用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一開學1個幾月,已經話11月考試
樓主: fong120
go

小一開學1個幾月,已經話11月考試  

Elenalan 發表於 18-10-12 10:12
可以出去學普通話GAPSK d課程都好貼近小學。我兩公婆普通話都好渣,所以K2就俾呀女去上PTH (GAPSK, KPCC),  ...

你所講既課程會唔會有得學埋拼音?因為學校一個佢地識拼埋

fong120 發表於 18-10-12 10:14
你所講既課程會唔會有得學埋拼音?因為學校一個佢地識拼埋

GAPSK初小級係要學普通話拼音,而且教得快過我地學校(不過我地係粤教中文科,普通話獨立成科,另外有d科亦用PTH教)。你可以去d學店拎本GAPSK睇下內容是否夾到你女兒學校嘅課程。

回覆 fong120 的帖子

如果想小朋友用最快最輕鬆的方法,識聽普通話,一定係睇電視。我小朋友是睇普通話版「喜羊羊」和「熊出沒」大的 ,小學係粵敎中,平日屋企係講廣東話。好細個時返鄉下,已發覺普通話聽講絕對冇問題,可以同其他人傾計。你可以上you tube搵下,拼音真係搵人教。

山海兒女 發表於 18-10-12 10:27
回覆 fong120 的帖子

如果想小朋友用最快最輕鬆的方法,識聽普通話,一定係睇電視。我小朋友是睇普通話版 ...

所以我要比普通話卡通片佢睇,試睇下佢聽唔聽得明

回覆樓主

有啲出版社會有得上網聽課文,聽多幾次可能都有幫助

回覆樓主

我都有同樣問題。
我唯有自己教廣東話版課文 教了很多次 小朋友才返學學那課課文

我用半桶水普通話同佢屋企講幾日嘢 起碼聽到基本問題對答先...

之後同小朋友講你試下講mer d 就係普通話 唔好理準唔準

叫小朋友唔好強求老師講的粒粒字都要明 大約聽到個意思就叫ok

基本上冇咩可以救近火 自己用廣東話教 跟到個課程先 之後才算

三個月學會外語! 冇咩可能
三個月被拋離課程 之後一直跟不上 就有可能

fong120 發表於 18-10-12 10:09
一年級已經是普教中,沒有解說,所以我母語係廣東話,對小朋友係大有壓力,要雙重解釋再教,因為平時接觸 ...

普教中文書,多數有隻CD跟埋比你, 有嗎, 有聽嗎?

如果學校有每科教學大剛,建議中文先自行備課,可用家中電腦揸中文字, 聽普通話, 陪囡囡一齊讀,慢慢長路

默書聽唔明,是否知道一定默邊段, 叫囡囡背書,試吓得唔得

J2 有啲啱兒童睇的節目,又有中文字幕,可聽吓。

加油哦

粉紅虎 發表於 18-10-12 13:08
普教中文書,多數有隻CD跟埋比你, 有嗎, 有聽嗎?

如果學校有每科教學大剛,建議中文先自行備課,可用 ...

我地有聽到CD嫁,但可能有d又聽唔明又要解釋。
默書只知默第幾課,我囡囡話老師只讀一次,我估我囡有D跟唔上,所以好吃力。

fong120 發表於 18-10-12 13:11
默書只知默第幾課,我囡囡話老師只讀一次,我估我囡有D跟唔 ...

有無拎埋書對主聽,之後就拆開每段每粒字聽,重復聽這段幾次,之後叫囡囡聽主這段,然後默書, 系花時間,既然學校系普教,就慢慢黎。

默書只知默第幾課,我囡囡話老師只讀一次,我估我囡有D跟唔 ...

一上中文就算全課默都係得幾十個字,我地都係普通話弱,所以我要佢全課背左去,就算老師讀一次定兩次都不會出現聽唔明的情況

Ocean419 發表於 18-10-12 15:13
一上中文就算全課默都係得幾十個字,我地都係普通話弱,所以我要佢全課背左去,就算老師讀一次定兩次都不 ...

就上次默書,我有叫佢背左先,但默30分 ,我問佢點解既?
佢話為左諗一個字,最後個句唔記得寫,又唔知老師講乜 跟住就夠鐘。

錯一句扣左70分,好無奈……

fong120 發表於 18-10-12 01:15
學校普考中,所以中文堂識睇唔識聽,特別拼音方面完全零分。中文默書識寫唔識聽,所以成日得20~30分,我唔 ...

你間學校程度好深?

, 你小朋友有無學障?

Ocean419 發表於 18-10-12 15:13
一上中文就算全課默都係得幾十個字,我地都係普通話弱,所以我要佢全課背左去,就算老師讀一次定兩次都不 ...

小一可以.... 但一路上去就唔可能課課背左佢.....

淨聽課文唔得,要識 拼音,一定要! 遲下考試都會默你拼音架!

1。 你考慮轉校 廣教中
2。 你要搵老師補普通話

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

學普通話拼音,同學ABC一樣,無捷徑,亦悶,但一定要掌握到至可學落去
我仔間小學,呢本係小一拼音教材,一共70頁,11月已要求完全掌握包括中釋英英釋中,係要小朋友已有能力自行用拼音寫低唔識讀嘅字
既然揀左普教中,就要努力學了

bananaGi 發表於 18-10-12 16:42
你間學校程度好深?

, 你小朋友有無學障?

我覺得唔係特別深

bananaGi 發表於 18-10-12 16:42
你間學校程度好深?

, 你小朋友有無學障?

我以前帶帶埋去健康院問姑娘係咪有咩問題,但姑娘話無問題,叫我唔好緊張。

我囡岩先夠6歲,有家長話比起人地已經7歲,你小朋友會辛苦d
但應該唔關事掛?

Charlotte_mom 發表於 18-10-12 17:07
學普通話拼音,同學ABC一樣,無捷徑,亦悶,但一定要掌握到至可學落去
我仔間小學,呢本係小一拼音教材,一 ...

你仔仔能夠掌握到了嗎?

fong120 發表於 18-10-12 01:15
學校普考中,所以中文堂識睇唔識聽,特別拼音方面完全零分。中文默書識寫唔識聽,所以成日得20~30分,我唔 ...
普通話拼音, 學校会比個拼音表, 睇掂拼,
同有CD 比你聽, 就可以温習

fong120 發表於 18-10-12 15:25
就上次默書,我有叫佢背左先,但默30分 ,我問佢點解既?
佢話為左諗一個字,最後個句唔記得寫,又唔知老師 ...
咁係佢應試技巧有問題喎, 不過小一初初係咁。一定要叫小朋友, 唔識唔好諗住, 要繼續聽先, 因為如果佢之前背咗, 自己回頭check係會知漏乜字。仲有, 睇下默書佔學生幾多分, 除開下, 諗諗involve太多時間值唔值得。

佢聽住CD, 睇住課文點會唔識聽, 望住本書, 第一次播CD, 同佢一隻隻字指住俾佢睇, 然後聽第二次, 聽一句, pause一句, 叫佢讀, 然後第三次叫佢自己讀, 讀錯果D你更正佢, 你自己上網學下普通話拼音, 好簡單的, 同英文差唔多, 係要注意e字有D唔同, 同埋聲調, 好易學的。