用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 香港嘉諾撒 vs 港同小
go

香港嘉諾撒 vs 港同小  

如題大家會點揀?
(我嘅小朋友係仔仔黎嘅,而canossa本人就係舊生)
可以的話想要較詳細比較,感謝

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

直資學費不是每年加,港小約隔年。岩岩上星期有朋友問我港同幾錢學費,聽完嘩一聲話仲平過幼稚園
至於讀完直資轉唔轉到津校,都要睇小朋友本身成績吧。一班百幾人總有人叻有人無咁叻。我識個港同叩入喇沙,唔通又等於全部港同學生都咁勁咩
一間傳統、一間活動,讀完12年公開試又如何?
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3659724
(港同公佈5以上,嘉諾撒公佈4以上,樓主可睇d同時公佈4、5嘅換算下)

如果讀嘉諾撒,讀足6年一分也不能少咁爭中學,如果讀港同,一大間b1英中等你入。兩間壓力係一定有分別。事實上一年選擇唔升港同書院,只有約5個,多數都費事煩

Charlotte_mom 發表於 18-10-16 07:43
直資學費不是每年加,港小約隔年。岩岩上星期有朋友問我港同幾錢學費,聽完嘩一聲話仲平過幼稚園
至於讀完 ...

請問入了港同小學,是否100%上中學,因為其他直資不一定,謝謝

醒目開學勳章 王國長老

SCK824 發表於 18-10-16 07:47
請問入了港同小學,是否100%上中學,因為其他直資不一定,謝謝

http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/notice/zh_hk/sy_2019-2020_QNA.pdf

Charlotte_mom 發表於 18-10-16 07:55
http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/notice/zh_hk/sy_2019-2020_QNA.pdf

謝謝你

donutbmikako 發表於 18-10-16 01:53
如題大家會點揀?
可以的話想要較詳細比較,感謝: ...
我會要港同啊!感覺d小朋友活d

donutbmikako 發表於 18-10-16 01:53
如題大家會點揀?
港同for sure la
Canossa 出名谷, 男又好女又好唔係100%可以上番自己中學,
港同如沒記錯是100%中學收番的
Canossa 谷完小學也是為了升b1 中學吧
港同中學就係b1, 唔駛咁谷就保証上b1 中wor
最緊要是6年後唔駛煩過

hohoho888 發表於 18-10-16 09:19
港同for sure la
Canossa 出名谷, 男又好女又好唔係100%可以上番自己中學,
港同如沒記錯是100%中學收番的

男係0%上番聯繫中學~~~

artroboy    發表於 18-10-25 08:59
2jkidsfather    發表於 18-10-17 10:03

如題大家會點揀?

我小朋友都係仔,我當年25分入嘉諾撒,但最後無讀,揀咗另一間直資。我覺得男仔入嘉諾撒無著數,而且會好辛苦,加上我要過海。

mcl203 發表於 18-10-16 09:21
男係0%上番聯繫中學~~~
yes,

所以呢個post 就算樓主個fd 果個唔係仔, 係女, 我都會投港同囉

醒目開學勳章 王國長老

阿伯特 發表於 18-10-16 11:30
感覺港同不是很高班!

https://www.youtube.com/watch?v=_G7PJ-qYRdw&list=PLuwJy35eAVaJR9SC2GoJpWbz99MX ...

咁你就咪考啦,真係辛苦晒你

是但啦,
港同高定低, 自己諗吧,
龍校一般預左讀12年, 所以一般凡人都係會研究中學部(書院)既入U率來評定高定低