用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 其實大家會否低估了Good Hope
go

其實大家會否低估了Good Hope   [複製鏈接]

常常在BK 看到很多vs post, 很多時都説SPC, MCS, HY, etc 好過GH (我意思主要是學術/DSE 成績)

但是其實 GH有95.4%嘅人有jupas offer, 又出過兩個7 個5 **狀元

其實會否GH仲好過其他學校,只不過大家 被舊概念 誤導咗

純粹傾下,沒有扁低或抬高哪些學校的意思
   7    0    0    0

德望邊有咁高 JUPAS offer rate?DGS 都係 8 成左右。同埋提醒一句,JUPAS offer 包括公大自資、SSSDP、副學士等,對於 Band 1 學校黎講,睇八大同三大率會好 d。

唔係踩任何學校,狀元呢家野,好多都唔係靠學校,所以我會睇埋 3322 同 5+,3322 好多 Band 1 學校都做唔到超過 90%,連收盡全港尖子嘅 Co-ed 都做唔到 100%。學校補底好重要。而 5+ 表現,17 年同 16 年,德望表現都係差過 HY 、MCS 同 SPCS,而且係多於 5% 嘅差別。2018 年德望先爭返口氣,超越 HYS 少少。MCS 唔係年年出 5+,但比較「本地大學」同 3322,都在德望之上。要再睇睇德望未來 2-3 年會否繼續有成績提升。

咁基於 16、17 年 DSE 表現,話呢三間好過 GHS,都無可厚非,同埋 GHS 學費最貴,位置比較唔就腳,令人少少卻步。

cody0622    發表於 18-10-23 13:52
fcatherinehk    發表於 18-10-19 17:55
王家爸爸    發表於 18-10-19 08:54
Arabellahk    發表於 18-10-17 12:14

1998Ruby1998 發表於 18-10-17 03:13
德望邊有咁高 JUPAS offer rate?DGS 都係 8 成左右。同埋提醒一句,JUPAS offer 包括公大自資、SSSDP、副 ...

好難咁計!!!

邊間DSE成績好,好難用相差少少%的5+去比較,還要計中一入學人數及最終中六考DSE的人數比較,見到有些中一入144人、中六出88人⋯⋯⋯這66人(~40%)去咗邊?叻嘅走?讀唔掂走?

個人覺得,去比較這些名氣相近的,DSE參考價值太低,要比較應該從個人喜好、中四選科要求、距離地點、課外活動、教學理念等去比較。。。

Ktfk    發表於 18-10-18 07:13
Arabellahk    發表於 18-10-17 12:14
crazyhippo    發表於 18-10-17 11:04
October.    發表於 18-10-17 10:10

回覆 sukitelfold 的帖子

同意。相反1b~c中學要睇他們dse作參考。

1998Ruby1998 發表於 18-10-17 03:13
德望邊有咁高 JUPAS offer rate?DGS 都係 8 成左右。同埋提醒一句,JUPAS offer 包括公大自資、SSSDP、副 ...

我都是看德望網頁的數字咋

我朋友在HY 小學,成績應該穩上中學,如無特別原因是否不應再考其他中學?

課外活動方面,我感覺HY 運動、Debate 出眾,SPC, GH 好像較多國外交流、活動,MCS 較注重讀書,但其他exposure 較少,又是否對?

sukitelfold 發表於 18-10-17 07:28
好難咁計!!!

邊間DSE成績好,好難用相差少少%的5+去比較,還要計中一入學人數及最終中六考DSE的人數比 ...
禁DGS中-有over200人,考DSE都係得番14x人啫……

Yanamami 發表於 18-10-17 09:47
禁DGS中-有over200人,考DSE都係得番14x人啫……

dgs今年仲有A level

ABCdoreme 發表於 18-10-17 09:14
我都是看德望網頁的數字咋  

我朋友在HY 小學,成績應該穩上中學,如無特別原因是否不應再考其他 ...

MCS多嘢玩到嚇人,但比較低調,大部分校隊決策,也是隊長決定,學校不看重得獎與否,放手讓多位同學隊長及副隊長發揮,如月頭某D1項目,由幾位隊長決定選拔形式、出埸陣營、集氣打氣、造隊服,老師0參與,這經驗,對同學來説,比D1冠軍更寶貴。

moumou    發表於 18-10-20 10:23

Yanamami 發表於 18-10-17 09:47

還未計每年插班入呢!

SPCC也差不多,根紅頂白,所以DSE成績拋離其他校,這二間心法,中一收全港尖子、每年大量插班,再加教學環境及家長發功=無得輸!

回覆樓主:

GH不差,英文能力强但同上意思叻同學叩門/插班去其它學校不少!朋友是ftm孩子現小學部,成績算好,但佢想走去留學英國

brother4 發表於 18-10-17 11:24
GH不差,英文能力强但同上意思叻同學叩門/插班去其它學校不少!朋友是ftm孩子現小學部,成績算好,但佢想 ...

也同意GHS成績一D也不差,論中一收生能力及吸引力,比上述所提的女校低,但為何DSE成績可以叮噹馬頭?!

校址地點及含淚去收割,恐怕又令很多同學及家長卻步!

sukitelfold 發表於 18-10-17 10:54
還未計每年插班入呢!

SPCC也差不多,根紅頂白,所以DSE成績拋離其他校,這二間 ...
插班又唔见有好多……

poonseelai 發表於 18-10-17 10:04
dgs今年仲有A level
DGS分流一些學生考A level效果不錯,今年DSE成績與SPCC的差距大幅縮小

Arabellahk 發表於 18-10-17 12:21
DGS分流一些學生考A level效果不錯,今年DSE成績與SPCC的差距大幅縮小

但校長在簡介會時表示,中文科成績提升,歸功於中文科重設範文

估計5+提升超過10%以上,兩者也有功勞!

sukitelfold 發表於 18-10-17 12:27

估計5+提升超過10%以上,兩者也有 ...

入返樓主正題⋯⋯DSE成績/業績,其實爭少少,不需太看重。。。

例如:YWGS近幾年DSE成績,成績落後前列女校車隊,咪又係全港尖子叻囡爭崩頭!

最緊要什麼學校適合自己、什麼學校自己喜歡、返學路程⋯⋯個人覺得更重要。

DSE成績只可以作為參考、佐證,讓自己心安,可以支持自己選擇正確的勇氣!

回覆 sukitelfold 的帖子

同意YWGS 收全港b1 最top嗰d學生,但依幾年dse成績下跌中

sukitelfold 發表於 18-10-17 12:27

估計5+提升超過10%以上,兩者也有 ...
升左25%有得讀有渣拿好多……
我嫌GH太多功課啫~

Yanamami 發表於 18-10-17 12:52
升左25%有得讀有渣拿好多……
我嫌GH太多功課啫~

係喎⋯⋯中文5+由2017年的30%、2018年56%!

魔法

sukitelfold 發表於 18-10-17 10:54
還未計每年插班入呢!

SPCC也差不多,根紅頂白,所以DSE成績拋離其他校,這二間 ...

中學真的有很多人插班嗎?

我記得自己讀書年代,中學的插班生較難容入學校

不過現在會否插班成風,難容入情況少,就不知道了

ABCdoreme 發表於 18-10-17 13:06
中學真的有很多人插班嗎?

我記得自己讀書年代,中學的插班生較難容入學校

Spcc

2018/2019⋯⋯F2(7個)
2018/2019⋯⋯F3(5個)

今年好似少D⋯往年好似中四也有
‹ 上一主題|下一主題