用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一開學1個幾月,已經話11月考試
go

小一開學1個幾月,已經話11月考試  

學校普考中,所以中文堂識睇唔識聽,特別拼音方面完全零分。中文默書識寫唔識聽,所以成日得20~30分,我唔係求高分,想合格!
但個囡話上課聽唔明,為有返屋企惡補一下

英文教左幾版就話要考,小朋友識既生字又唔多,我為有日日同佢溫下,搞到小朋友同我都大壓力!但又好似眼見其他小朋友無咩野咁,輕鬆上學。

有咩可以方法可以令小朋友輕鬆學習,有無高人指點一下

fong120 發表於 18-10-12 01:15
學校普考中,所以中文堂識睇唔識聽,特別拼音方面完全零分。中文默書識寫唔識聽,所以成日得20~30分,我唔 ...

普通話拼音,老師有無教呢?

英文認字,你哋有冇閱讀習慣?

有D 野唔係朝夕既事。長遠要培養閱讀習慣。

跟功課之餘,過渡時期只能伴讀,減少D 其他無謂興趣班,增補班。

retriever 發表於 18-10-12 08:04
普通話拼音,老師有無教呢?

英文認字,你哋有冇閱讀習慣?

普通話拼音老師教左超少 ,(幾個韻音),聲母都未教,就好似以為個個都識!
我都係借d比較淺既書本黎同佢閱讀,希望佢會聽得明。
其實已經無咩興趣班,只報左佢為一佢最鐘意既跳舞班比佢上。
但佢資質本身唔好,所以睇下其他家長會唔會有D技巧可以教下

回覆樓主

fong120 發表於 18-10-12 08:09

普通話拼音老師教左超少 ,(幾個韻音),聲母都未教,就 ...

無論咩資質,閱讀係學習語文最輕鬆既長遠方法。要細路刻意認字串字,除非細路決心上進心較大,唔係越叫越走。

當然短期串字認字都係止咳方法。

普通話拼音,呢D 確係騎呢野,無咩自然方法,只有搵人教,唔係學校老師,就係自己或出面找人教。

retriever 發表於 18-10-12 08:18
無論咩資質,閱讀係學習語文最輕鬆既長遠方法。要細路刻意認字串字,除非細路決心上進心較大,唔係越叫越 ...

普通話拼音我已經放棄左,因為我家姐細路係大陸出世,學左3年先識拼,佢學左普通話韻母老師就要佢地識哂,所以我對普通話已經認命,佢識聽就算。

可能係我太大壓力,有D精神緊張。

我小朋友做功課,就算係學校做左,我都要返黎同佢溫一次,等佢易明D。因為我估佢返學都係遊雲,(我有囡講過老師有時叫大家照抄,無教)

回覆樓主

我囡都係小一,下星期(10月中)已經第一次考試。
11月中尾第二次考試。
由細有伴讀,但我懶,不是恆常性。

好在是粵教中,中英文默書都ok。
係英文有時會大意啲。

retriever 發表於 18-10-12 08:18
無論咩資質,閱讀係學習語文最輕鬆既長遠方法。要細路刻意認字串字,除非細路決心上進心較大,唔係越叫越 ...

閱讀真係有效。

anniellm 發表於 18-10-12 08:50
我囡都係小一,下星期(10月中)已經第一次考試。
11月中尾第二次考試。
由細有伴讀,但我懶,不是恆常性。 ...

你小朋友第一次考試會唔會好迷惘?

anniellm 發表於 18-10-12 08:52
閱讀真係有效。

閱讀你地會點對點,字對字咁讀?定會用口語化生動講?

回覆樓主:

其實11月先考試唔算早,好多學校一年4考,10月尾已考試。

自細培養閱讀習慣真係好重要,有心唔怕遲,一年半載已見成果。

Elenalan 發表於 18-10-12 09:05
其實11月先考試唔算早,好多學校一年4考,10月尾已考試。

自細培養閱讀習慣真係好重要,有心唔怕遲,一年 ...

我囡谷唔到個種小朋友,所以考試對佢黎講可能比較唔明。
我揀既學校已經唔係勁,係超普通的,但都好似跟唔上,所以會有所擔心

fong120 發表於 18-10-12 01:15
學校普考中,所以中文堂識睇唔識聽,特別拼音方面完全零分。中文默書識寫唔識聽,所以成日得20~30分,我唔 ...
1 thing at a time. First priority should be pth. So
1 惡補拼音
2 要輕鬆的話就看大6劇,當然是聽國語sound track.

閱讀/伴讀都要做但遠水救不了近火,有網友分享去到中學都未見效

有無了解過, 小一第一次測考, 是否有老師讀卷????

subb 發表於 18-10-12 09:37
有無了解過, 小一第一次測考, 是否有老師讀卷????

有讀卷,但中文用普通話讀,所以有好多家長都煩惱。

fong120 發表於 18-10-12 09:26
我囡谷唔到個種小朋友,所以考試對佢黎講可能比較唔明。
我揀既學校已經唔係勁,係超普通的,但都好似跟唔 ...

我女都係今年小一,開學後先發現好多2、3線津小先係最谷最多功課測考又密。可能學校都想盡快谷出成績。所以唔好旨意d學校會幫你小朋友去適應了,做父母的也不要輕看孩子的潛能,她只是開竅的時候未到,但你付出的一點一滴一定不會白費。
努力每天伴讀吧,一年半載已見明顯效果。加油!

fong120 發表於 18-10-12 09:46
有讀卷,但中文用普通話讀,所以有好多家長都煩惱。

已經上了班普通話的船, 只好, 好好努力應付下去 !
最初一定要時間去識同認, 比D時間去睇下小朋友是否識認 !

全級也是普教???? 有無分普教到那一個年級????

subb 發表於 18-10-12 10:05
已經上了班普通話的船, 只好, 好好努力應付下去 !
最初一定要時間去識同認, 比D時間去睇下小朋友是否識認 ...

一年級已經是普教中,沒有解說,所以我母語係廣東話,對小朋友係大有壓力,要雙重解釋再教,因為平時接觸普通話唔多,(學校,這兩個字要可能講多好多次先明原來學校普通話係咁讀)所以往往默書就唔合格

回覆樓主:

可以出去學普通話GAPSK d課程都好貼近小學。我兩公婆普通話都好渣,所以K2就俾呀女去上PTH (GAPSK, KPCC), 因上普通話亦可幫助認字,到現在小一,上堂全普通話對答都冇問題。

如果想速成認字,我推介青田我自己會讀系列,每天俾佢讀一本,每本有字咭,每套有粤/普通話CD, 幾個月內讀哂全系列,識字量已經可以睇橋樑書了,好過上咩認字班。