用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收生最出乎預料既學校是那一間?
樓主: sheorou
go

收生最出乎預料既學校是那一間?  

valentinored 發表於 18-10-16 11:07
A: 九龍塘名幼, 沒有背景, 學音樂但沒有證書
B: 慈善團體幼稚園, 爸爸是old boy, 玩運動但沒獎項
好鼓舞,大家加油

回覆 valentinored 的帖子

感謝回覆 !!希望保持信念 ,相信有出乎預料的結果出現吧 !!

happyabz 發表於 18-10-16 11:20
好鼓舞,大家加油

寫出來是想大家知DB並不是坊間講...要有錢有關係先有offer, 他收生確有自己一套, 只要加油,  總有機會, 所有小朋友著同一套校服, 食同一個廚房做出來的飯盒, 至少求學階段沒有階級之分, 低年級課程也不太push, 足夠時間去適應小一生活

adrianbaby2013 發表於 18-10-13 23:34
可能因為DB面試兩小時,可以真正睇清楚小朋友的優點,相比起其他只見十數分鐘
...

DB 好似無兩小時,只有近一個鐘喎。

Charlotte_mom 發表於 18-10-14 21:46
記得有jm分享港同見家長果輪,細路太無聊飛甩左隻涼鞋,成家:h ...

我聽過一個CASE。

港童校長問,有冇收到咩OFFER。

家長老實答:DB。

結果收左。真係拍手掌。

對比有間,面試見家長*必定*問收到咩直私OFFER,而據報呢位校長一聽DB,就會面黑。。。 ;-)

所以港童校長包容度係算好高架

retriever 發表於 18-10-16 15:22
我聽過一個CASE。

呢個情況,好多年前真道都試過,當時係丘校年代,丘校揀小朋友出名有一手。當年DB面見小朋友,一聽小朋友已獲真道取錄,即收。

littlefaith 發表於 18-10-16 15:29
呢個情況,好多年前真道都試過,當時係丘校年代,丘校揀小朋友出名有一手。當年DB面見小朋友,一聽小朋友已 ...

你呢個係反轉來,睇下細路邊間已收。

呢個又有例子,話說APS 出哂名業績夠勁,但面試時間唔多,又好似只問幾條簡單問題。

後來探討下,原來有細路被問收左咩OFFER,有幾個例子係SFA 已收。

如果真事,確不失簡單又慳水慳力好方法。

我聽過一個CASE。

誰面黑?

retriever 發表於 18-10-16 15:34
你呢個係反轉來,睇下細路邊間已收。

呢個又有例子,話說APS 出哂名業績夠勁,但面試時間唔多,又好似只 ...

小孩怎會知有什麼offer?

busydaddy 發表於 18-10-16 15:38
小孩怎會知有什麼offer?

細路會問的。

特別係女仔,佢哋圍內會講,幾時去面試,邊間得左又會講,對,就係女生間既比較。

所以,就算你本來對細路唔講呢D,佢在學校聽到,都會返來追問。

除非你呃佢。

我聽過一個CASE。

港同校長雖然有包容,但其他面試老師唔係呢!我個case (唔係聽番來,係自己小孩經歷)面試開始無耐,就問有無兄姊,讀乜學校。答完就被叫坐埋一邊,等夠鐘。乜都唔使考。 之後就收Reject 信。

AgapePa 發表於 18-10-16 15:59
港同校長雖然有包容,但其他面試老師唔係呢!我個case (唔係聽番來,係自己小孩經歷)面試開始無耐,就問 ...

什麼學校是死罪?

busydaddy 發表於 18-10-16 16:01
什麼學校是死罪?

唔係我間學校勁D,只係反映個面試老師對自己學校無信心。

retriever 發表於 18-10-16 15:59
細路會問的。

特別係女仔,佢哋圍內會講,幾時去面試,邊間得左又會講,對,就係女生間既比較。

我其實不想跟小孩討論結果,以免有壓力

AgapePa 發表於 18-10-16 15:59
港同校長雖然有包容,但其他面試老師唔係呢!我個case (唔係聽番來,係自己小孩經歷)面試開始無耐,就問 ...

差不多case,問完就坐埋一邊!冇份繼續玩遊戲,都唔知衰左咩

busydaddy 發表於 18-10-16 16:33
我其實不想跟小孩討論結果,以免有壓力

我唔會話畀個仔佢有咩offer同second in, 驚佢同面試老師講

回覆 littlefaith 的帖子

我見真道校長, 校長都有問我有無其它學校offer , 我講左有啊仲有幾間, 講埋校名出來,之後好後悔因為驚校長覺得我無誠意, 點知最後真道收了, 勁開心

miujoey 發表於 18-10-16 16:52

我見真道校長, 校長都有問我有無其它學校offer , 我講左有啊仲有幾間, 講埋校名 ...

我有真道offer , 但唔係見校長喎。

littlefaith 發表於 18-10-16 15:29
呢個情況,好多年前真道都試過,當時係丘校年代,丘校揀小朋友出名有一手。當年DB面見小朋友,一聽小朋友已 ...
聽聞好多年前,丘校年代好喜歡收資優兒, 不知是否這個原因.  

miujoey 發表於 18-10-16 16:52

我見真道校長, 校長都有問我有無其它學校offer , 我講左有啊仲有幾間, 講埋校名 ...

真道好早,係有都係得嗰間咋喎