用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小一開學1個幾月,已經話11月考試
樓主: fong120
go

小一開學1個幾月,已經話11月考試  

Charlotte_mom 發表於 18-10-12 17:07
學普通話拼音,同學ABC一樣,無捷徑,亦悶,但一定要掌握到至可學落去
我仔間小學,呢本係小一拼音教材,一 ...

幾好wor! 可否告知書名/出被社, Thanks

fong120 發表於 18-10-12 17:11
我以前帶帶埋去健康院問姑娘係咪有咩問題,但姑娘話無問題,叫我唔好緊張。

我囡岩先夠6歲,有家長話比起 ...

年頭同年尾真係能力差幾大,我覺得2年級先慢慢追近。

我囡10月尾細B, 普通幼稚園上地區比較好既小學,普教中。我囡跟到,我覺得功勞:老師教得好,佢要留心學,學完肯溫習。

你了解下你覺得欠邊part??

bananaGi 發表於 18-10-12 17:57

我囡10月尾細B, 普通幼稚園上地區比較好既小學,普 ...

我明白遇到一個好老師好難,所以要比人加倍努力

bananaGi 發表於 18-10-12 17:57

我囡10月尾細B, 普通幼稚園上地區比較好既小學,普 ...

可能佢唔夠專心上課,岩岩學完韻母,我囡放學同我講,老師叫佢地默聲調,我一頭汗
岩岩先學aoe依家就默聲調

Charlotte_mom 發表於 18-10-12 17:07
學普通話拼音,同學ABC一樣,無捷徑,亦悶,但一定要掌握到至可學落去
我仔間小學,呢本係小一拼音教材,一 ...
港同個課程設計較有人性

fong120 發表於 18-10-12 17:08
我覺得唔係特別深

如小一默書,老師只讀一次,而且是全課要温,我覺得很深。小五都是在最後再讀一次。

fong120 發表於 18-10-12 18:21

分別四聲我小朋友來緊個星期默書都要,係要事先在家做下練習。

tkinwong 發表於 18-10-12 21:05
分別四聲我小朋友來緊個星期默書都要,係要事先在家做下練習。

你點同小朋友做聲調預習?

fong120 發表於 18-10-12 21:08
你點同小朋友做聲調預習?

我地學校都有範圍,我讀出個字,小朋友寫聲調。

tkinwong 發表於 18-10-12 21:11
我地學校都有範圍,我讀出個字,小朋友寫聲調。

我都要努力d試下

fong120 發表於 18-10-12 08:09

普通話拼音老師教左超少 ,(幾個韻音),聲母都未教,就 ...

其他小朋友又好以冇咁問題咁,我諗因為大部分幼稚園已經學過,我女都係今年小一基本的聲母韻母拼音都冇問題,英文默書都應付到,佢幼稚園時都係happy school,不過我地K2尾開始有train佢認字,學校phonics及普通話亦教得唔錯。

英文方便,我建議你可以考慮買套點讀筆,俾佢自己用筆聽住讀書,Oxford reading tree果套幾好的。

至於普通話,其實語言真係要多聽多講的,試試用apps有埋發音,有練習做的。

taidou 發表於 18-10-13 00:15
其他小朋友又好以冇咁問題咁,我諗因為大部分幼稚園已經學過,我女都係今年小一基本的聲母韻母拼音都冇問 ...

你囡囡咁快識普通話拼音,將d字拼返出黎?

fong120 發表於 18-10-13 00:16

簡單拼音和四聲幼稚園應有教,當然唔係叫佢地寫番出來,但見到拼音會有個概念大致點讀。

tkinwong 發表於 18-10-13 00:43
簡單拼音和四聲幼稚園應有教,當然唔係叫佢地寫番出來,但見到拼音會有個概念大致點讀。
...

幼稚園真係無教,只會普通唱下歌咋

fong120 發表於 18-10-13 02:00
幼稚園真係無教,只會普通唱下歌咋

我女今年也是普教中小一。幼稚園普通話堂要是會話,沒教拼音。到小學都聽得明白老師大概。現在未教完韻母,但test了一次。都係有個公仔,跟住隔離寫返個聲母,老師還會讀。例如圖和字是媽, 小朋友要填聲母 ____a 係線上,即m。聲調都是比埋,我這裡打不到。X +i =(  ) 即xi 。 唔會咁快要拼寫個拼音加聲調。亦唔會比個拼音你,叫你寫返個字出來。邊有咁快就識。

回覆樓主:

不要亂慢慢教,本身普通話差,小一就不要太看重分數,學校不雙語教中文,每天面對反而能加快會學會普通話,可以看卡通或者用點讀筆的讀物。

fong120 發表於 18-10-13 00:16

基本拼音都ok的,即中文書上注有普通話拼音果d,佢都讀到出黎,不過四聲當然還未處理得好。

其實因為PN開始已經接觸普通話,K開始仲每日約有一個小時。語言都係要多聽多講黎培養的。

你可以先由睇卡通入手,令佢唔太抗拒,慢慢開始。加油!

醒目開學勳章 王國長老

hedy32 發表於 18-10-12 17:41
幾好wor! 可否告知書名/出被社, Thanks

校本課程,出面無

醒目開學勳章 王國長老

fong120 發表於 18-10-12 17:14
你仔仔能夠掌握到了嗎?

我仔已中學了
我女初初入呢間小學,我都知普通話教得快,不過我幼稚園已有外補
到阿仔k3, 拿拿聲搵人1:1教拼音啦

醒目開學勳章 王國長老

MrBeast 發表於 18-10-12 18:40
港同個課程設計較有人性

有d滴汗架講真,你見唔淺。學校唔chur,唯獨是學普通話chur。明知,所以一早攪掂先(我仔幼稚園普通話太屎)