用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 delete
樓主: AndrewHo_FB
go

delete   [複製鏈接]

奇異果小邱 發表於 18-10-16 09:21
抄寫好視乎需要

我記得阿仔開始時係不用抄寫....(講真有心記,不用抄,都記到點寫同點串)

抄5次都好多喎! 我女小一,詞語每次4~5個,每個抄2次。喺學校有「起字頭」先寫一次,又有用ipad學筆順。默書完全俾佢自己溫,老師抽句子默亦有用課文詞語造新句俾佢地默,都好易拎滿分。我認同上堂留心和認真做功課,比不停練抄寫更重要。太多抄寫,令小朋友更易抗拒,效果更差。

AndrewHo_FB 發表於 18-10-16 07:02
小一䦕學一個多月, 父母是否需要在旁協助小朋友做功課, 還是由他自由發揮?? ...
我是由得他自己做, 做完後我才一次過檢查, 如發現有錯, 就會叫佢重睇一次, 多數再睇佢就會見到錯處改返。

我小朋友要做時都算OK專心, 但要叫得動佢開始做, 真係叫破喉嚨, 出儘法寶...........所以叫就叫個幾兩個鐘(一時話肚餓一時去厠所一時要抖一抖先), 做就三幾十分鐘..........一樣非常煩厭............=.=

大仔轉校後可能因同學之間學習氣氛好,現在小三份量適中不在話下,在小息和堂上已經完成部份功課(以前在舊校額外工作紙量多又沒有教導便要回家做), 爸爸和我只要讓他回家休息和玩耍一陣,已經自動自覺做功課了,我們一家人非常滿意。
以前又叫又提也沒有動力去完成,還表示其他同學喜歡欠交,我不用着急做功課mouth:" />mouth:" />

其實過去EK已經幾位資深家長提醒過本人舊校催谷又功課多,一向多家長反映而校方不理會,當年自己比較固執,現在已實在感受到。

Elenalan 發表於 18-10-15 09:36
你地係咪一開始都唔理小朋友有冇做齊功課? 我隻矇豬女剛升小一,佢第一個月都經常抄漏或抄錯哂手册。例如 ...

因為我覺得最後都係佢自己面對,所以,其一,放手早比放手遲成本較少;其二,到最後。。。如職場上一樣,做得好不好,跟員工有冇ENGAGEMENT 最重要。

放手又好睇學校有幾寬容(或老師),始終學校老師出到聲,你好難唔做嘢。

但話說回頭,很多學校小一仲當D 細路係BB,越大只會要求越高,包容越少

所以,又回到我講既第一點,早放手,成功機會更大。

mimi1102 發表於 18-10-15 12:30
我大女讀直資時, 本身功課唔多, 就算錯左, 反黎改正都唔甘, 所以我好快就放手, 冇對功課, 只睇有冇做齊.
...

咁你認為直資津校是否差異所在,即教學教有效率,功課較重質?

Felix223 發表於 18-10-15 12:54
同意, 過8樣以上我都覺得Over ! 所以10樣以上更加唔可以接受 !

數量呢方面,又唔到你接受唔接受。

入左個局,就要接受,除非轉校。

奇異果小邱 發表於 18-10-16 09:16
每個小朋友都唔同

大仔小一時,成班同學都知做完功課可以玩,係做得快...(但唔小心)。唔計默書,每日一、1.5 ...

D老師最無譜,佢哋只係講返個見聞俾你聽,即係有幾多人做到,幾多人做到。

後面係咪有人幫?

佢哋淨係HIGHLIGHT人做到,你做唔到。

retriever 發表於 18-10-16 15:49
數量呢方面,又唔到你接受唔接受。

入左個局,就要接受,除非轉校。
呢點我明白, 幸而我仔小學是適量, 不過小學生的生活真係唔算輕鬆, 可能D細路未有感覺, 我自己仲擔心過佢...D 仔真係粗心大意D, 寫字方面無D女生寫得咁快, 所以而家係比佢又錯誤中學習, 唔想改正寫多幾次, 唔該寫字比D心機, 寫得小心D, 對多次....

太多, 不過間間學校策略唔明, 識得間名校係主張少功課

retriever 發表於 18-10-16 15:53
D老師最無譜,佢哋只係講返個見聞俾你聽,即係有幾多人做到,幾多人做到。

後面係咪有人幫?
其實都唔到老師話事, 派幾多功課呢樣係學校政策, 年頭就已經訂好條數啦

zukieem 發表於 18-10-16 17:18
其實都唔到老師話事, 派幾多功課呢樣係學校政策, 年頭就已經訂好條數啦

我意思係比較邏輯,只比較結果,唔諗原因。

Elenalan 發表於 18-10-15 09:36
你地係咪一開始都唔理小朋友有冇做齊功課? 我隻矇豬女剛升小一,佢第一個月都經常抄漏或抄錯哂手册。例如 ...

不是,我一開始把好關,教她建立了好習慣看她能做好,成績也過得去,才考慮放手。

回覆樓主:

我囝小一每日得3-4樣功課,學校仲有功課堂,每日專心嘅,15分鐘都完成了。我覺得,咁樣先係正常喎。太多功課,邊可以响玩耍同讀書兩方面平衡吖?

回覆樓主:

BK的自由講場*又-無奈,網上功課*學校有8個,求救中

brother4 發表於 18-10-17 11:35
BK的自由講場*又-無奈,網上功課*學校有8個,求救中

唔使交嘅唔一定要做,我只會揀啱用嘅俾呀女做。

mannitol 發表於 18-10-17 00:55
我囝小一每日得3-4樣功課,學校仲有功課堂,每日專心嘅,15分鐘都完成了。我覺得,咁樣先係正常喎。太多功 ...

其實想一想,中文,英文,數學,常識,每科兩樣再加改正,每天都已經有 4x3=12 樣了。

你的小朋友是否讀直資的?

AndrewHo_FB 發表於 18-10-18 09:03
其實想一想,中文,英文,數學,常識,每科兩樣再加改正,每天都已經有 4x3=12 樣了。

我兩個小朋友都讀私校。就算P3的大囡,學校一樣不會每科每天都有功課。

IloveJJ 發表於 18-10-18 10:16
咁無功課,又點鞏固當日所教?或者點預習呢?

點解一定要用功課嚟鞏固學習呢?學校有唔同嘅活動,可以比功課更有效去增強學生所學嘅知識,只差在學校是否願意做多點。外國好多學校,香港嘅國際學校都唔多功課㗎,人哋咪又係學到好多嘢,甚至比香港普遍學生更有思考力,創造力和解難力。太多功課只令小朋友變成做功課機器,每日叫你返完工,再俾一大叠paperwork 你返屋企做,你會覺得開心嗎?我大囡學校,作文返嚟,騰文都唔洗,只係改錯咗嘅字幾次,冇錯字又少一樣功課。你覺得騰文可以鞏固學習嗎?學校話,不如小朋友用呢啲時間去睇多本書,對作文更有幫助啦。

mannitol 發表於 18-10-18 10:35
點解一定要用功課嚟鞏固學習呢?學校有唔同嘅活動,可以比功課更有效去增強學生所學嘅知識,只差在學校是 ...
agree, 功課適量便可, 過量真係好恐怖.
‹ 上一主題|下一主題