用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 大學邊科最易入?
go

大學邊科最易入? [複製鏈接]

姪女成績不好,呢排幫佢睇緊最易入的學科,報Jupas先,點樣可以搵到多啲資料?
通常Jupas大家會報得進取啲嗎?策略應該點做?
   23    0    0    0

Sammi8818 發表於 18-10-11 09:40
姪女成績不好,呢排幫佢睇緊最易入的學科,報nonjupas先,點樣可以搵到多啲資料? ...
你講報nonjupas先,意思係咪JUPAS以外的專上課程?
你click 下面E-APP平台主頁,左面有"課程搜尋",揀啱後喺"課程搜尋"下面有"資料庫",入面有"收生成績搜尋"。

https://www.eapp.gov.hk/eapp/faces/index_zh.jspx

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

如果打算報自資,要預多一舊黎交學費。可先去以下網頁,睇睇邊d課程有政府資助,一年幾萬都幾係架

NMTSS免審查一年30800(碌到最底有list),唔係科科有嘅,要留意
例如恆管中文,本身80200一年,減30800,即49400一年
留意NMTSS未正式恆常化,但應該唔會斷纜
有自資課程如東華社工,就不在資助名單中
https://www.cspe.edu.hk/tc/nmt-annual-subsidy.html
https://www.info.gov.hk/gia/general/201804/26/P2018042600575.htm

另一類似嘅叫SSSDP ,係讀指定行業課程(簡單講同lab有關),可高至減7萬幾一年
https://www.cspe.edu.hk/tc/sssdp/sssdp.html

醒目開學勳章 王國長老

回覆樓主

另外,建議聯絡個別院校研究下獎學金、助學計劃。自資都要爭學生,有唔少計劃可以考慮。例如東華有project goal
http://www.cihe.edu.hk/project.goal

當然唔係叫你為慳錢而揀。但大拿拿一大筆錢,計好條數都心安啦,祝順利

簡單啲,攞本學友社出版既《升學指南》睇下,間間學校有報收生分數,最低分果間咪最易入?我聽到CASE係1516都入到恒管。

醒目開學勳章 王國長老

October. 發表於 18-10-11 11:51
簡單啲,攞本學友社出版既《升學指南》睇下,間間學校有報收生分數,最低分果間咪最易入?我聽到CASE係1516 ...

恆管唔難,但要快。如dse公佈後至報(即不經e app),聽講熱門科目第二日已滿

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 18-10-11 12:14
恆管唔難,但要快。如dse公佈後至報(即不經e app),聽講熱門科目第二日已滿
...

你好!
下年DSE家長,請問現時我有咩需要留意?
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。

箴言二十二章六節

Charlotte_mom 發表於 18-10-11 12:14
...

係呀,恆管門欄唔高,不過,好多學生中意恆管,熱門科目要早啲霸位先。我講果個例子,OU唔要要恆管架,當然,要睇科啦。

你咁熟HR, 我見到一個現像都幾有趣,恆管畢業生/樹仁畢業生/外國留學畢業生/本地八大/本地三大,統統呢兩年都有熟人入銀行打工,當然,我唔多清楚佢地各自職位人工啦,但睇到咁,都俾到啲啓示我。

回覆樓主:

請問恆管什麼是熱門科?

醒目開學勳章 王國長老

Charissema 發表於 18-10-11 13:00
請問恆管什麼是熱門科?

商科呀

醒目開學勳章 王國長老

wawaliluk 發表於 18-10-11 12:18
你好!
下年DSE家長,請問現時我有咩需要留意?

留意jupas日期,唔好報漏,現階段以「放榜前有得面試」擺前,因之後可再swap及加減(有上限)
E app你可睇睇有咩科目有興趣亦可報
仲有,去學友社網頁,研究下除以上兩大申請,仲有咩不在名單之內,包括各院校校內課程辦嘅課程,如果要獨立報名嘅,就唔好miss deadline
當然,收拾心情準備考試最緊要。dse學生面對嘅壓力好大,做家長就醒目d,進退得宜,適當時候提供輔導協助吧
加油

花老爺    發表於 18-10-11 15:18

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 18-10-11 14:56
留意jupas日期,唔好報漏,現階段以「放榜前有得面試」擺前,因之後可再swap及加減(有上限)
E app你可睇 ...

我估計兒子可能想報讀的科目是Econ,BA,Accty果d,睇學友社本出路指南,KongU唔洗in, 其他大學要求in。
那麼是否A1, A2,A3不放KongU的科目?

箴言二十二章六節

報自資喇︰
恆管﹑東華﹑珠海
樓主可以考慮

醒目開學勳章 王國長老

wawaliluk 發表於 18-10-11 15:08
我估計兒子可能想報讀的科目是Econ,BA,Accty果d,睇學友社本出路指南,KongU唔洗in, 其他大學要求in。
...

先放其他院校。dse有成績後再掉返hku去前面都唔遲。反正跟成績排,面試分數無決定性影響(一般情況下)。如其他院校有面試亦可當練習

醒目開學勳章

Charlotte_mom 發表於 18-10-11 16:48
先放其他院校。dse有成績後再掉返hku去前面都唔遲。反正跟成績排,面試分數無決定性影響(一般情況下)。 ...

Thx

箴言二十二章六節

October. 發表於 18-10-11 11:51
簡單啲,攞本學友社出版既《升學指南》睇下,間間學校有報收生分數,最低分果間咪最易入?我聽到CASE係1516 ...
15,16分,入恒管讀咩科?

LingChiBaBa 發表於 18-10-11 10:54
你講報nonjupas先,意思係咪JUPAS以外的專上課程?
你click 下面E-APP平台主頁,左面有"課程搜尋",揀啱後 ...
我睇到好亂,睇到科目,但又搵不到佢收生要求

Sammi8818 發表於 18-10-12 23:34
我睇到好亂,睇到科目,但又搵不到佢收生要求

喺"課程搜尋"入面,輸入條件後揀啱課程,會出現"課程資訊",拉落下面有"入學條件",按入去咪見到。
喺"課程搜尋"下面有"資料庫",入面有"收生成績搜尋",又係輸入條件後揀啱課程,然後按"收生成績",會有"上中位數"、"中位數"同"下中位數"數據

Sammi8818 發表於 18-10-12 23:33
唔記得,唔敢亂答你呀。

醒目開學勳章 王國長老

Sammi8818 發表於 18-10-12 23:33

據我知嘅消息,上年入到傳播同商科,係DSE 放榜後即場apply,不過面試要兩文三語,都幾認真。咁睇分數vs面試比重幾多我就唔清楚
‹ 上一主題|下一主題