今年整體係低分左, LS改左題型, MATHS P2 MC 深左
其實大家都知, 高分/低分都係整體上調/下調, 入 8大 咪又係個班人

chocolatebean 發表於 18-10-17 23:16
今年整體係低分左, LS改左題型, MATHS P2 MC 深左
其實大家都知, 高分/低分都係整體上調/下調, 入 8大 咪又 ...

題型,考生全部受影響,不是問題重點。

如果尖子,目標多數是3⃣️大而已。

所謂神科是反映近年就業市場的需求及薪酬趨勢。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-10-20 13:17
題型,考生全部受影響,不是問題重點。

如果尖子,目標多數是3⃣️大而已。

LS轉題型絕對係去年重點。好比一班運動員練咗好多年跑步,入到場發現變咗競步比賽,真係眼都突一突。不少Band 1學校跌咗幾十粒星。

考試局攞DSE考生黎玩,仲以為自己好叻。不過唔緊要,影響人哋啫,又唔係自己仔女。

回覆樓主:

精算都仲好啲,其他兩科,唔係尖子Band A好耐啦。

JustAParent 發表於 18-10-21 11:20

LS轉題型絕對係去年重點。好比一班運動員練咗好多年跑 ...

我想從另外角度講講我的看法。

題型變咗(部分還是全部,應該不會是全部,學校及補習社嘈到拆天。),是所有考生受影響,你說名校學生的** 跌咗,即是他們** 好大機會靠背答案,或是概念不清晰,轉少少彎就唔多識答。

另一些學生識轉彎,有普通常識,不是靠死背書死記答案,冇*變有星,我覺得他們是更值得!

因為轉題型,可能 score boundaries 相應調整,好大機會向下調,應該在水平對照之下,欏5+比率應該差不多,但欏*就看真材實料,將高分低能分別出來!

我估你對 IB 有認識,lB 不一定有 model answer,不過有 rubrics ,言之成理已經可以欏高分,不單單是靠死背死記標準答案來應試。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-10-21 15:15
我想從另外角度講講我的看法。

題型變咗(部分還是全部,應該不會是全部,學校及補習社嘈到拆天。),是所 ...

我諗唔係話唔識答,係估唔到點答先攞到高分。

回覆 ANChan59 的帖子

任何考試制度都有自己既題型和marking scheme。 HKDSE/GCE/IGCSE有,IB都一定有。 問題係marking框架彈性有幾多,IB真係言之成理一定得?我小朋友高中唔係讀IB,我唔會去爭拗,但PYP一定唔係。

HKDSE LS marking scheme係點,有幾strict,我估考生好清楚。去年題目,改題型,有啲用字模稜兩可。叻既考生唔係concept唔清,亦唔係高分低能。相反,佢哋好清楚考試局班官既低能,知道唔中佢地marking scheme既point有乜後果。不過知還知,中唔中要睇運。

其實marking框架寬鬆係咪一定好?兩睇。我小朋友之前考IGCSE一科,考A唔順氣,remark後竟然多六七分變A*。多六七分喎?會唔會誇張咗啲?會唔會懷疑D markers根據乜嘢standard改卷?我覺得冇話邊樣好D,最緊要遊戲規則清清楚楚。

JustAParent 發表於 18-10-21 16:51

任何考試制度都有自己既題型和marking scheme。 HKDSE/GCE/IGCSE有,IB都一定有。  ...

咁是什麼考生欏咗**?咪又係 DSE 的 LS 考生!

上一年,LS 是每份卷,每題都改題型,如果係,是我誤解。如果唔係,大家都受局部影響之下,優勝劣败!

我都講咗大家受影響之下 score boundaries 會下調,如果下調之下,水平對照欏到5,拉 curve 欏唔到*,都時有發生,DSE 又可以覆卷,覆卷之後,維持原判,又真係技不如人。除非考評局有問題。

大家有沒有考慮名校生解錯題呢?見到條題目差不多(因為糢凌兩可),照背以前的 model answer。

我不是包拗頸,我只是提出一個疑問,同一份卷,同一份 marking scheme 之下,點解名校生不可以跌*,點解非名校生唔可以奪*。Zero sum game ,除非去年沒有人奪 *!

JustAParent 發表於 18-10-21 16:51

任何考試制度都有自己既題型和marking scheme。 HKDSE/GCE/IGCSE有,IB都一定有。  ...

我補充一點,**是按考生人數來拉 5仔的 curve,如果** % 沒有增加,學生人數下降,**數目下跌是合理的!

所以神科近年收生分數年年下跌,是十分合理,因為 **% 沒有因應調整,如果有調整,跌*會冇咁嚴重!

唔好介意,我對 Cause and effect 好敏感。

ANChan59 發表於 18-10-21 18:30
我補充一點,**是按考生人數來拉 5仔的 curve,如果** % 沒有增加,學生人數下降,**數目下跌是合理 ...

網上閒談,冇乜好介意。我只係想大家明白, 改題型,改marking scheme對一個考試係好嚴重嘅事,並唔係"大家一齊難、大家一齊易"咁簡單。

我舉多一個例子,中文科綜合,你知唔知有幾多格式,有幾多嘢要背?或者作文,有幾多起承轉合方式,邊度要加例子,邊度要引名句,點樣拉到中國文化,才可以配合marking scheme增加奪*機會。種種技巧,唔係天跌落嚟。老師分析了多少試題?學生花了多少精神去學? 不如下年考試局又試下一個唔該,部份考卷試吓新野呀?

試題改唔改得?  得 !  不過要先通知,出份mock paper,等考生有充分準備!

當然,學你話齋,考題點改,最後都係DSE考生奪*。我冇話名校唔可以跌*,更冇推論到非名校唔可以進步。只係,考試局玩呢D去打亂學生部署,效果上減低了某D學校某D學生既優勢,佢自己諗清楚應唔應該就得。

JustAParent 發表於 18-10-21 18:53
網上閒談,冇乜好介意。我只係想大家明白, 改題型,改marking scheme對一個考試係好嚴重嘅事,並唔係"大 ...

是所有卷及題目改題型?抑或只是部分?

ANChan59 發表於 18-10-21 18:30
我補充一點,**是按考生人數來拉 5仔的 curve,如果** % 沒有增加,學生人數下降,**數目下跌是合理 ...

17年同18年LS科比較,日校考生少咗1.3%(50664-->49996) ,668人5+日校考生少咗20.2% (4509-->3599),910人

其實整體成績下跌。

Year

Day School  Candidate (LS)

5**

5*+

5+

0.9% (456)

3.5% (1773)

8.9% (4509)

0.7% (350)

2.9% (1450)

7.2% (3599)

LingChiBaBa 發表於 18-10-21 20:15
17年同18年LS科比較,日校考生少咗1.3%(50664-->49996) ,668人5+日校考生少咗20.2% (4509-->3599),910 ...

有趣,竟然沒有調整水平對照個 score boundaries,班官僚真係懒得過份!

你有時間可以核查其他學科是否有類似情況!

LingChiBaBa 發表於 18-10-21 20:15
17年同18年LS科比較,日校考生少咗1.3%(50664-->49996) ,668人5+日校考生少咗20.2% (4509-->3599),910 ...

你可以再計一次,包括非日校考生,個%會否有相同問題。

ANChan59 發表於 18-10-21 20:47
你可以再計一次,包括非日校考生,個%會否有相同問題。

All Candidate :54278(17'),52579(18') [少3.1%]

5**/5*+/5+      : 0.9%/3.4%/8.6% (17'),0.7%/2.8%/7.1% (18') [5+少20%]

也好不了多少。

LingChiBaBa 發表於 18-10-21 21:04
All Candidate :54278(17'),52579(18') [少3.1%]

5**/5*+/5+      : 0.9%/3.4%/8.6% (17'),0.7%/2.8% ...

即是冇調整水平對照的 score boundaries.

其實,個遊戲規則係幾難摸既,尤其中文通識。
阿囡告知,通識要高分,要操熟題型,亦要背,反而唔駛點睇新聞,佢既同學都係係憑操練和背考校內高分。咁係唔係已經同原本設科原意相違?
而中文,作文卷都好多嘢要背,古今中外名言名句係基本既,唔係隨便寫篇文就ok。我囡唔肯去補習,曾要求我同佢及同學睇睇閱讀理解,但後來,佢話我既教法唔啱取分技巧,我又懶,結果大家都放棄咗。我猜,假如自己去考,及格是可以,攞*就冇把握……
所以,阿囡諗住成績最差果兩科,就係佢父母分別最好既,我地真係失敗

ANChan59 發表於 18-10-21 20:06
是所有卷及題目改題型?抑或只是部分?

卷一。

csy_ma 發表於 18-10-22 07:47
其實,個遊戲規則係幾難摸既,尤其中文通識。
阿囡告知,通識要高分,要操熟題型,亦要背,反而唔駛點睇新 ...

DSE中文同通識試卷,從來都唔係考學生真正中文和分析能力,我相信老師考生以及詳細研究過試題marking嘅家長都好清楚。
‹ 上一主題|下一主題