用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 曾俊華:本港教育制度不合時宜須改革
樓主: elbar
go

曾俊華:本港教育制度不合時宜須改革 [複製鏈接]

akys 發表於 18-11-16 16:07
唔一定係老美嘅,加拿大,英國(好多人有居英權),澳州等都係出路。要收移民,大前提係中國要改人口政策, ...

兒孫自有兒孫福嘅啦。
我唔係講移民,係睇啲勁人買大細,不過我唔跟嘅。

Cheeselover 發表於 18-10-16 23:33
在野盡說風涼話,一句改革但又沒有具體方案,比陳美玲更差勁,當財爺時有過什麼新意思,一直在舊項目加加 ...
Good point ( "一句改革但又沒有具體方案" ), actually how to implement is not easy task, he's the guy just can provide the idea, but without can't provide the professional direction for how to do.

Doray 發表於 18-10-15 19:33
新加坡教育大改革 全面取消小一小二考試新加坡的多元教育向來獲得不少家長青睞,但在新加坡上學,學生的考 ...
新加坡政府投放了多少進行師訓和教育學研究?

香港政府投放了多少進行師訓和教育學研究?

老師能力在教學法上更新甚少的話,還可改革甚麼?

老師為何無故會產生充份原因,動力和空間要進行自我改革?

中小學校長的學歷和教師進升階梯的數目有沒有與時並進?

考試內容千載少變是由誰主導?他們的學歷是否與時並進?

ANChan59 發表於 18-11-16 14:56
左右逢迎冇問題,亦是香港的優勢,但要俾人感覺中立些,你平常企硬一邊,但出事就話唔係,一直低估中美貿 ...
啱數,從政,從商,合作會得定會失,互片?
睇下嗰邊藍綠就知道,家和萬事興,不在其位,明哲保身都係一個法門。

人在我的權下,我也在人的權下。

始終香港就只係一個香港,有頭有面嘅人,就話串咀啫,同討口苦飯食嘅人,唯有樂觀面對。

食幾多先夠?知足就好。

drchung 發表於 18-11-16 16:38
新加坡政府投放了多少進行師訓和教育學研究?

香港政府投放了多少進行師訓和教育學研究?
一針見血,中正焦點。

poonseelai 發表於 18-10-16 12:49
其實去返以前,中三或中四後分流,英國GCSE後,也有同學唔升上A level, 讀BTEC, IB 近年也推出 career pro ...
哪一個教育局秘書長能說服全港家長不要歧視昔日的工業學校?

哪一個教育局秘書長曾為當今現存的工業學校造出全港市民承認的工業貢獻?

ABC-DAD 發表於 18-10-16 13:27
評估小學教育嘅成敗,太倚重書寫同記憶去做測考,事實開卷去做測驗,對卷討論,係比較好建立教與學嘅互動。 ...
考評目標過份固定的得益者是誰?

不接受考評目標不固定是不是學生的無能?若不是,該是誰?

Doray 發表於 18-10-16 21:47
人地新加坡好好多,佢地改革既方向係將新一代培養為life time learner. 呢個真係好重要,好多人在職場多年 ...
誰一直阻止香港一般勞動階層沒有標準工時保障,從而獲得應有空間自主自我增值的必要條件?

drchung 發表於 18-11-16 16:53
考評目標過份固定的得益者是誰?

不接受考評目標不固定是不是學生的無能?若不是,該是誰?
真係想聽下。

Cheeselover 發表於 18-10-16 23:54
沒有考試就會輕鬆嗎?華人文化就是刻苦,努力,根深蒂固的思想,社會愛競爭,這股文化滲透到每根骨子內。試 ...

公共財政用於學校教育要不要定下合乎社會利益和效益的指標?

這指標在當代香港沒有更新機制,要去負責更新的人更新其學歷,教學經驗和學術成就,從而獲得社會認同而去更新?

drchung 發表於 18-11-16 17:07
公共財政用於學校教育要不要定下合乎社會利益和效益的指標?

這指標在當代香港沒有更新機制,要去負責更 ...

這(emoji)乃分享個人意見平台,非為Q&A以設,閣下的問題,在下的平凡回應恐怕不能滿足閣下,為免引發更多問題,你倒不如分享一下閣下的高見。

Pink_Cake 發表於 18-10-23 12:38
太多背默...不如多D時間 討論, 開發小朋友創意思維.
考試測驗默書跟本係嚇D 小朋友 令佢地唔鍾意學習.討厭 ...

課程是一個Pandora's box。
沒有定好內容,以公帑營運的學校和和聘請的教師就不得不自把自為地去促進和限制學生成長;
但定好了內容,以公帑營運的學校和和聘請的教師就不得不按照其內容去促進和限制學生成長。

要以公帑營運的學校和聘請的教師專為自己的子女促進成長,會不會教導了子女自私的做人方針?
然而,家長又可如何使子女免於他人的剝削?
鬥自私鬥個你死我活就是子女生存之道?還是使他們生不如死?
子女在學校教育中最緊要學的究竟甚麼?

Cheeselover 發表於 18-11-16 21:54
這(emoji)乃分享個人意見平台,非為Q&A以設,閣下的問題,在下的平凡回應恐怕不能滿足閣下,為免引發更多 ...
我在想:倚賴公營教育系統專為培育自己子女成為精英,而不作額外付出,究竟是否一個合理的選擇?
這是否高見,根本不重要。

drchung 發表於 18-11-17 02:15
我在想:倚賴公營教育系統專為培育自己子女成為精英,而不作額外付出,究竟是否一個合理的選擇?
這是否高 ...

你眾多問題的問題多到數唔哂,除左比你發洩下,唔知有乜重要性。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

akys 發表於 18-11-16 14:11
自問杞人憂天,最近老美個建議影響深遠。要郁你唔會淨係關稅和高科技出口,一定陸續有來。要注意香港會否在 ...

香港係中美貿易爭拗既籌碼,做籌碼嘅就乖乖地坐係賭枱等莊閒落注啦,嘈乜鬼呀?

香港大商家,擦鞋仔一班,有錢認非洲人做阿爺都得,美國依家就同佢地講香港係中國一部份,求仁得仁囉,又嘈?

最慘係香港學生,尤其讀technology的,後生一輩唔會知,曾幾可時,香港研究生要接觸美國進口嘅高科技產品,要查國籍,要睇passport,中國籍,no way !

JustAParent 發表於 18-11-17 11:17
香港係中美貿易爭拗既籌碼,做籌碼嘅就乖乖地坐係賭枱等莊閒落注啦,嘈乜鬼呀?

香港大商家,擦鞋仔一班 ...

公司收到一間美國公司嘅開發Project。核心部份講明不能入中國,唔係乜嘢高科技,國內都有類似産品,但就是在名單內。看來這個有可能是最後一次接這些訂單了。

如沒有記錯,xeon (高階?)都在名單內,莫非要全轉AMD?

akys 發表於 18-11-17 11:29
公司收到一間美國公司嘅開發Project。核心部份講明不能入中國,唔係乜嘢高科技,國內都有類似産品,但就是 ...

我估你係講部份型號Xeon,特別係Xeon Phi, 呢D係supercomputer重要組件,早就喺美國restricted export名單內。轉AMD?點轉呀?你問吓大陸D"雲"公司

drchung 發表於 18-11-17 02:15
這是否高 ...

既不重要,何謂高見!無言.....

ANChan59 發表於 18-11-16 12:47
我的理解是他們最初推出之時,一樣問題多多,政府部門及業界整體協作,才能越來越好,不完全是民族性,當 ...

政府公共政策問題多多乃因閣下前述,利益集團橫行,互相扯後腿,也扯政府後腿,薯片叔叔當官幾十年不可能不知(不知即愚也),再深入看的是任何社會都存在利益集團,擺平利益集團才提升管治效率,但社會制度發展畸怪,政府是破腳鴨,公共政策推動無力又處處碰釘,美食車只是小事一樁,強積金,的士服務,土地規劃,僭建等十指不盡,為何政府對利益集團無能為力?

ABC-DAD 發表於 18-11-16 16:41
一針見血,中正焦點。
針完,除左見血,見唔到有咩幫助喎?
PS啲血到底點嚟?
‹ 上一主題|下一主題