用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 中大心理系或協康的評估?
go

中大心理系或協康的評估? [複製鏈接]

小一學生,想做資優及專注力不足評估,請問各位前輩,是否中大心理系或協康都可以?
哪個較好或是都一樣?

不好意思,因為沒有認識,毫無頭緒,請指教。
   8    0    0    0

回覆樓主

希望大家指點一下。感激感激

adrio 發表於 18-10-19 00:03
回覆 pycc 的帖子

協康有理 课程撰。你孩子的該是 adhd 定其他先?不要以為只做一個評估。三年可以有 不同 ...

謝謝回覆,我是想評估小朋友專注力不足,亦同時做埋IQ test. 因小朋友在學校有一些行為問題,但又怕找學校社工會標籤左小朋友,所以想自己找評估先。
只是不知道中大和協康是否都好。

pycc 發表於 18-10-19 07:26
謝謝回覆,我是想評估小朋友專注力不足,亦同時做埋IQ test. 因小朋友在學校有一些行為問題,但又怕找學校 ...

我小朋友都係,如何做評估係咪好貴?

回覆 pycc 的帖子

我個女7月尾去中大心理學系做左IQ test,5500元,要事先打電話預約,如果no show又無通知,到下次再約就要罰500元。大約要等3星期先有期,好好彩有人取消,幾日後就有得做測試。英文報告連一封信,1個月又1星期掛號寄到。
我個人都有點懷疑女兒會否有點adhd。臨床心理學家在完成測試後告知,她坐定定一小時,沒有我所講的跡象。(有查詢過一間私人既,她在外國打長途來問我多d資料,想我做多d測試,反而中大這裡為我釋除疑慮)

由於我揀左韋氏美國版,當時未夠5歲,係全英對答,唔識既名詞,臨床心理學家會講廣東話terms名。事後回想,在語言那一部分會否因此而拉低了分數呢…

台灣版都有(忘記了是否廣東話對答),香港版未出。

pycc 發表於 18-10-19 07:26
謝謝回覆,我是想評估小朋友專注力不足,亦同時做埋IQ test. 因小朋友在學校有一些行為問題,但又怕找學校 ...

我EP朋友推介協康青蔥計劃,我仔二年半前已於協康做IQ test,其他tests也順便做埋,結果只是資優,沒有其他。我覺得做得幾好,EP有經驗。

adrio    發表於 19-2-20 23:59

回覆樓主:

我的小朋友也需要做評估。 請問在那裏做這樣評估較好。

Rachelaucat 發表於 18-12-6 11:03
我的小朋友也需要做評估。 請問在那裏做這樣評估較好。

如果係幾千蚊,平平地做簡單既評估,又唔太相信太商業化既機構,可以試下聖公會既福利協會:
http://cs.skhwc.org.hk/tc/iq-test

pycc 發表於 18-10-12 07:56
小一學生,想做資優及專注力不足評估,請問各位前輩,是否中大心理系或協康都可以?
哪個較好或是都一樣?
...

中大 - 唔肯定。協康 - 聽朋友說cp / ep 對小朋友評估會幾有經驗。

王家爸爸 發表於 18-12-8 17:58
如果係幾千蚊,平平地做簡單既評估,又唔太相信太商業化既機構,可以試下聖公會既福利協會:
http://cs.sk ...

請問有否在這間做過評估?

Yunisbb 發表於 19-1-8 10:17
請問有否在這間做過評估?
有朋友搵咗幾間,問我意見,我叫佢諗清楚有無必要做,如果真係想試,揾間平平地又唔係太商業化既做初步評估。

王家爸爸 發表於 19-1-8 11:51
有朋友搵咗幾間,問我意見,我叫佢諗清楚有無必要做,如果真係想試,揾間平平地又唔係太商業化既做初步評估 ...

Thx
你朋友做左?

Yunisbb 發表於 19-1-8 11:52
Thx
你朋友做左?
我無再問,佢亦無再講,始終佢覺得我唔太同意佢做,原因係佢小朋友無大問題。

王家爸爸 發表於 19-1-8 12:12
我無再問,佢亦無再講,始終佢覺得我唔太同意佢做,原因係佢小朋友無大問題。 ...

Thx

回覆樓主

純粹分享,最后我去左中大心理學系,做左詳細智力評估同一個簡單專注力screening $8000。
個評估好同報告都好詳細,我明白點解咁貴

pycc 發表於 19-1-8 13:01
純粹分享,最后我去左中大心理學系,做左詳細智力評估同一個簡單專注力screening $8000。
個評估好同報告都 ...
如果有專注力問題,我覺得值得去評估,呢啲錢唔慳得。

pycc 發表於 19-1-8 13:01
個評估好同報告都 ...

請問點樣預約?有聯繫方法嗎?謝謝!
我考慮緊協康定中大?請問約期要等幾耐?謝謝!

joygigi 發表於 19-2-8 11:46

中大心理學系
https://www.psy.cuhk.edu.hk/index.php/en/?option=com_sppagebuilder&view=page&id=156

醒目開學勳章

joygigi 發表於 19-2-8 11:46
推薦中大,他們的職員好有經驗,可以先同他們說小朋友的問題,請教他們需要做甚麼評估/測驗。
‹ 上一主題|下一主題