用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神校
樓主: kahleychan
go

神校  

Soundervolt 發表於 18-10-15 10:20
可能你對國際學校有一種比較偏頗嘅印象(IS就等於Happy School)....我兩個表弟讀德瑞(IB),兩個都係對學業 ...

請問德瑞是否眾多國際學校中,成績最好的一間? 我聽朋友咁講,真的嗎?

另外,亦聽佢講過, 佢揀學生唔睇背景,如我呢d冇海外passport的,和有海外passport 比,會否輸蝕d?

retriever 發表於 18-10-15 10:44
求HAPPY SCHOOL 果堆唔一定係盲目或傻既,只係我哋同佢哋,某時某地某刻有交差點,但大家長遠目標唔同。
...

Happy School喺每人心目中都唔一樣,你嘅happy school唔代表我嘅happy school,當然不同家長有不同preference,只要思維清析就冇問題,不過坊間有唔少家長仍然對所謂”Happy School”有一種不勞而獲會有好成績嘅錯誤心態~

sunnymama2 發表於 18-10-15 10:55
請問德瑞是否眾多國際學校中,成績最好的一間? 我聽朋友咁講,真的嗎?

另外,亦聽佢講過, 佢揀學生唔睇 ...

德瑞係香港國際學校當中嘅神校,成績喺所有國際學校之冠,整體學生都相當高質素。相反漢基有勁叻或非常一般嘅學生,所以香港嘅Super Rich都寧願選擇漢基而非德瑞。

(有海外passport)旅居喺香港而又成績好嘅嘅"外國人"都唔少,呢批學生當然比本地學生入讀GSIS有優勢,我兩位表弟都係有加拿大護照。不過本地非常好成績嘅學生亦有機會,阿仔有同學分別小四及升中時轉到德瑞。

註:大部份(歐美)外國駐港領事子女都喺德瑞就讀。

Soundervolt 發表於 18-10-15 11:18
德瑞係香港國際學校當中嘅神校,成績喺所有國際學校之冠,整體學生都相當高質素。相反漢基有勁叻或非常一 ...

明白,謝謝

Soundervolt    發表於 18-10-15 11:39

Soundervolt 發表於 18-10-15 11:18
德瑞係香港國際學校當中嘅神校,成績喺所有國際學校之冠,整體學生都相當高質素。相反漢基有勁叻或非常一 ...

另外,其實如果父母唔識IB, 係唔係小朋友都唔好讀IB呢?

上年最後有間IB私校收左,佢我先生覺得自己填鴨出黎,小朋友讀IB家長幫唔到手,會“累”左小朋友。

所以你表弟讀IB,佢地父母幫到手,或點樣幫佢呢?

sunnymama2 發表於 18-10-15 11:50
另外,其實如果父母唔識IB, 係唔係小朋友都唔好讀IB呢?

上年最後有間IB私校收左,佢我先生覺得自己填鴨出 ...

現在正忙,lunch後再作討論

回覆樓主

阿仔在一間不是happy school 地區天主教津小畢業,普通學校一間,一路無乜壓力,成績又ok. 今年升上「傳統名校」。琴晚他竟然問「當年點解不同他抽小學部,不洗甘辛苦考書院(emoji)(emoji)」

我反而同佢講「人生不可能回帶,你過來六年在小學甘happy, 如果當年入到小學部,會不會甘happy?冇人知,不如呢六年在中學比心機好過」

所以努力過就可以。神校有機會就考,入圍開心。不得咪讀另一間,人生冇極限(emoji)

我總覺得,安排子女入CIS,佢哋係圖另一樣野。

Soundervolt 發表於 18-10-15 11:00
Happy School喺每人心目中都唔一樣,你嘅happy school唔代表我嘅happy school,當然不同家長有不同prefere ...
Can’t agree more. 有些家長應認為happy School就等於冇嘢做, 其實happy School大部分是指happy learning, 只是教學模式和學習方法不同, 所需自發性, 自學能力, 思考分析能力等要求更高

Soundervolt 發表於 18-10-15 12:00
現在正忙,lunch後再作討論

of course, take your time

最欣賞GSIS幼稚園收的學生可全數100%直升小一,完全不用再assessment

回覆樓主:

唔睇背景,佢admission lady 講過”every child gets in by his/ her own merits, we don’t need to interview the parents”

964000 發表於 18-10-15 14:01
「請問德瑞是否眾多國際學校中,成績最好的一間? 我聽朋友咁講,真的嗎? 另外,亦聽佢講過, 佢揀學生唔睇 ...

好欣賞佢唔駛interview 父母,對我呢d interview “killer” 係好消息

CKY 根本不是名校, 如果佢都算係, 咁 皇仁, 英華, st joseph, st paul boy, mary knoll 呢 d 收生勁佢咁多, 算係乜野 ?

如只計 IB, 睇下 男拔 只收個 30 左右 IB students, 已有 半班 15-17 個考到 42-45 分 ... 英基 / CKY 成校 加埋 都係 得 幾個 42 分以上 ... level 相差太遠, 學生 level 差幾班

如果用只用分數排神級,不難排吧

其實都唔知點解要討論神校定義,有乜意義?我唔會只因神校呢個名就送小朋友入去讀。有家長覺得成績好最緊要,有家長就覺得成績中上即可,唔鐘意學習壓力大。其實咁都好,大家唔使爭同一間。

我首選都唔系神校,如果我小朋友有首選同神校offer,我一定放神校。但都係諗下架,有一個都好難,邊有機會中兩間

回覆 retriever 的帖子

Ib 30分係我响香港聽到.最低的分數……

964000 發表於 18-10-15 14:01
「請問德瑞是否眾多國際學校中,成績最好的一間? 我聽朋友咁講,真的嗎? 另外,亦聽佢講過, 佢揀學生唔睇 ...
我以爲越高年級英文能力只會差異越大,in fact ,我聽過有學生因英文要插低一班( not german swiss)

retriever 發表於 18-10-15 13:09
我總覺得,安排子女入CIS,佢哋係圖另一樣野。
好少見你分享自己教育子女嘅經驗,其實你未係家長?定係教育工作者?