用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 delete
樓主: AndrewHo_FB
go

delete   [複製鏈接]

mannitol 發表於 18-10-18 10:35
點解一定要用功課嚟鞏固學習呢?學校有唔同嘅活動,可以比功課更有效去增強學生所學嘅知識,只差在學校是 ...

騰文真係好多餘, 不如作一篇新o既好過啦...

直私小和普遍津小學生語文能力本身就有一點距離(考得上直私小o既小朋友, 本身多數都有一定讀寫能力、有良好閱讀習慣), 所以直私有條件唔需要在教學上花咁多時間去重新打底、由幼稚園野去教起。

津小就好重視抄寫、以為不斷抄和改正可以令學生下次錯少d...事實係咪改正抄多幾次就一定下次唔會錯呢? 想佢下次唔錯, 都要令學生明白自己錯乜先得架。好多時d改正方法, 似係想透過「懲罰」去警剔學生下次唔好犯錯, 多過令學生明白做錯o既原因。

我覺得津小有自身限制, 學生能力較參差, 所以在功課上重視鍛鍊, 但學校都應該檢視一下功課模式, 將成效低無意義o既練習省減, 適量增加堂課比例, 減少家課。

Lingfung813    發表於 18-10-18 22:29
Lingfung813    發表於 18-10-18 22:28
Lingfung813    發表於 18-10-18 22:28

回覆樓主:

其實就算同一間學校, 唔同老師教都可能有唔同功課量, 我小朋友個班就平均6-10樣一日, 隔離班就長期10樣以上。

Elenalan 發表於 18-10-18 11:34
騰文真係好多餘, 不如作一篇新o既好過啦...

直私小和普遍津小學生語文能力本身就有一點距離(考得上直私小 ...
世事冇絕對

MrBeast 發表於 18-10-18 12:05
世事冇絕對
我上文講緊「普遍」, 唔係「個別」和「絕對」。

mannitol 發表於 18-10-18 09:52
我兩個小朋友都讀私校。就算P3的大囡,學校一樣不會每科每天都有功課。
...
咁間C校公開試/升中如何呢?

其實我會這樣說,考到直資或私小的,只代表小朋友面試那一刻符合那直資學校的要求。而這間直資可能要求小朋友要順從一連串的指令,另一間可能要求三文兩語,再另一間要求父母的親子關係。這是一場 matching game 的遊戲。

小朋友的路很長,在K2/K3直資面試一刻的表現好或差一點,並不代表他將來的表現。例如你在中學一年級考第一的同學,也並不一定是會考拿8A 的同學。

IloveJJ 發表於 18-10-18 12:52
我認為不能話功課一定唔可以鞏固學習,要視乎功課既設計如何?
例如我仔有一樣功課,係叫quizlet工作紙,佢 ...

第一,我冇講功課一定冇用,我只話功課唔應該多。我唔明啲家長點解會覺得小朋友得閒,就係冇嘢學到,點解唔可以俾小朋友得閒?其實得閒,佢哋可以有更多時間發展自己嘅興趣,睇書,學自理……等等。就係因為太多功課,小朋友連發呆嘅時間都冇。其實小朋友有時間發呆,佢個腦有時間休息吓,發揮會更好。佢哋甚至可以諗到好多得意嘅想發去發現更多書本學唔到嘅知識。
我都有俾練習小朋友,分別在於,我有更多時間去改善佢唔識唔熟嘅地方,俾嘅練習可以更貼及佢所需要嘅。

MrBeast 發表於 18-10-18 12:11
咁間C校公開試/升中如何呢?

果私校係女一。

retriever 發表於 18-10-18 19:18
果私校係女一。
女一=dg?  我都聽聞過功課唔多
‹ 上一主題|下一主題