用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 名校變成討厭學習地方
樓主: kitmay
go

名校變成討厭學習地方 [複製鏈接]

pccw2017 發表於 18-10-16 14:53
咁 CKY junior grade 每日有幾多樣功課 ?

CKY Junior Grade出名少功課,一般學生可以喺校內完成功課,學校著重project basis而並非著抄寫或操練式功課,而且透過Assessment代替測驗考試等方式去評核學生能力水平,呢尐教學模式都已經對學生盡量降低壓力,咁都話功課繁重讀唔掂就真係無言~

Soundervolt 發表於 18-10-17 09:30

CKY Junior Grade出名少功課,一般學生可以喺校內完成 ...

天堂

唔通又係名星家長?

小二中文老師常常罰小朋友,可解唔同老師溝通,反而預備更多工作紙

Soundervolt 發表於 18-10-16 11:55

同藝人推薦食肆一樣,唔通藝人就係食家?又有幾多藝人 ...

轉校下台階

kitmay 發表於 18-10-16 10:00
值得大家反思,想給子女什麼教育
https://www.sundaykiss.com/341458/blog_sundaykiss/%e5%82%b3%e7%b5%b1% ...

如果標題改為:「傳統學校變成討厭學習的地方」,可能會比較多人同意!

王家爸爸    發表於 18-10-18 08:27

回覆樓主

家長有個$,咪想比小朋友入傳統名校囉!
最終讀唔到咪要走,男女拔咩咩物物間都上演,汰弱留強,日日也上演緊,名校唔係啱人人讀的

sukitelfold 發表於 18-10-17 12:23
如果標題改為:「傳統學校變成討厭學習的地方」,可能會比較多人同意!
...
事實係冇一種教學模式會適合所有小朋友, 亦唔見得某種教學模式全面優於另一種。的而且確有啲小朋友係適合傳統嗰套的。只係近年大家過份吹噓活動教學而已!

Soundervolt 發表於 18-10-17 09:30

CKY Junior Grade出名少功課,一般學生可以喺校內完成 ...

我唔認識CKY,只係想了解下啫。

醒目開學勳章

現今好多家長要求學校配合佢地,而唔係真係搵間合適嘅學校給小朋友
我鐘意你同我講 I Love U, I Love U Too!You're my sunshine. My only sunshine. U make me happy when skies are grey. You'll never know dear. How much I Love U. Please don't take my sunshine away.
‹ 上一主題|下一主題