用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行問題
go

自行問題

A同學在教署成績次第比B同學高少少,二人一起選陳大文中學,A同學是自行第二志願,B同學是第一志願。今年我校實例陳大文中學收了B同學,而A同學兩間自行也落空,中了乙一。請問這與A同學將它列第二志願有關嗎?假設大家也是自行名單上的備取生,教署是否先配對全港第一志願的學生才處理第二志願?

簽名被屏蔽

cuccw 發表於 18-10-9 20:01
A同學在教署成績次第比B同學高少少,二人一起選陳大文中學,A同學是自行第二志願,B同學是第一志願。今年我 ...

備取生也有先後次序,除了成績次第之外還有面試表現及校外特異功能會影響排名,與你選第一第二志願無關的,面試中學也不會知道你的志願排位。

A同學在教署成績次第比B同學高少少,二人一起選陳大文中學,A同學是自行第二志願,B同學是第一志願。今年我 ...

一定唔關A放自二,首先中學係唔知各考生自一定二,中學只會有自行考生全港次第序

假設A係前過B,中學係會知,但中學收生唔一定話收前個位,仲會睇面試表現。

中學面試完會交一個收生次序比EDB, 如果A係on list 前過B, 就算B係放自一,A放自二,都一定比A先。 所以最後冇收A就真係唔收佢,唔關B放自一。

我地小學真係有B比A考後DD入左1A女校,A考前(P4-6級10內)既反而不入,所以面試真係要出盡力,唔係有成績就一定掂。

jli008 發表於 18-10-9 20:09
沒記錯自行学校都有限額,若第一志願已取滿,第二志願那些便冇机會了。吾知系吾系。
...

唔係,中學只會比EDB一個收生序

咁EDB 會開始睇
原來第一位收(係放自二,但自一間中學收左)咁就飛左去
睇第二位(放自一),收歸名下。
睇第三位 (放自二,但自一個冇收佢),一樣可歸名下。
如是者睇落去,直至派哂自行位,所以中學唔會只交50人上EDB(當有50個自行位),中學應該盡排哂考生

kirstyau 發表於 18-10-9 21:08
唔係。,中學只會比EDB一個收生序

咁EDB 會開始睇
照你咁講排第一位的學生,edb也是要處理第一志願,才知道第二志願要飛左去。雖然學校是不知道學生放第一定第二,但edb也是會處理所有人第一志願呀。

cuccw 發表於 18-10-9 21:14
照你咁講排第一位的學生,edb也是要處理第一志願,才知道第二志願要飛左去。雖然學校是不知道學生放第一定 ...

電腦點運算就唔知,但點都係跟返中學收生List,只於收唔收到個學生就睇個學生放佢自一定自二, 如果學生放自一咪收到,放自二就要睇個位學生個自一有冇收左(即搶左去)

kirstyau 發表於 18-10-9 21:37
電腦點運算就唔知,但點都係跟返中學收生List,只於收唔收到個學生就睇個學生放佢自一定自二, 如果學生放 ...
我就是覺得電腦運算一定有分別,結論是自行一真是要放最心儀的。因為有些學生為了將來有聯系、直屬學校叩門好看些,放聯系或直屬在自行一,心儀的放第二,唸住自行一二個次序冇分別,就可能計錯數。

"A同學教署次第比B同學高少少"

其實只有教育局同陳大民中學先知個全港排名次第, 所謂前少少可能只是校內排名, 因為教育局會將呈一及呈二成績一拼處理, 可能2次呈分後, B同學比A同學前都唔定。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

以我理解,除左呈分次第,課外活動及面試表現也佔不少比例。

中學根本不知你排它在自一或自二,只有家長同政府知。中学會俾個名單政府,包括後備生。

所以我估自一自二都冇收A同学在名單中,可能同面試表現有關。有些學校不只看分數,還看個性,創意,EQ,AQ,領導才能等。

大抽獎是不同玩法,甲/乙一志願抽唔倒要去排同Band的隊尾,等所有同band派晒笫一走願,才去抽第二志願。

自行一不中,是不會排隊尾的,是自動跳去自二,同大抽獎不同。

cuccw 發表於 18-10-9 22:07
我就是覺得電腦運算一定有分別,結論是自行一真是要放最心儀的。因為有些學生為了將來有聯系、直屬學校叩門 ...

真係唔關排自二會shit抵D。

如果個“甲”學生自一A中學唔收,只要自二B中學係放正取生,都會入自二。

就算“乙”同學放B中學係自一,但B中學只排“乙”同學係後備。

咁B中學學位一定比“甲”先過“乙”

我就是覺得電腦運算一定有分別,結論是自行一真是要放最心儀的。因為有些學生為了將來有聯系、直屬學校叩門 ...

咁一定,假設自行一,二都收,因為你排左自一即代表優先,所以會入自一,唔係都唔洗分一,二啦!

全港次第係其中一個因素,但仲有ECA,臨場口試,只要面試表現outstanding,隨時收個考後D都唔出奇。

自行學校還要看面試表現,比賽獎項,課外活動的因素。

簽名被屏蔽

王國會長

自行教局按: 自一正取 ->  自二正取 -> 自一備取  -> 自二備取 去派

王國會長

當然, 自一和二係家長選校次序, 假如自一和自二校都收, 一定係派去自一,
自行時, 家長選定學校次序1 或 2 去交表; 學校面試完就會交一份正取生和備取生名單上教局.
教局就會按家長選校次序跟學校正/備取生名單做配對.

學校是不會從申請表和教署知道第1第2志願的。

不過,面試時,總有機會令學生透露。

2jkidsfather    發表於 18-10-12 09:18

瑩瑩老豆 發表於 18-10-12 01:07
自行教局按: 自一正取 ->  自二正取 -> 自一備取  -> 自二備取 去派

謝謝解答,那解釋到:AB同學都是備取的時候,即使A在備取list上排名比B高,但由於B是自一,也收B唔收A了。

cuccw 發表於 18-10-12 10:08
謝謝解答,那解釋到:AB同學都是備取的時候,即使A在備取list上排名比B高,但由於B是自一,也收B唔收A了。 ...

https://youtu.be/OMxV_VY0b5o

cuccw 發表於 18-10-12 10:08
謝謝解答,那解釋到:AB同學都是備取的時候,即使A在備取list上排名比B高,但由於B是自一,也收B唔收A了。 ...

如果A在備取list上排名比B高,是應該收A唔收B。

可參考返video。