用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中大3「尖子科」收生跌破30分
樓主: elbar
go

中大3「尖子科」收生跌破30分

csy_ma 發表於 18-10-22 07:47
其實,個遊戲規則係幾難摸既,尤其中文通識。
阿囡告知,通識要高分,要操熟題型,亦要背,反而唔駛點睇新 ...

所以我會贊成通識教育,不能作核心,只分合格不合格,現在的通識教學及考試方法跟原意背道而馳!

我一直都認為考高中畢業試是考知識,而非考刁鑽及揣測朕意。雖然好多家長認為DSE卷較深,我認為主因是出卷刁鑽玩嘢,改卷太依賴 marking scheme 及 key words ,俾人賣完豬仔,還幫考評局數銭。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

JustAParent 發表於 18-10-22 08:17
卷一。

不是所有卷。

我的理解是考評局提供的 syllabus 只提供內容大綱給教師及學生,應該不會提供題型作參考,如果題目不 out of syllabus,play by the whistle 。
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-10-22 08:35
不是所有卷。

我的理解是考評局提供的 syllabus 只提供內容大綱給教師及學生,應該不會提供題型作參考, ...

咁我建議你睇下考試局出嘅mock papers,有時間再問下有份做markers既中學老師。

其實GCE/IGCSE既題型都好清晰。只根據syllabus去考試,同我今日行入去裸考有乜嘢分別?

ANChan59 發表於 18-10-21 20:39
有趣,竟然沒有調整水平對照個 score boundaries,班官僚真係懒得過份!

你有時間可以核查其他學 ...

做咗個考生多過1000人嘅呢2年DSE成績比較,唔計都唔知,18年考嘅主要科目淨值得中文係升(範文關係?),其他除咗LS,英文&理科都跌得多。唔通理科相對多人揀咗所以拖低咗個percentage?

其實個score boundaries考評局實際上係點定?

Subject

No.  Sat

Award 5+

Net difference (## - #)
17'18'Difference (in No.)Difference (in%)#

17'

18'

Difference (in No.)Difference (in%)##

(in %)

(in No.)

(in %)

(in No.)

Biology

-1.34

18.9

17.6

-8.13

-6.79

BAFS  (Accounting)

-0.59

13.9

13.3

-4.88

-4.29

BAFS (BM)

-3.66

7.2

6.8

-9.01

-5.35

Chemistry

-0.04

26.4

23.5

-11.02

-10.98

Chinese  History

-1.51

12.4

12.1

-3.89

-2.38

Chinese  Language

-5.53

8.7

9.6

4.24

9.77

Chinese  Literature

0.23

12.2

14.0

15.02

14.79

Economics

-3.07

17.4

17.0

-5.30

-2.23

English  Lanugage

-3.22

9.5

8.6

-12.39

-9.17

Geography

-3.22

11.8

11.2

-8.14

-4.92

History

2.50

14.7

13.7

-4.47

-6.97

ICT

0.29

8.9

8.1

-8.72

-9.02

Liberal  Studies

-3.13

8.6

7.1

-20.03

-16.90

Mathematics

-3.45

14.7

14.1

-7.39

-3.94

M1

-6.98

31.0

26.4

-20.78

-13.80

M2

3.24

42.6

37.3

-9.60

-12.84

Physics

-1.22

28.6

25.3

-12.62

-11.40

T & HS

-9.18

4.4

4.6

-5.06

4.13

Visual Arts

-1.57

6.9

5.8

-17.26

-15.69

LingChiBaBa 發表於 18-10-23 15:48
做咗個考生多過1000人嘅呢2年DSE成績比較,唔計都唔知,18年考嘅主要科目淨值得中文係升(範文關係?),其 ...

在國內用手機好難睇個表格。

多謝你辛勞成果,打破不單是 LS 改題型令拿**%下跌的問題,我都奇怪考評局玩緊乜嘢,家長應該嘈考評局為什麼不調整 score boundaries。

我這個塘邊鶴反而問到問題核心,但不少人只將問題去到 LS 就停下來,好彩你信我的合理懷疑,追蹤落去

可能我裸考 LS 都會有唔錯成績!

ANChan59 發表於 18-10-22 08:30
所以我會贊成通識教育,不能作核心,只分合格不合格,現在的通識教學及考試方法跟原意背道而馳!

我一直 ...

相對IB考試 , 2017年考獲最高級別( 即第7級) 的考生所佔比例為7.71%。
香港考試局,真的在玩嘢!!!

ANChan59 發表於 18-10-23 18:59
在國內用手機好難睇個表格。

多謝你辛勞成果,打破不單是 LS 改題型令拿**%下跌的問題,我都奇怪考評局 ...

你可能要先了解考LS嘅技巧。  

但其實,呢個結果可能解釋到18年少咗高分嘅考生。

考評局嘅官方答案多數係……我地嘅評分好專業嘅。

如果係咁,可唔可以喺考試前公佈Level 5
嘅boundary?

workingmom 發表於 18-10-23 19:10
相對IB考試 , 2017年考獲最高級別( 即第7級) 的考生所佔比例為7.71%。
香港考試局,真的在玩嘢!!!
...

我成日都覺得班官僚是教育的問題根源,將隻死貓質俾 NJ,但又多人信所謂教育專業及權威,我一直都唔信班茂利!

LingChiBaBa 發表於 18-10-23 19:14
你可能要先了解考LS嘅技巧。   

但其實,呢個結果可能解釋到18年少咗高分嘅考生。

緊係唔可以啦!

ANChan59 發表於 18-10-23 20:05
緊係唔可以啦!

講笑啫,佢地點會吖?同樣調整 score boundaries都唔會做。

阿囡告知,通識要高分,要操熟題型,亦要背,反而唔駛點睇新 ...

非常明白,但中文一定要拿3,很無奈。

healthybaby 發表於 18-10-24 00:09
非常明白,但中文一定要拿3,很無奈。
其實只要作文唔離題,中文拿3不難。不過,而家條作文題水蛇春咁長,而貼題既要求又嚴,都真係易離題。我囡校內試,就因被判離題肥咗作文……我都同意佢祼考中文同通識,因為,試前準備已經唔係為知識,而係估評卷員要咩,好浪費青春。
我囡中文閱讀遠多於英文,同佢爸講新聞既緊貼度亦唔弱,唔額外操卷都應該合格,就算。好彩而家愈來愈多學科只睇best5

csy_ma 發表於 18-10-24 03:20
其實只要作文唔離題,中文拿3不難。不過,而家條作文題水蛇春咁長,而貼題既要求又嚴,都真係易離題。我囡 ...

我多嘴比句忠告:
1. 裸考中文通識,形同自殺。
2. 唔好太相信大學所講幾多粒星就可彌補中文肥佬。信用唔係人人有,到時佢反口你咬佢食?
3. 中文肥佬, 斷(部份)外國名校升學路。

October.    發表於 18-10-24 11:27

LingChiBaBa 發表於 18-10-23 15:48
做咗個考生多過1000人嘅呢2年DSE成績比較,唔計都唔知,18年考嘅主要科目淨值得中文係升(範文關係?),其 ...
謝謝分析,唔講唔知,今年大部分科目攞5+的考生%真係少左,咁所以各大學收生的分數也會相應調低?一般人還以為因考生人數少左而較易入大學,看來也不是啊!

現在作文評分,都要切題及內容豐富,估唔到作文都可以背,還要背好多例子,你令我想起侄仔的CASE,他中二中三時,校內作文唔合格,但今年DSE中文作文竟有5**,我連忙叫他買份卷來看看,作文題目是談知己,例子甚多,古今中外都外,當然文中論證有力佔一功,我問他點解會知道外國的例子,他說是補習社提供的,可見,什麼科目都可以補,只要當時人肯努力就行了.

JustAParent 發表於 18-10-22 08:43
咁我建議你睇下考試局出嘅mock papers,有時間再問下有份做markers既中學老師。

其實GCE/IGCSE既題型都好 ...

好認同出題型清晰很重要,看看LingChiBaBa做的圖表,清楚看到唯獨是中文及中國文化科攞5*的人數多了不少,正正反映出題形式清晰的重要,考生只要多加操練,更易取得好成績,如果考評局搬龍門,就會哀鴻遍野

chun媽 發表於 18-10-24 13:23
現在作文評分,都要切題及內容豐富,估唔到作文都可以背,還要背好多例子,你令我想起侄仔的CASE,他中二中三時, ...

事實係乜科都可以補,問題係对學生乜都補係唔係好,係考小一見到話學校会考十條加減數,所以升K2要開始訓練,聽到好驚

chun媽 發表於 18-10-24 13:16
謝謝分析,唔講唔知,今年大部分科目攞5+的考生%真係少左,咁所以各大學收生的分數也會相應調低?一般 ...

你唔好咁睇,除了個別大學神科死咬住36分之外。不少大學自動調低收生分數,考生人數真的少咗,所以可以以較低分數入讀心儀的科目!

網友的表格的好處是打破他自己初時都以為因LS,事實上是 systematic biases.

chun媽 發表於 18-10-24 13:16
謝謝分析,唔講唔知,今年大部分科目攞5+的考生%真係少左,咁所以各大學收生的分數也會相應調低?一般 ...

睇多少少Data。下面比較咗17及18年Best5分佈及參考中大收生分數。

1. 與中文科有關的不跌反升,當然與中文科成績好咗有關。
2. 31-35分趺幅最大。大學做法可以係港大醫科/藥劑咁多收NJ學生,中大醫科/藥劑分數有下調。
3. 25-27分趺幅影響咗中大Business及Social Science收生分數
4. 24分以下人數無乜點少到,報Engg'同Science無著數到

另外,如果比較17及18年4+成績其實係差不多,所以喺中文合格率高咗後,13-21分考生都多咗。

Best  five subjects with core subjects at 3322 or better

Day  school candidates taking a least five Category A/B subjects

Difference Change in % (Actual) Change in % (Net)
Total grade  points

(a) 10 - 12

-3.42

-2.29

(b) 13 - 15

8.87

10.00

(c) 16 - 18

5.42

6.55

(d) 19 - 21

6.82

7.95

(e) 22 - 24

-1.31

-0.18

(f) 25 - 27

-9.68

-8.55

(g) 28 - 30

-4.34

-3.21

(h) 31 - 33

-14.65

-13.52

(i) 34 - 35

-16.57

-15.44

Total  candidates  :

-1.13

JustAParent 發表於 18-10-24 09:03

我多嘴比句忠告:

謝謝忠告。我只是嫌煩,不想把女兒把精力放在無謂掙扎和藉口上。當選擇陷於兩難,回到初衷是最簡單做法。之前自己有打算也報考DSE中文,作為支持和陪伴,後來真是煩那些取分技巧,所以放棄。既然我也嫌煩,也不好要求女兒了。
她此前的首志願是台大,花了頗長時間寫了篇中文自述書。那文件,我跟她爸都有修改過,但內容是她自己的。老實說,她把自述書寫成那樣,我們有點意外,也以此為榮。在我看來,她的中文不差,至於考績如何,倒是另一問題。
她的自述書中,我把許多她自我感覺良好的字眼都刪掉。有些她接受,有些她堅持己見。她認為,她這個年齡就應活出這個年齡的樣子,不害人的任性,有何不可?
就是嘛。當父母的,總是多慮。她突然要揀回以香港的大學為首志願,在我,有點揪心。香港太小,眼光頗有局限,離開這數字都市多感受大片天,總是好的。難得我們仨都支持她棄港赴台的選擇,卻突然又有轉折,我也是多心了。
還是回到初心,讓女兒自己決定自己的去向,決定她自己的成績。
您或者會認為,去台大,中文不及格豈不更糟?又兩睇,因電腦是另一種語言,相對中文,可能英文更易明。台大不缺中文好的人,反而對此更寬容。而且,申請赴台,第一輪結果年底前已知悉,根本不用看DSE。
香港的教育制度有很多扭曲和不合理,相信自己孩子的能力,比強要其嵌入倒模模式,更有助培養他將來面對無情世界的能力?