用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 數學真係好差
樓主: koller
go

數學真係好差   [複製鏈接]

簽名被屏蔽

978212 發表於 18-10-15 09:53
唔好咁緊張。老實講,我自己嘅觀點,教育愈改愈衰,依㗎啲小學數學基礎唔穩固,所以好多小朋友即使小學時好 ...

小學啲人背數背方法,基礎不穩!

YolandaTam 發表於 18-12-27 00:48
小女唔少學開公文數嘅同學小學數學高分,中學分數下滑。

公文數只狂操,基礎不好,上中學就現形!

王家爸爸    發表於 19-1-31 21:44

conniewktang 發表於 19-1-8 07:51
公文數只狂操,基礎不好,上中學就現形!

有個數學叻嘅人同我講:大部分公文式近乎背數,靠做得多令學生記得某題目 map 去某答案,所以上到中學要多思考就唔慣。

lily1113 發表於 18-11-13 09:28
有興趣,可俾補習社資料嗎,謝謝
你係 Google 輸入我已寫嘅補習社兩個英文關鍵字, 就會見到補習社資料了 (我亦寫了簡略地址係近朗豪坊附近......)

回覆 bbq. 的帖子

我先衡量看自己孩子的能力所及,數學考試題型有幾種,如果全面讓他補習勢必要花很多時間,像現在學習的份數來說,在學校他可以輕鬆掌握,還教同學,很多同學看到份數計算已經頭痛更別說計算含有份數的文字題。文字題和語文能力也有關係,所以,各人對於補習的成果要求不同吧~我的期望是部分內容達到預習的效果就可以了,主要期望上中學以後他能輕鬆應付課本內容已足夠,不致對於數學完全失去興趣,否則計算又不愛算,算得又慢又錯,文字題又不愛想對於沒有數學天份的人來說,是很痛苦的。計算方面學到技巧,可以又快又準可以使數學天份不高的學生有些成就感,不至於高中時放棄數學

回覆 YolandaTam 的帖子

對於愛思考愛學習轉數快的學生,公文當然不適合了。公文比較適合那些所謂不是讀書的料的學生,堅持下去會有成果的。學公文並不簡單的,大人和學生都需要耐心和努力,如果孩子已經數學好差,又不愛思考,又不願意堅持操題,那要怎樣救?

luluhaha 發表於 19-1-31 18:54
回覆 YolandaTam 的帖子

對於愛思考愛學習轉數快的學生,公文當然不適合了。公文比較適合那些所謂不是讀書 ...

係咁㗎
咦,咁點解小女讀公文數嘅同學中學分數下滑呢?佢哋照計操慣題㗎喎 值得探究。

TwinWong 發表於 18-11-2 07:41
中一有依個分好好
我女第一次唔合格
佢小學數是A的
“55-65”, 除非嗰次出卷特別難,唔係呢個分點算好好呀

YolandaTam 發表於 19-1-31 19:16
係咁㗎  
咦,咁點解小女讀公文數嘅同學中學分數下滑呢?佢哋照計操慣題㗎喎  值得 ...

衹操練而不多思考會有illusion of competence, 即有假象以爲做對答案就懂了,其實很多概念未掌握好。上到中學,數學會越來越抽象的。
學習模式會影響思考能力,數感差有部份可能是後天造成的。即不正確學習方式。
學數學要多思考,練習解難是重要的,但不是像公文式那樣,同一題型盲操到熟。

October. 發表於 19-1-31 21:38
“55-65”, 除非嗰次出卷特別難,唔係呢個分點算好好呀
同意,初中數8x-9x分仍好常見,由其中一仲可以食老本,除非果次考試學校出得超深,否則數學 5x-6x 未算差都非常弱。

MrBeast 發表於 18-10-27 11:22
最近教volume,竟然包displacement,我以前好似係中學先學,咁小6生struggle 係情有可原,但一知半解又可以 ...
我阿細都係咁喎, 一到測考如果遇到有難既題目, 鬼整佢連淺果D都會錯埋。

回覆樓主:

請教一下,小學一直都有補數研都ok, 想睇下有冇家長補過數研中? 評價如何?

koller 發表於 18-10-14 21:53
小學私補試過無用,升中一 岩岩小測又係繼續吾合格,諗住升中會自覺d, 同埋理解能力高d,點知吾係囉⋯⋯ 正 ...

有無聽過呢個字 : dyscalculia?

中文譯作數學障礙或計算障礙,我本身都唔識呢個字,是在上年帶仔(今年13歲了)見教育心理學家做評估時,其中一個被診斷出既問題。由個刻我即可理解到點解佢由細到大學數都拉牛上樹,背乘數表,對空間,距離呢類野都學得好慢。屬學習障礙既一種。

彥彥媽咪 發表於 19-2-5 20:07
有無聽過呢個字 : dyscalculia?

中文譯作數學障礙或計算障礙,我本身都唔識呢個字,是在上年帶仔(今年1 ...

教授說為何有此問題無一定解釋,但同遺傳也不無關係(我細時學數都辛苦的)教授話我地點訓練佢,幫佢效果都不會大,因是先天問題,反而只會令佢失去學習興趣,此類小朋友雖然數學唔叻、但佢亦有其他叻既地方、所以教授叫我無需煩惱去改進佢數學,多花資源發展佢做得好既野好了。我仔數學不行,但對繪畫,動畫制作咁係可以無師自通的。

pokemonmon 發表於 19-2-4 13:23
請教一下,小學一直都有補數研都ok, 想睇下有冇家長補過數研中? 評價如何?
...
我都想知,有冇人補緊?

...

我仔有同學有補,聽家長说都ok. 足夠應付學校測考。
數是我仔强項所以我地就未補過,今年中三。

...
人夾人,我女女小二開始在數研補數直到完成小學,諗住中學部繼續,點知中一開學兩個月就停,係佢地覺得同阿sir唔夾,所以我都無謂勉強佢地,叫佢地靠自己,唔識一定要問Daddy, 今年中二數學兩次考試都唔錯,暫時唔駛補。

小時了了 發表於 18-10-16 11:58
我女及阿女表姐係旺角 Beyond Math _ _ (近朗豪坊旺角嘉富商業中心....) 細型補習社補數, 呢間補習社老闆 ...

可以pm補習社資料給我嗎?

Thanks a lot.
‹ 上一主題|下一主題