用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 沙田呂明才校長羔戈眼是否生係額度?
go

沙田呂明才校長羔戈眼是否生係額度?

聽聞校長鍾意有錢家長的學生,會睇唔起家長無錢,是否這樣?

回覆樓主:

家長有冇錢就吾清楚, 但要111才有得見就吾合理。

都唔係一两間學校的校長老師係咁,有錢自然受歡迎D。

持之以恆 發表於 18-10-14 14:43
都唔係一两間學校的校長老師係咁,有錢自然受歡迎D。

家長有錢,唔會比多D學費,當然受歡迎係因為?

收十個細路唔夠勁,但家長有錢,得一個捐錢咪洩?

shadeslayer 發表於 18-10-14 20:34
家長有錢,唔會比多D學費,當然受歡迎係因為?

捐錢捐多D,聖誕節又贊助下抽獎,又叫到會請全校職員食,新年又請老師食下鮑魚.....(不是我,祗是睇到其地家長咁做)

持之以恆 發表於 18-10-14 20:45
捐錢捐多D,聖誕節又贊助下抽獎,又叫到會請全校職員食,新年又請老師食下鮑魚.....(不是我,祗是睇到其地 ...

你未聽過有錢人好孤寒?

little_yolky    發表於 18-10-16 13:10
Yanamami    發表於 18-10-14 23:38
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-10-14 23:19
你未聽過有錢人好孤寒?

當然聽過又見過,但唔係全部係咁。

持之以恆 發表於 18-10-14 23:22

如果係真,有D學校大人大姐,唔明D咁顯淺道理:

學校做得好,有真心,學生在社會有成就,自然捐助會多。不用特別「喜歡」有錢家長。學校唔好,校長私吞款項,或賬目混亂,幾有錢的家長也只會捐一次。

持之以恆 發表於 18-10-14 20:45
捐錢捐多D,聖誕節又贊助下抽獎,又叫到會請全校職員食,新年又請老師食下鮑魚.....(不是我,祗是睇到其地 ...
边间学校禁勇敢?我地学校連糖都唔俾請老師食……

持之以恆 發表於 18-10-14 23:22

邊度有咁好死,食完鮑魚要做嘢的。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

Yanamami 發表於 18-10-14 23:43
边间学校禁勇敢?我地学校連糖都唔俾請老師食……

津小, 講開糖,我見P T A主席在聖誕節是4、5大盒Cova朱古力拎上去送俾職員㗎。

持之以恆 發表於 18-10-15 06:22
津小, 講開糖,我見P T A主席在聖誕節是4、5大盒Cova朱古力拎上去送俾職員㗎。
...

禁我地私校校網寫明唔可以做呢d.....就算我女係香兒升左班,離别时送隻bling bling髮夾俾老師作感謝佢教左幾年,老師都问貴唔貴㗎,过左某个价錢要上報~
唔通津校唔洗交学費,有閒錢做呢d?我地个个月交左幾千学費已無乜餘錢……

冇利益輸送就得la,我都想多d有米人士捐款比學校,可以比學校多d budget 搞eca,win win

火炭培X校長
IN 果時同我地講,
學校9 成家長係中產
好多係醫生護士
一樣大好支野

新秦先生 發表於 18-10-15 10:48
坦白講,大家生活係香港,都算係冇咩好野係未食過,雞脾打人牙較軟呢招唔得掛???照計學校最容易搵著數就係做工 ...

回水文化易比被請飲咖啡。

noverzero 發表於 18-10-15 12:04
火炭培X校長
IN 果時同我地講,
學校9 成家長係中產

醫生護士,So?同家長講要佢地知難而退?

noverzero 發表於 18-10-15 12:04
火炭培X校長
IN 果時同我地講,
學校9 成家長係中產

校長咁樣講嘢,真係拉低自己格調。

shadeslayer 發表於 18-10-15 23:02
醫生護士,So?同家長講要佢地知難而退?
唔知佢想點,

我老婆係CPA唔通又寫埋落張FORM咩?