用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 數學真係好差
樓主: koller
go

數學真係好差   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-11-1 17:24
老實講,數學唔可能係靠一般補習可以有明顯進步既,你講得啱,家長平時既幫助更重要。 ...

並且教他:在數學科,不懂就問!不能裝懂!及時理解了,還要做幾次練習才行啊!!

王家爸爸    發表於 18-11-1 22:22

beauvor 發表於 18-11-1 21:17
敝人愚鈍,大學時學理科,所以剛好能教得了自己的仔的小學數學。平時每隔2--3天就主動詢問我仔有哪些數學 ...
我都係讀理工科,不過我無你咁勤力。被動地等小朋友問,唔問當識。

王家爸爸 發表於 18-11-1 17:28
個個小朋友既情況唔同,大班既補習唔一定有效,原因係無可能有一個萬用既方法。操卷更加只係增加速度,如果 ...
好同意呀, 如果小朋友本身係底子好既, 去到果啲大班補習就會錦上忝花囉, 但如果本身底子唔好果啲, 其實係嘥錢嘥時間。反而搵間有follow up同跟學生進度既仲有幫助。

回覆 小時了了 的帖子

請pm我補習社資料,謝

pizzapark 發表於 18-10-14 23:42
小學無補習,數學多數75-83分,升中只剩55-65

中一有依個分好好
我女第一次唔合格
佢小學數是A的
要比點時間佢地適應

October. 發表於 18-10-27 09:58
操多啲題有用既,有時有啲位點解釋小朋友都唔明,我既經驗係,遲啲先明唔緊要,就教佢,記住步驟照做就得( ...

我女從小學 去補習只學計算技巧 唔可以操數
佢越操越低分 正常小學補會比一星期5份
佢只拎一两份反去 其實一份堂上已做8成
另一份補習老師只教深題型 提下技巧
小五補習啊sir 走了別處無教
個两年夾極無人啱 係低了點但都keep得住
中一無補第一個UT即唔合格
補返數 依個補習要加堂 比好鬼多練習
佢一份都無做过 真係好憎操數
上學期係C 下學期係A
中四前Keep 住top 5-10

koller 發表於 18-10-15 21:41
但係佢其他科又好ok, 中史小學未接觸過,我都無跟過,功課有成90分,中默果d又係85,90分⋯
係數學真係吾 ...

正明係文科人
我大語文好數差
我細數好憎中西史
中三完了 即燒書

Jaceyravi 發表於 18-10-31 11:19
回覆 bb鼠 的帖子

你地比小朋友每星期補幾多堂呀? 我最近都係煩緊幫阿女搵數學補習, 搵左兩間覺得好既補習 ...
揾啱一間就夠, 一科補咁多間, 好辛苦架

TwinWong 發表於 18-11-2 07:57
我女從小學 去補習只學計算技巧 唔可以操數
佢越操越低分 正常小學補會比一星期5份
佢只拎一两份反去 其實 ...
真係人人唔同,你女補習只學計算技巧, 唔操數,中四前Keep 住top 5-10;

而我女,小學係我自己俾練習佢做,冇出去補,科數冇乜問題,經常80/90分,到中一都仲幾OK,B1A校,大考有85分,到咗中2就來料,跌落去合格邊緣,中3中4唔駛講啦。。。到咗中5阿女意識到DSE殺埋來,又遇到夾既阿SIR,成績就開始提升, 當年既暑假佢就開始勁操數,自己計時,唔俾人騷擾,結果,DSE成績超出預期,佢有時都講,佢遇到最難既事就係學習數學。

到我仔,數學一路OK,初中都KEEP住8X分,但我想佢數學好啲,暑假開始佢終於肯聽話,操下數,今次統測,成績即刻見效。

LingChiBaBa    發表於 18-11-2 22:47

October. 發表於 18-11-2 20:05
真係人人唔同,你女補習只學計算技巧, 唔操數,中四前Keep 住top 5-10;

而我女,小學係我自己俾練習佢做 ...

係 我囡如果改下心態
肯操數認真面對 相信會再好
佢所有科都係睇心情溫
可以係大上大落

TwinWong 發表於 18-11-2 20:45
係 我囡如果改下心態
佢所有科都係睇心情溫

點操?比exercise 做?出去補 比人操?

pypy405 發表於 18-11-2 21:13

係補習有比excise
但補完唔會做

pypy405 發表於 18-11-2 21:13
老實講,數學、物理呢啲科目,操唔係辦法。明唔明先係重點。

YDLFATHER    發表於 18-11-2 22:24

王家爸爸 發表於 18-11-2 21:44

我個係屋企做ok ga wor 但一到考試就錯漏百出 唉

醒目開學勳章

王家爸爸 發表於 18-11-2 21:44
所以好多小學靠操數攞高分嘅,越讀上去越唔掂

pypy405 發表於 18-11-2 22:21
王家爸爸講嘅係不二法門,數學最重要係明,唔係明白點用formula,要明白個concept/principle,因為D題目唔會咁簡單俾哂D野去代入條formula度計。
明白咗之後,先至操卷,識多D問題出法,加快速度及準確度。
小朋友考試錯漏百出,咁要知這係concept唔清楚、唔小心定係諗唔到點做。

TwinWong 發表於 18-11-2 20:45
係 我囡如果改下心態
佢所有科都係睇心情溫

係呀,明白咗點做,再操多啲題型,可以鞏固所學以及提高做數速度, 操數都要係明咗個concept基礎上操, 冇可能一舊雲去操數.

曾經一位顧問醫生話我知,佢當年都有操數, 因為考試根本冇得俾時間你去左諗右諗,要平時見多啲題型,一落場就要識做, 當然,人哋係追求卓越,想更加好, 而亦有人會認為並唔值得花時間去求嗰10分,20分.

總之,我會參考成功者既經驗+結合孩子本身情況去做啦.

October. 發表於 18-11-3 10:15
係呀,明白咗點做,再操多啲題型,可以鞏固所學以及提高做數速度, 操數都要係明咗個concept基礎上操, 冇可能 ...

亦有人會認為並唔值得花時間去求嗰10分,20分

我個就係依個人种
常比老師話见好就收
佢係有進步空間嘅
如果比多點力效果會更好

pypy405 發表於 18-11-2 22:21
咁就主要係唔小心。如果唔係有讀障,睇錯題目,應該問題唔大。

October. 發表於 18-11-3 10:15
係呀,明白咗點做,再操多啲題型,可以鞏固所學以及提高做數速度, 操數都要係明咗個concept基礎上操, 冇可能 ...
其實中學仲有冇好似小學果d補充練習呢?有冇用呢?
‹ 上一主題|下一主題