用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 數學真係好差
樓主: koller
go

數學真係好差   [複製鏈接]

koller 發表於 18-10-14 21:53
小學私補試過無用,升中一 岩岩小測又係繼續吾合格,諗住升中會自覺d, 同埋理解能力高d,點知吾係囉⋯⋯ 正 ...

一樣點算 ,不如我哋交過朋友呀!
好驚下學期大考,啲數佢完全唔想學唔想做!

koller 發表於 18-10-15 21:41
但係佢其他科又好ok, 中史小學未接觸過,我都無跟過,功課有成90分,中默果d又係85,90分⋯
係數學真係吾 ...

一樣,中文,中史合格,文言文反而係全級前25%  

補數我覺得係要揾人指點迷津,點通左concept就會明。。。我囡小學時都9字頭,但一上中學就中哂招, 今年中二叫哥哥幫手惡補才有好轉,暫時全級考52/178

koller 發表於 18-10-14 21:53
小學私補試過無用,升中一 岩岩小測又係繼續吾合格,諗住升中會自覺d, 同埋理解能力高d,點知吾係囉⋯⋯ 正 ...

升到中學,每次數也不合格,已私補了數月,真係好嬲,因為份卷也不難,連基本加減也可以錯。根基唔好就一定,但連基本也錯可以點?
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

asd456 發表於 19-2-19 20:10
一樣點算  ,不如我哋交過朋友呀!
好驚下學期大考,啲數佢完全唔想學唔想做!
...

用不用開個激死人數學group發洩下?因為我真心激氣,份卷淺到無朋友也可不合格
8月12曰出世 2.705kg,9月12日 4.44kg,11月13月6.48kg,12月13日 7.05kg. 2月13日 8.0kg.我係全人奶BB  

IloveJJ 發表於 19-4-11 07:47
咁即係佢根本無心機做囉!

我忍不住鬧爆佢,不知所謂,根本成個人學習態度有問題

回覆 skwawa 的帖子

中一?

妹妹頭 發表於 19-4-11 09:16

中一?

對!升中前,目標升band1中,勤奮好多,現在hea,無目標,不知所謂

學校有冇補底? 你同佢傾下,  "做人冇目標, 同條鹹魚冇分別", 依句係我女講既 (佢都係今年中一, B1中學)

妹妹頭 發表於 19-4-11 10:14

學校有冇補底? 你同佢傾下,  "做人冇目標, 同條鹹魚冇分別", 依句係我女講既 (佢都係 ...

佢pS1數不好,入了最差個班,佢成績不是好,但英文中文也叫在班中叫好,所以佢班d人質素幾好可想而知。我只能誰,近朱者赤近墨者黑!
佢當初入不到精英班多失望,但已佢現在成績及態度,講乜精英?薦底都嫌佢唔夠實力

skwawa 發表於 19-4-11 10:20
佢pS1數不好,入了最差個班,佢成績不是好,但英文中文也叫在班中叫好,所以佢班d人質素幾好可想而知。我 ...

先不要生氣,無助件事呢!

數學,有別於中英通,喜歡的孩子會越讀越有成績,抗拒的人就連普通嘅四則運算也可以全錯,先不要太過遷怒孩子,不喜歡加上無自信心學數的人的心靈尤其脆弱,其實孩子嘅中英文都幾好吖,文科頭腦數理差亦是正常的,孩子現在才是中一,仲有很多時間機會扭轉過來,積極找出他數學的問題响邊樹,積極找出屬於自己嘅數學學習方式。

skwawa 發表於 19-4-11 10:20
佢pS1數不好,入了最差個班,佢成績不是好,但英文中文也叫在班中叫好,所以佢班d人質素幾好可想而知。我 ...

我女又係唔鐘意上數學堂吖佢話最驚老師揾佢答問題,宜家個老師又唔多教。
我女係精英班,因為是用英文去分班的,但佢班d人數好好,老師咪覺得佢地識哂咁

skwawa 發表於 19-4-11 09:24
對!升中前,目標升band1中,勤奮好多,現在hea,無目標,不知所謂
我覺得升中後不要太快反手,大家要調整心態。

回覆 2jkidsfather 的帖子

我女都係中一, 上學期我都仲未放手, 到派成績表, 見家長時, 我問老師係咪應該要放手(中一), 老師反而答我, 最好唔好放手住, 只可以慢慢一步一步放, 否則就係一隻斷左線既風箏, 連佢自己都唔知自己飛左去邊....

妹妹頭 發表於 19-4-11 14:51

我女都係中一, 上學期我都仲未放手, 到派成績表, 見家長時, 我問老師係咪應該要 ...
我認同。中一開竅,只是少數。

妹妹頭 發表於 19-4-11 14:51

我女都係中一, 上學期我都仲未放手, 到派成績表, 見家長時, 我問老師係咪應該要 ...

我地校直頭叫家長唔好放手住,因為小朋友只升咗中幾個月,唔會由個小朋友即刻變大人
‹ 上一主題|下一主題