用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 自閉寶寶 三歲半自傾仔 k1 開學一個月已被校長及老師問會否轉校 ...
樓主: monictw
go

三歲半自傾仔 k1 開學一個月已被校長及老師問會否轉校 [複製鏈接]

JanPY 發表於 18-10-22 22:03
我囝仔而家二歲十個月...一歲半時係私家confirm自閉症...已經即時開始training....之前上私校N班又係投訴到 ...

係呀,我認同你嘅講法

carlabee 發表於 18-10-22 15:43
回覆 monictw 的帖子

好明白你的感受, 其實你可以考慮讀I位, 因為有特殊老師額外照顧小朋友, 而且每天都有 ...
我有諗6過如果而家主流+ E位唔掂都會叫社工安排返轉I位, 仔仔慢慢開始有好轉, 希望比多D TRAINNING佢會見到效果

JanPY 發表於 18-10-22 22:03
我囝仔而家二歲十個月...一歲半時係私家confirm自閉症...已經即時開始training....之前上私校N班又係投訴到 ...
你地做得好好呀,無錯所有決定出發點都在於幫到小朋友, 其實我都聽到好多CASE可以由S出返主流, 希望你小朋友都得啦.加油!

monictw 發表於 18-10-19 23:52
你仔仔都係K1? 明白你既感愛, 當初我放棄 I 位 而揀主流+ E位 都有諗過被問'轉校' 呢個問題..的確好心痛.
...

我宜家先有時間上黎睇番。最近學校打黎同我講話1月觀課果3日,我仔都要帶去其他課室由其他老師睇住。字面上就話唔想我同小朋友難受,因為其他家長未必理解,會有批評同唔友善既目光。我第一下係覺得學校歧視我小朋友,所以直接將佢抽走唔好俾其他家長見到同影響佢學校聲譽,但搞笑既係間學校有到到服務。

回覆 Lena211 的帖子

我小朋友學校都有到校服務, 由N班到依家K2, 小朋友都有周圍走.... 但依家當然少左. 一個學年有一次觀課, 有一次我去睇我小朋友, 佢一停出位, 出班房, 轉圈. 那一刻我都替老師辛苦, 要安定我小朋友, 又要令其他小朋友唔好跟, 但學校從無叫我退學, 仲安排社工見面到排到到校服務. 我覺得你間學校雖然有到校, 但本身唔想處理SEN 既小朋友. 希望你加油吧. 小朋友大D 會進步的.
‹ 上一主題|下一主題