用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 語境 vs 學術
go

語境 vs 學術

如果語境同學術不能並存,只能二選一
大家覺得邊樣對幼稚園生更為重要?
邊樣家長可以更容易同小朋友catch up到?

選擇緊
1)私幼 — 普英語境(普授課,NET每日30-50分鐘),但學術比津幼淺,很少量簡單功課

2)津幼 — 課程深淺中等,每日有功課,語境一般(2日NET 15-20分鐘,1日Local Eng Teacher 15-20分鐘,2日普15-20分鐘),無聯繫但有友好小學,叩門易入啲一間地區B1小學手

*小朋友為N無人士

maggie-tmK 發表於 18-10-16 08:31
邊樣家長可以更容易同小朋友catch  ...

generally,  語境重要啲,學術野自己教。
但都要整間學校來看,各樣平均為好。

回覆 maggie-tmK 的帖子

邊間津幼學術深過私幼?

rubywylam 發表於 18-10-16 09:15

邊間津幼學術深過私幼?

唔係津幼深,只不過係私幼happy school啊

lamhoilam 發表於 18-10-16 08:35
generally,  語境重要啲,學術野自己教。
但都要整間學校來看,各樣平均為好。
...

明白,咁我上面講的津校,算平均嗎?

家長自己教學術,有咩方法可以教到小朋友入腦?內容上點知應該教啲咩?參考坊間習作嗎?

maggie-tmK 發表於 18-10-16 09:33
明白,咁我上面講的津校,算平均嗎?

家長自己教學術,有咩方法可以教到小朋友入腦?內容上點知應該教啲 ...

學術就係多閱讀。

Penipony    發表於 18-10-16 10:04
Penipony    發表於 18-10-16 10:04

maggie-tmK 發表於 18-10-16 08:31
邊樣家長可以更容易同小朋友catch  ...
10月都有得vs? 你讀緊定點先? 另外k1k2k3都可以唔同境界⋯⋯因為k1的話⋯⋯真係好細個,去到邊間都唔應該深得去邊

Penipony 發表於 18-10-16 10:06
10月都有得vs? 你讀緊定點先? 另外k1k2k3都可以唔同境界⋯⋯因為k1的話⋯⋯真係好細個,去到邊間都唔應該 ...

K1啦,其實兩間都唔深,因為津校好難太深,只係私校更淺

maggie-tmK 發表於 18-10-16 10:24
K1啦,其實兩間都唔深,因為津校好難太深,只係私校更淺
讀緊就問下k2家長,睇下佢地d功課係點囉

果間私幼仲有學券 唔知無學券後, 有無變深呢

小朋友跟到自己學校咪得囉

KD_BB 發表於 18-10-16 10:31

果間私幼仲有學券 唔知無學券後, 有無變深呢

就係好似無唔知啲$$點用

回覆樓主:

我諗我會揀一, 語境出面自己另外再搵比較貴, 但學術自己易搞

學術靠自己

maggie-tmK 發表於 18-10-16 11:34
就係好似無唔知啲$$點用

以前政府比,可能要交好多report? 浪費時間?
而家唔係收多左,只係政府subsidize果份由家長比?

我唔知內情,但數字上私幼無特別收多左錢。

即係以前政府比$2000+家長比$1000, 而家變私幼政府比$0,家長比$3000(example)