用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 如何教養資優兒童
go

如何教養資優兒童

我家姐的小朋友今年剛上小一,普通屋村小學,年尾先夠6歲。一直都知小朋友喜歡數學,最近小學老師知道佢數學領悟力強,老師最近比咗份小六嘅試題佢做,結果全部啱晒。老師暗示小朋友數學方面資質很高,應向住佢能力去發展。我家姐依家好迷惘,唔知要點做、點培育好,又好驚,唔知佢小朋友條路可有咩發展,因仲好細個,想請教各位前輩,對於僆女啲小朋友,有無咩建議同心得?

可以考慮報資優教育學苑

回覆 持之以恆 的帖子

請問資優教育學苑係咪小一生都可以入讀ga?

tem_2106 發表於 18-10-15 09:45
回覆 持之以恆 的帖子

請問資優教育學苑係咪小一生都可以入讀ga?
個别情況可以的,如你所描述,我覺得可以提出申請。

謝謝你的建議

醒目開學勳章 貢獻勳章

以前可能得,但早兩年政府嘅錢講到明足十歲嘅,所以... 只可以先做screening test,但唔會成為正式會員
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

建議,多d俾小朋友接觸唔同嘅事物,等佢自己搵興趣,自學!

如果屋企資源好的話,報CTY嘅網上課程,但偏貴...
到小四仲可以報科大雙修課程,呢個課程本身係俾中學生修讀嘅,level 2 開始係大學程度,數學會由pre-stage 開始
但要科大收,都要做定d野,e.g. 考咗CTY個screening test (SCAT)有好成績,又或者WCT攞到雙優等, or 本地數學比賽有好成績

孩子數學好,唔一定要攻數學,可以試下發掘其他相關嘅野, e.g. programming, 棋

恐龍家

tem_2106 發表於 18-10-13 23:01
我家姐的小朋友今年剛上小一,普通屋村小學,年尾先夠6歲。一直都知小朋友喜歡數學,最近小學老師知道佢數 ...
咁好利害, 仲天生細心
我仔識哂都好, 都未試過岩哂
可造之才