用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中文小學想入英中, 要另外補英文數嗎?
go

中文小學想入英中, 要另外補英文數嗎? [複製鏈接]

小朋友現在在中文小學讀, 數學用中文教。但如果將來目標為英中, 是否現在需要額外為他報一些英文數的課程。
還是只要他的英文水平不差, 入到英中後轉學英文數, 不會太難?

有無家長有經驗可以分享?
   0    0    0    0

半个学期或两个月就習慣,唔放心咪升中前果个暑假上下英文数(小心唔好撞bridging course). 其实好快習慣。

我小朋友小學讀中小,英文成績都算名列前茅,
今年剛升英中,無額外準備,本來我都有D擔心佢適應問題,但事實上佢完全適應到。

王家爸爸    發表於 18-10-9 08:20

自己買一套英文數學題練習一下,好快熟悉

只要英文唔差,適應不是問題,3 個月內可以適應。最好等 summer bridging course 出左先計劃旅行。唔放心就額外買本 P6 英文版數學練習做下,好快上手。香港咁多中文小學,英中一定早夠經驗幫學生過渡。

現在的中學照顧得周到,回想當年香港大部分的學生都系中小升英中,家長自己都經歷過 ,自己都係甘過渡的,都過渡到,家長忘記了自己的經驗嗎?

Franceschingyi 發表於 18-10-8 22:39
小朋友現在在中文小學讀, 數學用中文教。但如果將來目標為英中, 是否現在需要額外為他報一些英文數的課程。 ...
別擔心!小朋友適應力很強的。

王家爸爸    發表於 18-10-9 08:20

持之以恆 發表於 18-10-8 22:53
我小朋友小學讀中小,英文成績都算名列前茅,
今年剛升英中,無額外準備,本來我都有D擔心佢適應問題,但事 ...
我情況類似,都係無補,都係比英小出來既人英文好。
小朋友興趣先係重點,有興趣會學得好快。

持之以恆    發表於 18-10-9 08:45

Franceschingyi 發表於 18-10-8 22:39
小朋友現在在中文小學讀, 數學用中文教。但如果將來目標為英中, 是否現在需要額外為他報一些英文數的課程。 ...
多啲鼓勵佢寫野,寫嘜都好。

IloveJJ 發表於 18-10-9 09:51
你仔既英文好好,我想問下你仲記唔記得: 佢小學時睇咩書?
小四、五睇Captain Underpants、Magic Tree House,小六睇歷史、政治書多,例如:Henry Kissinger 既書。

及早預備,有備無患。

大寶當年由五年級開始轉補英數。自行面試,那所中學出的是英文,給果10題佢答到8題 (答案是否正確不得而知)。最後是如願以償,可以入讀心儀中學。(這當中有沒關係,當然也是不得而知)。

pre-S1,可選擇做中文或英文卷。佢有信心,做了英文。結果入讀精英班 (這是好事還是壞事,是另話)。

我個人認為,早作預備,升中適應期,至少煩少一科先。

IloveJJ 發表於 18-10-9 10:04
謝謝,咁我仔小四五又差不多喎,咁點解我好似覺得你仔英文好過我仔好多咁既?
...
邊有得解啫, 你阿仔同我阿大睇既中文書夠差唔多啦, 你阿仔D中文夠好過阿大啦。

IloveJJ 發表於 18-10-9 11:12
其實我都唔知我仔中文係咪真係好過你女,你都唔會當係
我當係架, 你阿仔作文好過阿女作文, 另外, 佢响學校中文科應該係top果批吧, 阿女只係中上。

IloveJJ 發表於 18-10-9 12:27
嗰篇作文好似已經係小四,你女而家進步咗好多啦!其實我無刻意要培養佢中文好,我只求考試高分,因為我並 ...
咁你阿仔都會進步丫嘛。我反而無培養佢考試高分, 係佢自己鐘意睇書而已, 兩個都係, 天生既。唔鐘意睇英文書。佢鐘意讀乜咪讀乜囉, 搵到食就得喇。

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題