用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 ESF NR 成功機會有幾多?
go

ESF NR 成功機會有幾多?   [複製鏈接]

我地想小朋友k3, 入插讀ESF sha tin Y2, 但買NR 同唔買NR分別大嗎?係咪買唔買都係抽籤interview?請教下interview 形式係點呢?係咪好難考入呢?
   0    0    0    0

回覆樓主

買咗就一定有得interview

FennieMan 發表於 18-10-15 22:56
買咗就一定有得interview

.....

allynana 發表於 18-10-15 21:59
我地想小朋友k3, 入插讀ESF sha tin Y2, 但買NR 同唔買NR分別大嗎?係咪買唔買都係抽籤interview?請教下int ...

你想買2019年9月入學?好可能應該賣曬

貝珠 發表於 18-10-16 00:21

.......

If one has no priority and don’t buy NR, for Shatin Junior the chance should be almost zero. Even the ESF kindie students could not all get into their year 1 after graduation from kindie. And students at SJS don’t usually leave at junior years. Try ASHK or Malvern if you live in Shatin.

964000 發表於 18-10-15 22:58
如果係Shatin jun唔買應該冇乜機會in, 買左可能有機會,不過我識人買了報y2最後都一樣冇得in, 因為y2唔多 ...

如果一心等esf, 大家覺得應該報住其他國際讀住先定讀直私或政府等esf呢?
我聽過有人話等3,4個月會等到,亦都有聽過有人等2年都等唔到。心情好忐忑。唔知前路點走。

allynana 發表於 18-10-16 08:50
如果一心等esf, 大家覺得應該報住其他國際讀住先定讀直私或政府等esf呢?
我聽過有人話等3,4個月會等到, ...

Shatin junior ,及kjs 係唔會等到

等三四個月 vs 等兩年,其實首先都係睇有冇人走。
但又事實,除非你係 mix 家庭,或家中有 native speaker 家長,只在直私或政府上,英文水平可能未必過到 interview 。
以往 (講緊二十年前) 冇乜人 apply ,你英文麻麻都收 ( 我親戚個仔 ) ,今時今日大把人 apply ,佢 in 多幾個一定揀英文好的,冇咁難教。
ESF 一向首要睇英文對答,其他學術 ( math etc ) 反而次要。
我所知,其他有些以往冇乜人 apply 的 IS,而家都門檻高好多。
要易,考新學校機會大少少。

.......

貝珠 發表於 18-10-16 00:21

只是 SJS 定全部?
比得起 NR ,不如考慮港島 ,長遠搬過去。

964000 發表於 18-10-16 06:00
通常咁「頻能」找IS Y2的,都是k3考直私發現不順,臨急打算轉報國際,但人地報名巳截晒止,之前語言準備可 ...

都唔係嘅...好似我咁,玩玩下直私先諗細佬又要遲多少少再玩多次,覺得小一面試太殘酷、太緊張又唔適合細佬,所以突然想一齊轉國際學校啫,同現在大嗰個考唔考到無關 有時唔經歷過都唔知適唔適合小朋友和大人

swarovski2011 發表於 18-10-16 09:41
都唔係嘅...好似我咁,玩玩下直私先諗細佬又要遲多少少再玩多次,覺得小一面試太殘酷、太緊張又唔適合細佬 ...

..........

我理解,NR應該可以填三間,如果你一定只要SJS就算買咗NR都未必今年有機會in.

964000 發表於 18-10-16 11:23

去EK小學版睇下都知啦,洗乜自己試,如果仲未報的 ...

一開始都有諗錢先嘅...讀到平都想平,但諗諗下都係算了...想佢地讀得舒服和開心啲。現在都報了些,希望有得interview/ offer

Cara2006 發表於 18-10-16 09:39
只是 SJS 定全部?
比得起 NR ,不如考慮港島 ,長遠搬過去。

https://www.esf.edu.hk/nomination-rights/

“6. How many INR places will be available?

In any academic year, the number of places offered to INR applicants will be limited to 150 across all ESF schools from Year 1 to 13.”

回覆樓主

買nr入year 1機會極大
入year 2機會低好多,不過都有機嘅

mandy_ng207 發表於 18-10-16 08:29
If one has no priority and don’t buy NR, for Shatin Junior the chance should be almost zero. Even t ...

Individual NR has priority over alumni and esf kindergarten graduates

抺茶雪糕 發表於 18-10-16 12:51
買nr入year 1機會極大
入year 2機會低好多,不過都有機嘅

有無啲成功例子share下,愈諗愈灰

我知上年有人買咗NR到六月有call interview,有offer,不過是港島的英基小學。KJS, SJS同BHS你要有心理準備,買咗都未必有位被你in,睇運氣,多唔多人走囉。
‹ 上一主題|下一主題