用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 收生最出乎預料既學校是那一間?
go

收生最出乎預料既學校是那一間?  

如果你地往年報考眾多學校中只有唯一的一間學校offer,會是那一間呢?(emoji)

醒目開學勳章 貢獻勳章

身邊+聽過,有d case DB係唯一offer

我仔當年就SFA唯一一間收,但唔係出乎預料,賽前已知最有把握
恐龍家

小曳人 發表於 18-10-13 07:39
身邊+聽過,有d case DB係唯一offer

我仔當年就SFA唯一一間收,但唔係出乎預料,賽前已知最有把握 ...

點解身邊都有聽過得DB收既故事(emoji)(emoji)(emoji)

有學校可以用有把握黎形容實在太好!小朋友現正讀得可好嗎?

我仔當年第一個offer係港同,出乎意料,因為我個仔三輪面試表現都麻麻。我地後來反思,估計港同可能睇中我個仔擅長圍棋。(港同圍棋賽經常得獎)

回覆樓主:

如果講我上年經驗,收生最出乎意料係救恩,因為最後環節校長問衣架除左晾衫,仲可以做乜。阿仔爆左話可以打人,因為阿媽攞衣架追住佢黎打,好彩佢走得快,打佢唔到。(當時阿仔應該好自豪地happy sharing

嘩,我心諗體罰喎,學校對外offer 位咁少,點會收吖。到放榜嗰日,我一點都唔緊張,循例睇吓個result 睇吓waiting 定reject..最後我要睇多幾次才肯相信學校收阿仔

littlefaith 發表於 18-10-13 08:36
我仔當年第一個offer係港同,因為港同睇中我個仔擅長圍棋。(港同圍棋賽經常得獎) ...

原來學校真的會睇非學術既表現?那也要先過了基本的學術要求,對吧?

sunnymama2 發表於 18-10-13 08:39
如果講我上年經驗,收生最出乎意料係救恩,因為最後環節校長問衣架除左晾衫,仲可以做乜。阿仔爆左話可以打 ...

但你最後沒有入讀,對嗎?如果你好多間都有offer,証明仔仔本身都好叻!不過又的確會有難以置信的感覺,哈哈!

回覆樓主

今年報考小一,只中了一間"水泡"學校。幼稚園就神奇地中了一間唔算多人爭的龍校,同一間多人識龍校。是wishlist 中的一頭一尾,中間4,5間全數reject.

星星的後裔 發表於 18-10-13 08:57
今年報考小一,只中了一間"水泡"學校。幼稚園就神奇地中了一間唔算多人爭的龍校,同一間多人識龍校。是wish ...

幼稚園係出名龍校,考小學輕鬆好多啦,水唔水泡都唔係問題

sunnymama2 發表於 18-10-13 08:39
如果講我上年經驗,收生最出乎意料係救恩,因為最後環節校長問衣架除左晾衫,仲可以做乜。阿仔爆左話可以打 ...

勁好笑   

taiyeung 發表於 18-10-13 09:11
幼稚園係出名龍校,考小學輕鬆好多啦,水唔水泡都唔係問題

個中辛酸其他家長唔明,結果亦唔係如取如攜。

星星的後裔 發表於 18-10-13 09:15

邊間叫水泡

sheorou 發表於 18-10-13 01:18
如果你地往年報考眾多學校中只有唯一的一間學校offer,會是那一間呢?(emoji)
...

我覺得是SFA,當年我仔考五間,就只有SFA不中,DB,高主教,St. Paul Boys,英華都中,我估SFA真的勁深學術,所以而家DB每年插班都有好多系來自SFA!

星星的後裔 發表於 18-10-13 09:15

你女spk,so far已放榜既小學都唔同級數,你自己覺得係水泡,可能係人地既首選,更何況有d家長無backup亦暫時一個offer都未有,相信好多人都辛酸又心酸。

taiyeung 發表於 18-10-13 09:45
你女spk,so far已放榜既小學都唔同級數,你自己覺得係水泡,可能係人地既首選,更何況有d家長無backup亦 ...

點解要禁兩極化? 你好慘其他人就在天堂?唔可以同其他媽媽一齊是同伴,一定要係敵人?
說白點"辛酸"是人地睇你好,覺得你曬命,連呻都要收收埋埋。你有否想過若我無龍小學位呢?請指教邊間龍小是包升小一?唔多,你提嗰間唔係100%直升,其他絕大部分已唔係100%直升,你問吓佢地家長是否好開心un un 腳?!未有學校結果前,即使有5%唔收,我都一樣擔心。我籌謀的不會比別人少,一樣全港報齊十幾間,比人話我發神經。
至於"水泡"學校,好多人咁形容。我只是唔想開名。由始至終我都欣賞間學校,即使其他人講佢壞話,其他人眼中學費,宗教同音樂,對我都不是問題。

hkopenc 發表於 18-10-13 09:57
想問下點解學校知你小朋友擅長圍棋?港同係咪好似唔收PROFOLIO..
見校長時,校長問的。

sheorou 發表於 18-10-13 01:18
...

st joseph

醒目開學勳章 王國長老

littlefaith 發表於 18-10-13 08:36
我仔當年第一個offer係港同,出乎意料,因為我個仔三輪面試表現都麻麻。我地後來反思,估計港同可能睇中我 ...

應該唔係
港同從來無圍棋校隊,到今日都係家長自發組隊比賽(如果我資料仲update)