用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一開學1個幾月,已經話11月考試
樓主: fong120
go

小一開學1個幾月,已經話11月考試   [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

fong120 發表於 18-10-13 02:00
幼稚園真係無教,只會普通唱下歌咋

要努力喇
我仔幼稚園教普通話都係hea教。學你話齋唱下歌
但我大女已上左小學,所以我一早知學校對普通話有要求,k3已外補
普通話拼音,咩教材都係果d基本野,上網搵都有
起碼背熟晒呢d至講運用

http://www.eama.edu.hk/putonghua/content.htm

Charlotte_mom 發表於 18-10-13 21:16
我仔已中學了
我女初初入呢間小學,我都知普通話教得快,不過我幼稚園已有外補
到阿仔k3, 拿拿聲搵人1:1教 ...

有無邊間,學拼音會有好老師

醒目開學勳章 王國長老

fong120 發表於 18-10-13 21:27
有無邊間,學拼音會有好老師

我無介紹呀,因我仔女兩個老師都好多年前
不過普通話老師應該唔難搵,睇資歷決定budget,你又唔係搵朗誦老師,平平地$150-200教初級拼音應該都有唔少選擇

Charlotte_mom 發表於 18-10-13 21:18
有d滴汗架講真,你見唔淺。學校唔chur,唯獨是學普通話chur。明知,所以一早攪掂先(我仔幼稚園普通話太屎 ...
冇記錯簡介話小一會比學生時間適應,我知有些小學亦是小二才開始普教中,直C西選過可能可以早些開始,實況係點真是用家先知。我們升小一前的summer 都博命攞料,盡量準備配合學校課程,正所謂好的開始是成功的一半

回覆樓主

小一第一次考試,老師會讀卷,你不用俾自己和小朋友太大壓力。
天助自助者,  別再怨天尤人

回覆樓主:

我女小一都係普教中,睇完你講先想起我地又冇教拼音,一開始就課文,小朋友又ok

回覆 anniellm 的帖子

想問是陪伴讀繪本都算嗎?

babybeauty 發表於 18-10-16 15:05

想問是陪伴讀繪本都算嗎?

謝謝回覆.. 想問,你覺得伴讀...對佢認字的作用是否好點?

我仔小一已默左8文次書,; 小測咗幾次

vanwy 發表於 18-10-17 18:28

一線學校?

默咗咁多次?? 咪每教一課默一次?

fong120 發表於 18-10-12 18:15
我明白遇到一個好老師好難,所以要比人加倍努力
AGREE.....  遇到一個"識"教書既老師唔容易.
我好好彩, 小一中交老師夠惡,  而且廣東話都唔正, 唔知係咪local hk人... 所以個女起步一不錯.

8次好勁,中英加埋?我女默左各一次,下星期再黎,11月初考試
我都煩緊點幫佢記得點寫啲中文字,望就識估下,寫就

所以話普教中,真係吾係人人適合。
旅港都吾係全級普教中,要普通話好先入到。
我仔而家小二,拼音都好差,考試明明攞分位,但偏偏就失分。聽吾明,點會學好

回覆樓主:

我地都默左 7 次, 3 次系 Eng high frequency word, 2 次系 Eng Content word, 2 次系中默, 讀默一段課文加一些課文的生字, 由於範圍不大, 暫時可輕鬆应付

回覆樓主:

1. 盡快搵個上門一對一嘅中文老師, 搵啲有國內背景同有教本地學生經驗嘅,先執拼音, 如果有需要,之後再跟埋中文課程

2. rthk電視台有個台到傍晚有普通話卡通片, 我仔日日都睇, 或者你上youtube search喜羊羊、豬豬俠。 唔好睇小呢啲普通話卡通片 ,日日聽,聆聽一定有進步。

3. 學校中文課程個出版社有冇網上教學資源?我仔學校係可以上網聽返課文嘅普通話版。

4. 永恆嘅一句…伴讀伴讀伴讀

加油

fong120 發表於 18-10-12 01:15
學校普考中,所以中文堂識睇唔識聽,特別拼音方面完全零分。中文默書識寫唔識聽,所以成日得20~30分,我唔 ...

我仔學校都係小一普教中。如果你自己冇學過唔識自己教,快快趣搵個老師學咗拼音先,叫老師錄起曬啲課文,你再同佢聽返再練習。我都只係學過初级普通話,小一勉強都可以自己教,拼音要日曰溫,直至記得曬所有拼音,識運用為止。分數唔好咁上心,才小一,如果小朋友有壓力,怕咗仲麻煩。

haihaimom 發表於 18-11-14 13:44
我仔學校都係小一普教中。如果你自己冇學過唔識自己教,快快趣搵個老師學咗拼音先,叫老師錄起曬啲課文, ...

同意密密溫。一日15分鐘都好快見效。
‹ 上一主題|下一主題