用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 有趣/難忘/估你唔到的面試經驗
go

有趣/難忘/估你唔到的面試經驗

直資面試期就到,EK有好多前輩係到,不如開個post大家講下特別面試經驗,可以俾我地取下經,大家輕鬆一下

gigayan 發表於 18-10-9 11:02
直資面試期就到,EK有好多前輩係到,不如開個post大家講下特別面試經驗,可以俾我地取下經,大家輕鬆一下:w ...

我諗小朋友自己體會多D,我哋只係負責接接送送,食飽飽,扮靚靚,精神上的支持。
唯一參與多DD係HYS 同DG。HY可以入去2nd in 見家長,我好似冇講過任何說話,只識得面帶微笑,不停點頭表示贊成阿女

DG就送到門口,同校長say hi, 之後門口等,順便望下下一位candidate, 估下佢勁D還是阿女勁D

回覆樓主

會唔會有d經驗係小朋友in完,講返出嚟好特別嘅呢

b3410 發表於 18-10-9 12:15
我諗小朋友自己體會多D,我哋只係負責接接送送,食飽飽,扮靚靚,精神上的支持。
唯一參與多DD係HYS 同DG。 ...

能夠入到兩間女校2nd in,都算非常難忘的經驗

b3410 發表於 18-10-9 12:15
唯一參與多DD係HYS 同DG。 ...

協恩我直頭無報呀, 學校唔知做乜咁遲呈二, 撞咗呈二考試呀 好心佢早一個禮拜考呈二啦, 又撞面試, 又撞開放日。

little_yolky 發表於 18-10-9 13:02
協恩我直頭無報呀, 學校唔知做乜咁遲呈二, 撞咗呈二考試呀  好心佢早一個禮拜考呈二啦, 又撞面試,  ...

萬一有名直資取錄,你真係唔心動?

little_yolky 發表於 18-10-9 13:02
協恩我直頭無報呀, 學校唔知做乜咁遲呈二, 撞咗呈二考試呀  好心佢早一個禮拜考呈二啦, 又撞面試,  ...

HY開始報名啦咩?

greentea000 發表於 18-10-9 13:17
萬一有名直資取錄,你真係唔心動?
無錢呀, 朋友!貧窮中產呀。老細前排同我講, 佢走咗之後, 部門可能會摺埋, 叫我好自為之呀。

little_yolky 發表於 18-10-9 13:49
無錢呀, 朋友!貧窮中產呀。老細前排同我講, 佢走咗之後, 部門可能會摺埋, 叫我好自為之呀。 ...

咁大件事,一定要早D同你大女單聲,避免幻想。

greentea000 發表於 18-10-9 13:59
咁大件事,一定要早D同你大女單聲,避免幻想。
緊係一早講明啦, 我呢D人好軍真既。

gigayan 發表於 18-10-9 13:19
HY開始報名啦咩?
無去睇喎, 聽網友講話12月1日面試, 撞到正, 咪無入去網睇囉。

回覆樓主:

我記得上年面試期間有人分享面試形式同問題,俾人話對其他人唔公平,因為面試未完結果未出。

greentea000 發表於 18-10-9 16:33
我記得上年面試期間有人分享面試形式同問題,俾人話對其他人唔公平,因為面試未完結果未出。
...

大致上都係面談、小組。想知會唔會有人遇到特別嘅事,估唔到嘅問題,唔好當係攞料,只係想有趣分享

回覆樓主

例如:我曾經聽過,女仔去直資2nd in,穿小學校服去,俾面試老師問,點解你條裙咁窄架?都唔買過條新嘅?

好彩女仔夠轉數快,因為我就快畢業,我體型又較長得快,父母有話買過條新,但條裙長度合校規,所以我唔想父母浪費金錢。

greentea000 發表於 18-10-9 16:33
...
其實如果有心慢慢搵,EK已經有好多類似分享,特別是比較早開始in 的直資。

gigayan 發表於 18-10-9 11:02
直資面試期就到,EK有好多前輩係到,不如開個post大家講下特別面試經驗,可以俾我地取下經,大家輕鬆一下:w ...

小朋友小學?成績如何?

b3410 發表於 18-10-9 18:25
其實如果有心慢慢搵,EK已經有好多類似分享,特別是比較早開始in 的直資。 ...

樓主想要既係"有趣分享",唔係"攞料"。