用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 邊度有得上社交班?
go

邊度有得上社交班? [複製鏈接]

小朋友5歲。好鐘意周圍交朋友,不過同小朋友既溝通出現問題,合作性又低,因為捻法太過自我。請問邊度有得上社交班?謝謝
   3    0    0    0

happybbg 發表於 18-10-16 17:42
小朋友5歲。好鐘意周圍交朋友,不過同小朋友既溝通出現問題,合作性又低,因為捻法太過自我。請問邊度有得 ...

領思

回覆樓主:

參加team sports

小朋友5歲。好鐘意周圍交朋友,不過同小朋友既溝通出現問題,合作性又低,因為捻法太過自我。請問邊度有得 ...
樓上樓下有無其他小朋友?如果有,可以試下一齊玩。我哋當年都係咁,幾個小朋友輪流去其中一家,其他家長有得休息下。

964000 發表於 18-10-28 08:15
此外參加team sports, 不是主要注重個人表現那些例如游泳田徑體操tennis, 要參加football, basketball 個類 ...
呢個都係辦法,集體活動,從活動中學社交,係最好,最自然既。

灣仔小童群益會。

adrio    發表於 18-11-20 15:24

我同你有相似情況⋯
真係除咗上喱啲班之前,無其他方法?

王家爸爸 發表於 18-11-2 09:29
呢個都係辦法,集體活動,從活動中學社交,係最好,最自然既。

我幫小朋友報童軍活動,希望希有改善。
學校就叫我同佢報社交班,講到佢响學校好似無晒朋友咁。我個心有啲唔舒服。

LittleCS 發表於 18-11-9 12:01
學校就叫我同佢報社交班,講到佢响學校好似無晒朋友咁。我個心有啲 ...
童軍活動幾好,啲集體活動可以改善小朋友既社交能力。

另一個可行既選擇係多啲去康文署既兒童遊戲室,好多3至10歲既小朋友去玩,小朋友玩玩下就熟。

王家爸爸 發表於 18-11-9 12:11
另一個可行既選擇係多啲去康文署既兒童遊戲室,好多3至10歲既小朋友去玩,小朋友玩玩下就熟。
...

佢交朋友嘅能力好強,因為夠主動,把口識講嘢。

但當同人相處,問題就嚟:

自我中心,世界要圍住佢嚟轉。有佢講,無人講。
玩遊戲時,一輸就發爛。

LittleCS 發表於 18-11-9 12:43
佢交朋友嘅能力好強,因為夠主動,把口識講嘢。

但當同人相處,問題就嚟:
咁似係情緒控制既問題多過社交問題,只能慢慢教。

LittleCS 發表於 18-11-9 12:01
學校就叫我同佢報社交班,講到佢响學校好似無晒朋友咁。我個心有啲 ...

我仔都有咁嘅問題,學校建議去做評估,有社交問題,學校會幫忙跟進。

RoseRosa 發表於 18-11-10 11:59
我仔都有咁嘅問題,學校建議去做評估,有社交問題,學校會幫忙跟進。
...

我無你咁好彩⋯
校長俾我嘅訊息係,你地唔報社交班,學生再同其他人嘈,我地唯有分開佢同其他同學。

LittleCS 發表於 18-11-12 14:24
我無你咁好彩⋯
校長俾我嘅訊息係,你地唔報社交班,學生再同其他人嘈,我地唯有分開佢同其他同學。

我唔知可唔可以有學校支援...醫生的評估只是說有社交問題,沒有寫是自閉症,只能等學校睇完報告再說......

RoseRosa 發表於 18-11-17 07:22
我唔知可唔可以有學校支援...醫生的評估只是說有社交問題,沒有寫是自閉症,只能等學校睇完報告 ...

我地上咗一堂社交班。應該會上多5堂。
畢竟學費貴,路途遙遠。

delete

LittleCS 發表於 18-11-20 10:18
我地上咗一堂社交班。應該會上多5堂。
畢竟學費貴,路途遙遠。
其實上咗有無改善?
我一向都懷疑坊間既社交班係唔係真係有用,試想下,上呢啲班既同學,都係同樣有社交問題既小朋友,一班有同樣問題既人一齊上課,真係有效?

三隻馬 發表於 18-11-26 17:15
回覆 LittleCS 的帖子

請問0係邊度有社交班?小朋友唔係唔喜歡同朋友玩, 但自我中心. 同佢解釋, 佢又唔明自 ...
首先小朋友點解會自我中心?
第一,係唔係因為小朋友既認知上有問題,例如佢想同其他小朋友玩既時候,會將啲假野當真,所以同其他小朋友既互動唔順利,甚至有啲障礙?
第二,係唔係小朋友對其他小朋友既行為有過度演繹,例如佢想同某小朋友玩,點知其他小朋友已經同緊嗰小朋友玩,佢想參與但係無辦法參與,就以為所有小朋友都唔鍾意自己,所以就自己走開?
‹ 上一主題|下一主題