用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 自行面試
樓主: nillnill
go

自行面試 [複製鏈接]

IloveJJ 發表於 18-10-11 10:09
12點!  剛開學一個月喳喎!係功課多還是測驗多?又話B1A學校好得閒既?
...
一間間啦, 我知有D B1A中學都好多Quiz同默書的。

IloveJJ 發表於 18-10-11 10:09
12點!  剛開學一個月喳喎!係功課多還是測驗多?又話B1A學校好得閒既?
...

如果接受到小測默書等唔合格就好輕鬆。
佢冇乜功課,但日日吾係默書就小測。。
連家政,IS 都要默書。。
上星期背默楊修之死,全班得一個半個唔合格。

little_yolky 發表於 18-10-11 10:07
乜寫到咁複雜啫, 總之, 今年2019, 係用2016+2018數據咪得囉。2020年係用2019年相同數據。 ...

問題係 2019 同學睇唔到2016/2018PreS1考得好唔好

但2018同學(即阿女)可以望住 2017年師姐升中,考級幾入咩中學,相對穩陣D。因為我地用緊同一樣既PreS1年份

到阿妹(2011)就慘又係新數據。

kirstyau 發表於 18-10-11 10:14

問題係 2019 同學睇唔到2016/2018PreS1考得好唔好
所以呢個世界好公平既, 雙數年要考pre-s1, 但佢哋有穩定既數據, 單數年唔駛考, 但有新收據既危機。

little_yolky 發表於 18-10-11 10:20
所以呢個世界好公平既, 雙數年要考pre-s1, 但佢哋有穩定既數據, 單數年唔駛考, 但有新收據既危機。 ...

所以我有叫家姐考好D幫阿妹,同聽聞直中同學今年多左人精英班。應該考得幾好掛。

little_yolky 發表於 18-10-11 10:12
一間間啦, 我知有D B1A中學都好多Quiz同默書的。

我都以為佢D 默書小測求其玩下,
點知係認真mode ,仲要科科有,日日有,
加上好小好小人唔合格。
我已冇逼佢溫,係佢自己怕吾合格。

5/140 小學生升中後生涯。。

所以我現在對神校係怯怯地,大女官中生涯已有壓力。

kirstyau 發表於 18-10-11 10:25
所以我有叫家姐考好D幫阿妹,同聽聞直中同學今年多左人精英班。應該考得幾好掛。
...
你就好啦, 我聽聞我哋剛剛果年考得唔好呀

Cliokohonda 發表於 18-10-11 10:30
我都以為佢D 默書小測求其玩下,
點知係認真mode ,仲要科科有,日日有,
加上好小好小人唔合格。
拿, 你又要諗下, 你大女果間個個都咁強勁, 入親去既成績都同你阿女差唔多, 咁係好正常既。所以, 我幫阿女揀間中中間間既, 大家都無咁辛苦。

little_yolky 發表於 18-10-11 10:34
拿, 你又要諗下, 你大女果間個個都咁強勁, 入親去既成績都同你阿女差唔多, 咁係好正常既。所以, 我幫阿女揀 ...

其實問題系中小去英中。。
我有d 想將最細果個轉校。
太太同我都有能力教到佢地中六,但S1 英中對中小學生來說幾難接軋。
就算協X ,油X 果批學生也會是辛苦。

IloveJJ 發表於 18-10-11 10:44
哦!咁我明,以我所見,B1A係少功課,但都多測默,即係唔駛迫你用佢即方法溫書(做功課),而係用你自己方法 ...

佢間中學諗法係好,但如果跟不上或父母教唔到,會係幾危險!一來怕失自信而放棄追趕,二來怕冇方向去溫書。。
例如: 數學一chapter 有3x 題,功課叫你做兩題,幾日後就測驗,有時係假,有時特擊測。。但最cutie 係冇個別同學經常好差。。我女試過特擊測個位數字式肥左。。所以學校要夾到學生,佢今朝竟然話早知讀間好多功課,做完就一定識既中學。

Cliokohonda 發表於 18-10-11 10:57
佢間中學諗法係好,但如果跟不上或父母教唔到,會係幾危險!一來怕失自信而放棄追趕,二來怕冇方向去溫書 ...
數我小朋友老師都佈置好少功課但我小朋友會提前一两課做晒數書及作業的功課,唔識嘅就留空等老師教咗再做,我叫佢教咗都唔識,唯有再請教老師。

Cliokohonda 發表於 18-10-11 10:44
其實問題系中小去英中。。
我有d 想將最細果個轉校。
太太同我都有能力教到佢地中六,但S1 英中對中小學生 ...
係你間中學太勁啫, 香港9成都係中小, 個個入英中又唔見有問題。不過你哋兩個一個文科一個理科嗎? 咁好彩既? 我兩個都係文科, 見到科學嘢...........啞晒!

我有個朋友, 佢前幾年升中, 就係你講間油X, 自一伊中唔入, 最後入咗油X, 佢一D問題都無喎, 不過就話有幾多同學唔合格就真。

IloveJJ 發表於 18-10-11 11:05

你唔好介意我咁講,係我觀察所得,只代表個人睇法。

我有問阿女最friend 果幾個測默成點。。
只可說好平均,大部份都係70-90分range .但我百分百肯定無論來自那間小學,天資有幾高,唔溫唔keep 一定唔合格,甚至零份。例如:前日家政默書(英文) .. 成三十幾個關於剪栽衣服工具,針線動、名詞。Geo 又小測chapter 1 ,2 關於香港polpulation density , distribution 等等。。有幾叻有幾高天分幾靚背景,咪又系重新上路 。 英小升英中開頭係易適應d , 我覺得邊間中學都好,千其吾好失自信心。有好多家長覺得自己小孩小學是技高一籌,但上到近似level 中學,其它學生,家長也不會是泛泛之輩。

醒目開學勳章

kirstyau 發表於 18-10-11 09:46
2014,2016 PreS1 > 2017,2018 升中
2016,2018 PreS1 > 2019,2020 升中
我理解都係咁,所以叫上年畢業嘅師兄師姊考好啲pre s1

little_yolky 發表於 18-10-11 11:39
係你間中學太勁啫, 香港9成都係中小, 個個入英中又唔見有問題。不過你哋兩個一個文科一個理科嗎? 咁好彩既? ...

其實唔系有問題,小學考級頭容易過依家中學考級中。。我要求佢盡下力入精英班。。
雖然二女能力高D ,但我現在徧向佢升官津多D . 怕佢受吾到小學長期123,去到神校包尾。。

Cliokohonda 發表於 18-10-11 11:59
其實唔系有問題,小學考級頭容易過依家中學考級中。。我要求佢盡下力入精英班。。
雖然二女能力高D ,但我 ...
小學係因為入時無篩選, 就算係直私, 考時得果5歲, 個個都一舊飯咁, 點知佢龍定鳳? 但中學靠實力, 神校名校個個入到去卧虎藏龍, 駛乜著重平時考級幾, 只需要大家DSE華山論劍, 嬴一鋪就得。
‹ 上一主題|下一主題