用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 選科選校 點解港大神科牙醫收咁多外國學生 ?
go

點解港大神科牙醫收咁多外國學生 ? [複製鏈接]

港大神科牙醫學位已經好矜貴㗎啦,  點解仲要畀咁多位外國學生 ?

已知今年最少收咗兩個韓國人, 兩個星加坡人, 一個印度人, 一個中國內地學生.
佢哋都唔識講廣東話 , 讀完書畢業都唔會服務香港市民㗎啦,

牙醫原本都係得 50個位, 兩年前先加到72個位, 本地學生咁就無咗 6個牙醫學位.

香港咁缺乏牙醫, 睇牙咁貴,HKU 太少牙醫學位了。
   0    0    0    0

服務响香港嘅韓國人,星加坡人,印度人同國内人.咦,日本人,菲律賓人.....要努力的.

回覆樓主:

路過!明白-個不能少理由,其實醫科收咗小朋友啦!不如考慮用中大gpa轉港大或用非聯招報牙科!

香港大學牙科畢業 返星加坡係免試執業㗎

返韓國 需要考韓國醫師國家考試 ,好多年紀錄香港大學牙科畢業99%  一次過 pass

港大牙科世界連續三年排名第一 唔係浪得虛名 !

hksarah 發表於 18-10-10 17:42
香港大學牙科畢業 返星加坡係免試執業㗎

返韓國 需要考韓國醫師國家考試 ,好多年紀錄香港大學牙科畢業99%  ...

因為收外國學生是可以提高院校的國際排名

workingmom 發表於 18-10-23 18:53
因為收外國學生是可以提高院校的國際排名

加上納稅人付出了很多一帶一路的獎學金

brother4 發表於 18-10-10 16:44
路過!明白-個不能少理由,其實醫科收咗小朋友啦!不如考慮用中大gpa轉港大或用非聯招報牙科!
...

請問是在第幾年轉?謝謝
‹ 上一主題|下一主題