用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 根德園
樓主: rubywylam
go

根德園   [複製鏈接]

Darklady 發表於 18-11-5 10:03
簡唔簡單真係因人而異,我地去高檯時前面有N組小朋友排緊隊,
所以我聽到其他問題,除左某條問題幾乎人人有 ...
我仔高檯到個老師都只係問咩名,幾歲,邊個送貼紙俾你,你自己揀紅色貼紙架,咁你要唔要揀粒紅色糖,跟住就完了...

racoy 發表於 18-11-5 10:53
反而會唔會小朋友單對單見老師時做得好,高抬老師唔駛考多次,如果麻麻就比多次機會佢,睇佢答唔答
我大女 ...

我都聽過其他媽咪講的說法和你差不多
如果比分老師已決定收個學生,或唔收個學生,高枱主任唔會再問。但若果比分老師決定唔到,就由高枱主任再決定,再打分

我0係星期六下午interview, 一入到去家長同小朋友同時進行 , 所以我完全唔知囡囡表現如何, 不過老師0係我回答0既時候0係張form度寫低過野,之後問完問題佢話一齊聽囡囡唱埋歌就完成。反而我唔覺得問小朋友問題個老師有mark 底過野喎 會唔會俾小朋友張貼紙既顏色去分左小朋友表現?

去到高枱位主任問左囡囡叫咩名, 幾多歲, 爸爸0係邊, 問佢去公園會玩d咩, 之後就俾左粒糖佢, 佢同我地講byebye之後見到佢都有係張form 度寫低左野。

反而高枱老師有問我, 點返學。我個吓好SURPRISED, 我答坐校車。老師話我住得FAR (西貢JEI)。我話平時我車小朋友返學, 車程連一般塞車都係30分鐘啫....跟住另一個老師就叫高枱個位係申請FORM度MARK"自行". 但我好奇怪, 係咪係意味無校車呀?

jjson 發表於 18-11-5 11:03
如果比分老師已決定收個學生,或唔收個學生,高枱主任唔會再問。但若 ...

但其實高枱老師和面談老師有段距離
彼此無交流
交表格給高枱老師時不見份表格有寫野
怎樣知道比分老師決定不到?

如果比分老師已決定收個學生,或唔收個學生,高枱主任唔會再問。但若 ...

但高枱老師點知?俾分老師係表上寫左野?因俾分老師係俾番份表我地拎住去高枱喎,不過我無睇份表有無寫野呀

回覆樓主

會唔會用貼紙顏色分,哈哈

考完出黎我都覺得好迷, 因為考小朋友位老師無掂過張form, 所以佢點可以評到小朋友表現, 我唯一唸到既就係小朋友張貼紙。
不過我見到老師係貼左張貼紙俾小朋友先叫佢唱歌, 所以都係有少少唸唔明......

回覆樓主

剛剛in完,好快,坐低到走,都唔使五分鐘,唔知考過啊仔啲咩,淨係聽到有唱歌,去到高檯都有問簡單問題。周圍都好嘈,面試環境程序,令我對呢間名幼打左個折扣。

睇番往績有第一round offer的人,的確有些有被高檯老師有些沒有,
呢個猜測聽落都有d合理

不過負責mark野果位明明好專心咁聽咁我答問題,唔通真係可以一心二用
一邊好有眼神接觸咁聽我講野,但又可以留意到個小朋友個表現

我直情小朋友俾老師貼左貼紙都唔知,排緊隊等高檯時先發現

KatieSo11 發表於 18-11-5 11:12

但其實高枱老師和面談老師有段距離

D係其他媽咪推斷出來,大家都係靠估計,我見個高枱主任反轉我份表格望了望,我當時都好奇怪點解會咁,然後比左粒糖阿仔,阿仔講多謝及再見,就冇再問

回覆樓主

我都覺得唔知佢點收學生,不過最欣賞男仔女仔分開見,因為女仔真係醒好多

cksai 發表於 18-11-5 11:13
但高枱老師點知?俾分老師係表上寫左野?因俾分老師係俾番份表我地拎住去高枱喎,不過我無睇份表有無寫野 ...

幾個小朋友讀KV的媽咪同我講,他們的小孩子都沒有被高枱主任問問題,但第一round 都有offer, 所以佢地咁樣估

racoy 發表於 18-11-5 11:28
我都覺得唔知佢點收學生,不過最欣賞男仔女仔分開見,因為女仔真係醒好多
...

係,我都覺得kv好細心,一般來說同齡女仔一般比男仔淡定,醒目好多

回覆 HomemadeMom 的帖子

高檯又係甘同我講,話我住個度無校車到,唸住點。
我覺得99%無行。因為佢語氣唔好甘問,同上一個好唔同,上一個女仔問好多野,笑晒,又係甘mark野,叫我等等。到我即刻變臉

回覆 joystarjoy 的帖子

所以我唔明, 唔係有校巴架咩?講真, 我APPLY得呢間學校, 當然有考慮過地點架啦。
佢又近MTR, 完全無問題, UNLESS我住國內啫。

再講, 我囡呢家讀緊PN, 都係九龍塘, 咪又係咁返學.....所以佢咁問完我都大打折扣。

你住邊?

racoy 發表於 18-11-5 11:28
...

聽聞唔少學校會傾向盡量balance收生男女,分數會分開
因為唔分開睇就會好易男女失衡,
當年小學升中改制,唔再分男女隊,有d b1中學要加建女廁

回覆樓主

我都冇留意份表格喺小組面試後有冇被記低任何嘢。至於貼紙顏色唔關事啦,成張貼紙都係密密麻麻唔同顏色既哈哈笑。

回覆樓主

呢間學校係咪無校巴架?我出學校門口,見到有個人派保母車單張。唔同區去根德園幼稚園有不同司機電話號碼,自行打去問。

回覆樓主

我宜家好sad
算啦.所有野都整定,聽天由命。
但咁難得去到考試,我竟然miss左一part
‹ 上一主題|下一主題