用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收生最出乎預料既學校是那一間?
樓主: sheorou
go

收生最出乎預料既學校是那一間?  

fadgare 發表於 18-10-16 22:30
咁其實男拔收咗都過嚟擺明混吉... 唔怪得人。 反而港同同男拔係好唔同風格嘅學校兩間都見都可以理解
...

咁又未必架。

佢哋名氣如日中天,超英趕美。

又平民化好多,拔拔氣場大,唔少人有D 忌。

揀下當頭起,唔揀拔拔,無話混吉架。

mimi222shi 發表於 18-10-16 22:02
黑面校長,好多人知!仲知同屆有細路只講SFA收左,而唔講神校收左...

結果呢,只講收左SFA,佢哋係咪會收?

busydaddy 發表於 18-10-16 16:33
我其實不想跟小孩討論結果,以免有壓力

如果佢問呢?

因為幼稚園同學會講的。

醒目開學勳章

juri 發表於 18-10-16 23:40
如何為之準?
我識人一開始有真道offer,之後面試所有一線都不成功。
...

咁似我朋友
由頭到尾得真道收
其他全部reject

retriever 發表於 18-10-17 10:05
咁又未必架。

in 埋再決定係有,兩邊都有 offer 而揀嗰邊就未聽過。So far 每年都有一個從個邊插班入來,都話這邊少 D 抄寫功課,少 D 惡性競爭,多 D 自由。

retriever 發表於 18-10-17 10:05
咁又未必架。

名氣又真係越黎越大

上星期特首仲專登點名要參觀間小學,仲邀請樂團下個月去禮賓府開放日表演。

RunningPig 發表於 18-10-17 10:44
in 埋再決定係有,兩邊都有 offer 而揀嗰邊就未聽過。So far 每年都有一個從個邊插班入來,都話這邊少 D  ...

競爭間間學校都有。但咩叫惡性呢,真心問。

LedTV 發表於 18-10-17 10:12
咁似我朋友
由頭到尾得真道收
其他全部reject

係咪有左offer就放軟手腳咋?

RunningPig 發表於 18-10-17 10:44
in 埋再決定係有,兩邊都有 offer 而揀嗰邊就未聽過。So far 每年都有一個從個邊插班入來,都話這邊少 D  ...

拔拔應該係自由D。早陣子開放課室睇波就可見一班,哈哈。

不過據報,佢哋測考有課堂教學以外既野,咁似乎會益左D 專補中心。。。

sunnymama2 發表於 18-10-17 11:54
名氣又真係越黎越大

上星期特首仲專登點名要參觀間小學,仲邀請樂團下個月去禮賓府開放日表演。

佢哋奧數,音樂比賽都有唔少成績,名氣係與日俱增。

公平D 講,學校中興,小學校長確係功不可抺。

aayy 發表於 18-10-17 13:55

我都覺得會有啲,要花啲心思解釋點解仲要繼續考

bj1315 發表於 18-10-17 14:18
我都覺得會有啲,要花啲心思解釋點解仲要繼續考

如果有更心儀的,點會放軟手腳 。因為有真道,但更心儀DB, SPCC, 會放軟手腳?

其實好多時相反,收得多reject, 灰心,對後面的面試冇乜信心,但因為報左名,又諗住希望奇蹟出現才繼續面試。

反而有offer 喺手, 對後面心儀更有期待,會更積極備戰,唔會放軟手腳。

我上年連收音小真道reject, 係連waiting 都冇,真係灰到爆。反而之後收到意想不到的offer, 信心才回來。

醒目開學勳章

aayy 發表於 18-10-17 13:55

唔似喎
當中有面試7:45都照去
如果放棄,咁早一定唔去啦

同埋而家佢係天水圍返真道

天水圍返真道? 講真定講笑

miujoey 發表於 18-10-16 17:01
聽聞好多年前,丘校年代好喜歡收資優兒, 不知是否這個原因.
我都覺得真道學校揀人有佢地方法。我自己有個媽媽谷,得兩個有真道入Second in的都係資優兒,但真道係唔使交Portfolio的...其實老師係點揀呢?

retriever 發表於 18-10-17 10:06
結果呢,只講收左SFA,佢哋係咪會收?
有成功例子

lovely_meloci 發表於 18-10-17 15:23
我都覺得真道學校揀人有佢地方法。我自己有個媽媽谷,得兩個有真道入Second in的都係資優兒,但真道係唔使 ...

我唔覺真道㨂資優兒,只係收生另類,反而眼見叻既冇㨂。

icebbs 發表於 18-10-17 16:45
我唔覺真道㨂資優兒,只係收生另類,反而眼見叻既冇㨂。

見身邊真道有offer既,部分係比較內斂,但唔代表佢地冇能力.真道既面試可能令慢熱既小朋友都會好好表現自己. 另一點由1st in睇出,佢地似乎要搵獨立,自學既小朋友,如同佢地教學理念”自理自學自省”.

lovely_meloci 發表於 18-10-17 15:23
我都覺得真道學校揀人有佢地方法。我自己有個媽媽谷,得兩個有真道入Second in的都係資優兒,但真道係唔使 ...
老師在第二輪面見時, 有親自對我講小朋友學術好同反應快(第二輪面試問好多學術)
在見我的時間, 小朋友玩到成桌鉛筆屑.

不過, 老師並沒有責罵, 仲有最後係正取生

真道係咪揀資優兒??唔敢講, 但老師好好人!

回覆樓主:

記得真道2nd in,最後老師送一份禮物俾我個女,禮物外表係一舊積木,然後佢問我個女: 你估下係咩黎? 我女答鉛筆刨。

原來我女見到舊積木有個窿,所以估鉛筆刨。似乎老師想測試同學夠唔夠細心同夠唔夠醒~