用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 中文小學一
樓主: carmen6282001
go

中文小學一   [複製鏈接]

legolas625 發表於 18-10-14 15:28
我好想我仔入中小
因為我自己係英普小的受害人

可以講多d嗎?其實,我真係有d擔心!

我以前讀私立英普小学,net教英文,听唔明好辛苦,爸媽無教我,胡混6年,升band 1中學,俾英文老師嫌棄

入英小,都要真係有能力先好入

legolas625 發表於 18-10-14 17:43
我以前讀私立英普小学,net教英文,听唔明好辛苦,爸媽無教我,胡混6年,升band 1中學,俾英文老師嫌棄 ...

D家長成日追求英文net, 其實識中文的英語老師都很重要。我識不少讀英小津的人,英文老師不是net,家人英文不好,都讀得上。去到中學,即使學科深了,但乘著英文基礎好的優勢,適應相對其他人容易了

蝦米豬 發表於 18-10-14 22:21
D家長成日追求英文net, 其實識中文的英語老師都很重要。我識不少讀英小津的人,英文老師不是net,家人英文 ...

當初定立個女讀書目標就是小學打好中英基礎,他朝上中學希望讀任何科目都容易d. 唔想佢好似我,F4-7仲去補英文仲不斷錯grammer.

legolas625 發表於 18-10-14 15:28
我好想我仔入中小
因為我自己係英普小的受害人

同意

superying 發表於 18-10-14 15:22
無,肯定st Paul coed二年級係中文常識

Paul boy 喎

mcl203 發表於 18-10-12 19:13
其實情況係一樣,真英小英文唔得,一樣可以影響英數常,甚或更多副科,範圍更廣~~~

所以,或許,可以 ...
但我問過幾個英小家長, 佢哋都話小朋友D數學係問得好直接, 唔會問得咁無厘頭。話說上兩個禮拜, 等阿女放興趣班, 幾個家長圍埋睇某地區熱門小朋友D數學工作紙, 教緊HCF同LCM, 真係望到都唔想做, 有D真係幾個家長諗咗成10分鐘都唔知點計, 你話小朋友尤其數感唔好果D係咪想死。

又另外, 我「斷估」英小既英文會無中小既中文教得咁深掛。

little_yolky 發表於 18-10-16 11:26
但我問過幾個英小家長, 佢哋都話小朋友D數學係問得好直接, 唔會問得咁無厘頭。話說上兩個禮拜, 等阿女放興 ...

我地唔會研究其他學校既試卷,夠用就得~~~

mcl203 發表於 18-10-16 11:32
我地唔會研究其他學校既試卷,夠用就得~~~
唔係試卷, 係工作紙。因為幾個媽咪圍埋研究好耐都唔識做, 佢哋女女成績好, 咪問下囉。

點知, 果晚返屋企, 阿細功課都有一題一樣樣, 我好得戚咁心諗睇你要諗幾耐(當時幾個媽咪係我第一個諗到點計, 都諗咗10分鐘), 點知佢睇完題目, 諗咗幾秒, 就即刻講到個答案了..................家姐當年呢個chapter計到喊, 有時數感好唔好, 真係有D分別。

little_yolky 發表於 18-10-16 11:26
但我問過幾個英小家長, 佢哋都話小朋友D數學係問得好直接, 唔會問得咁無厘頭。話說上兩個禮拜, 等阿女放興 ...
之前有個discussion,seems e+ 英數都catch up 中數的diu 轉度

MrBeast 發表於 18-10-16 11:55
之前有個discussion,seems e+ 英數都catch up 中數的diu 轉度
好慘。

little_yolky 發表於 18-10-16 11:42
唔係試卷, 係工作紙。因為幾個媽咪圍埋研究好耐都唔識做, 佢哋女女成績好, 咪問下囉。
同感, 我仔上小一, 終於領教了而家D 小學數學, 大人都要想一陣...簡單複雜化去問...

Felix223 發表於 18-10-16 12:28
同感, 我仔上小一, 終於領教了而家D 小學數學, 大人都要想一陣...簡單複雜化去問...
...
仲要陰你, 好似阿女當年有題數, 連C6都賴嘢, 話一班小朋友玩捉迷床, 躲响樹後有X人, 躲响唔知邊度有Y人, 問有幾多小朋友玩捉迷床。阿大同C6都直接諗X+Y, 咪錯囉, 我話, 捉人果個呢。C6當時仲俾我笑係P1既智商。

little_yolky 發表於 18-10-16 12:38
仲要陰你, 好似阿女當年有題數, 連C6都賴嘢, 話一班小朋友玩捉迷床, 躲响樹後有X人, 躲响唔知邊度有Y人, 問 ...
所以呢, 而家D 教育制度, 連課文的出題題目都有D 問題 - 呢D題目唔係喺適合嘅年齡去問.

Felix223 發表於 18-10-16 12:58
所以呢, 而家D 教育制度, 連課文的出題題目都有D 問題 - 呢D題目唔係喺適合嘅年齡去問.

...

請問大家講緊呢d騎呢數學題是津校出?

echoo 發表於 18-10-16 19:53
請問大家講緊呢d騎呢數學題是津校出?

津校有出呢 d 題目架,+1 種樹、巴士上有幾多人 (唔記得個司機)。仲有 「連環炒車題」,第一題唔識,後面就可以 bye bye。
‹ 上一主題|下一主題