用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 台灣碩士生挑戰DSE英文卷:難度比台灣大學入學試高 ...
樓主: elbar
go

台灣碩士生挑戰DSE英文卷:難度比台灣大學入學試高

回覆 www 的帖子

www, 你指邊間學校咁勁呀?真係厲害,超勁! DSE英文5**應該不易攞喎,我見荃灣band 1A果間中學(荃灣最top果間),今年全校都係得3位學生取得英文5**, 全校只有2.1%學生取得英文5**, 所以我覺得英文取5**應該不太易。

www 發表於 18-10-20 15:19
同意,A-Level 般比 DSE 難。

嘻嘻 cursory reading 好好玩,一目十行。

tong831 發表於 18-10-21 00:03
所以中台大學,國際唔承認,有料亦唔會去中台讀大學。
不一定,要看哪是一間大學。
例如:國立臺灣大學是得到國際承認的。2018 QS World University Ranking: 全球排72, 亞洲排25.

ilyrd 發表於 18-10-11 09:12
應該將份卷比英美學生做,咁就知咩事.
你唔知dse 卷連作者自己都答錯的嗎?

要注意答題方式,有的要圈、有的要剔,即使你知道答案,也有機會因為用錯答題方式而沒分。

咁即是好定唔好?

twotwoshing 發表於 18-10-20 13:34
回覆 bbbPa 的帖子

dse叫難?佢一定未試過香港A-level
=dse 中文會難過a lev 中文

MrBeast 發表於 18-10-27 08:56
你唔知dse 卷連作者自己都答錯的嗎?

DSE 中文的 marking scheme 好差,和其他國家同水平的 "first language" 完全兩回事。

shadeslayer 發表於 18-10-11 09:54
如果英美學生也低分,咁知道咩事呢?

香港人係唔係仍然未知,DSE 英文份卷係 second language 而已?
英美的英文課程,是 first language 水平,要真正比較,英美孩子英文不可能差。

但香港 DSE 的卷太怪雞,DSE 中文,可以連文章原作者都唔識答。

台灣人好大個先學英文,香港人 K1 就學,有乜好比?
比份卷人,人地又唔熟你 marking scheme ,答得唔好唔奇。
咁就自 high ,其實可以話可悲。

Cara2006 發表於 18-10-27 11:14
香港人係唔係仍然未知,DSE 英文份卷係 second language 而已?
英美的英文課程,是 first language 水平 ...

明顯係自 high的想法。
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

回覆 shadeslayer 的帖子

以前A level的UE難度應該高過DSE英文,而UE取A的難度比DSE英文取5**更高!

smartwong 發表於 18-11-3 00:10

以前A level的UE難度應該高過DSE英文,而UE取A的難度比DSE英文取5**更高! ...

結論係?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

只是想說出當年A-level UE取A的難度比DSE英文取5**更高。

smartwong 發表於 18-11-4 12:14

只是想說出當年A-level UE取A的難度比DSE英文取5**更高。 ...
的確AL大多數科目都比DSE難,考pure maths學完概念仍然係要溫通宵記題型,自認唔係天才,隻B真係千辛萬苦考返黎,英文就更加災難,又補雞精又睇外國戲又出去join speaking class,最後拉完grade得個C,但付出既時間絕對唔會少過pure maths
以前AL只有真正既學霸先可以幾個A幾個A咁拎,而家似乎冇咁難(感覺上)

Kim23456 發表於 18-11-6 16:05
的確AL大多數科目都比DSE難,考pure maths學完概念仍然係要溫通宵記題型,自認唔係天才,隻B真係千辛萬苦考 ...
DSE 是 Form 6 學生的公開試,AL 是 Form 7學生的公開試。讀多一年,照理應該考深一些。

香港學生英語水平下降

回覆 Kim23456 的帖子

你很努力,UE取C已相當不錯啦!

回覆樓主

雖然DSE要pass都唔難,但係要攞星既難度唔會比AL低

tong831 發表於 18-10-21 00:03
所以中台大學,國際唔承認,有料亦唔會去中台讀大學。

台灣入大學幾乎係100%,
好多大學都唔承認,同香港冇得比較

英文做外語的考試,分數比較

TOEFL        IELTS        DSE
0–31        0–4        x
32–34        4.5        x
35–45        5        2
46–59        5.5        3
60–78        6        3-4
79–93*        6.5        4
94–101        7        5 (5* is between IELTS 7.16-7.32)
102–109        7.5        5**
110–114        8        x
115–117        8.5        x
118–120        9        x

https://www.ets.org/toefl/institutions/scores/compare/

http://www.hkeaa.edu.hk/en/recognition/benchmarking/hkdse/ielts/

DSE 英文3似乎要求低