用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神校
樓主: kahleychan
go

神校   [複製鏈接]

mcl203 發表於 18-10-12 11:04
派位制度幾時開始? 再之前唔係考入咩~~~

係呀,考㗎,我記得幾間嘉諾撒會既學校我都考入,係Maryknoll考唔到!

如果不是這年代有小朋友,應該有很多人仍不知道CKY, 他們一聽到"保良局", 已經打個突,"吓? 孤兒院?"。當然,有很多家長會認為CKY好好, 不認識它的人是"無知”、"過時", 但神校就正正是連"無知"、“過時"的人都知道是勁學校的學校。坦白說,自己未到那程度而硬説自己已經是那程度,小朋友聽到之後信以為真,對小朋友都不是件好事。

Duster    發表於 18-10-15 23:23
noverzero    發表於 18-10-15 12:07

QQfishs 發表於 18-10-8 18:09
如果用報考人多去比,音小應該最少與港同都係同一級,甚至高港同一班。

新手,音小比港同更高?想聽下大家分析下,謝謝。

Christi 發表於 18-10-11 14:59
需分清楚「篩選」,有一種是:將成績未達要求的少數人請離IB,而結果絕大部分人仍然是讀IB;另一種是:選成 ...

Agree

LittleButter 發表於 18-10-8 14:53
個人認為此兩間又真的未算是眾人一致認同的神校吧!
不過,當然在每個人心裡的尺也有所不同,她們可能是你 ...

哈羅係咪神校?

;-)

sailormercury 發表於 18-10-8 16:57
港同學費平可以理解!但cky 學費咁貴,點解反而報名人數多過其他神校??
...

香港有錢人多。

sctatang 發表於 18-10-8 17:22
但要睇埋係精英考定全級考

仲有cky 個批考生當年只是創校幾年,未到依家咁多人申請

CIS 我都唔覺得神。

星星的後裔 發表於 18-10-11 12:16
神校一定是聖喇拔。

覺得傳統神校、名校優勢之一是有優質英文教學方法。隨DSE 中文同通識是必修,我覺得比 ...

唔係卦?

心目中男神一定係QC!

Soundervolt 發表於 18-10-11 23:06
其實真係可以!回想下SPCC、DGS、DBS喺津校年代都係抽纖派位學生,派到乜嘢學生就教乜嘢學生,喺冇得揀學 ...

咁又唔好咁講,呢幾間既小學,當年都係地處優越地段,譬如, 麥當勞中學附屬小學,當年港島既交通條件加普遍一家生三件,其他區人士邊有咁易送幼兒上麥當勞讀書?!

以前教局亦無咁多限制,學校可儘情汰弱留強。 加上以前仲有昇中試,考三年五年制等,淨下都係精英中精英。

名津校出名,都有歷史原因。。。

Soundervolt 發表於 18-10-12 11:33
你睇嗰個家長揀CKY放棄DGS嘅Youtube video係N年前,我都想知佢現在冇乜嘢感想,我相信佢一定話........... ...

喂,老老實實,個選擇真係睇背景。如果個父母做生意,將來諗住細路出國留學返來承繼家業,又唔會覺得學校既信仰或者傳統價值對細路將來有咩幫助。

咁IB 平均分35.6 定 37.5 或38.2 實際唔大影響喎。

咁點解佢唔走條易D 既 ROUTE?

busydaddy 發表於 18-10-12 15:13
其實肯收肯教我仔的就是(神校),阿門!

都可以係 “阿彌佗佛” 既 ,哈哈。

retriever 發表於 18-10-14 20:16
唔係卦?

心目中男神一定係QC!

都神

retriever 發表於 18-10-14 20:26

咁又唔好咁講,呢幾間既小學,當年都係地處優越地段,譬 ...

又係講埋尐什麼地區校網優勢,我以前住公屋都有鄰居讀小拔、喇沙、瑪利諾等小學,今時今日每區校網規劃得更加顧及各社會階層人士,例如好多人認為喇小喺九龍塘,其實41網最大範圍係九龍城(大部份喺界限街以東),並非九龍塘,唔少人睇事物只係睇埋一邊。況且如果校網好就係王道,就唔會有名校退步啦~

以前教局亦無咁多限制,學校點樣可儘情汰弱留強?有冇實據?唔好憑空想像就當事實。升中試,考三年五年制等唔係傳統名校獨有,其他學校一樣,點解佢地又唔可以全部變成名校?

名津出名係有佢地嘅原因,但唔係你所謂嘅原因,我會喺另一回覆分享見解。

retriever 發表於 18-10-14 20:37
喂,老老實實,個選擇真係睇背景。如果個父母做生意,將來諗住細路出國留學返來承繼家業,又唔會覺得學校 ...

揀類似家庭意思唔係一定揀有錢人,而係揀一尐比較對兒女嘅學業有期望,對教育有認知,會願意付出時間、心機、金錢嘅家庭,所以並非一定係有錢人,你又捉錯用神~

你描述嗰種「父母做生意,將來諗住細路出國留學返來承繼家業,」並非係大多數或常態情況。根本唔可以作討論嘅點子。

而且什麼curriculum都有佢嘅難處,冇話邊條route會容易或適合哂所有人。

Soundervolt 發表於 18-10-14 23:59

揀類似家庭意思唔係一定揀有錢人,而係揀一尐比較對兒 ...

而家係講緊神校是如果煉成,唔係講呢十幾廿年既事,係更久遠既事。

當年既交通條件,跨區係相當困難,而且生養多,顧此失彼,果個年代唔流菲傭姐姐,父母亦要搵食,留意而家講緊小學。

如話無關地區原因,係不顧客觀事實。只可以話我哋而家生活既年代,跨區困難已經淡化。

你講話注重子女教育既當然無錯,即係在困難中排除萬難仲跨區,當然係注重子女教育父母。

Soundervolt 發表於 18-10-14 23:59

揀類似家庭意思唔係一定揀有錢人,而係揀一尐比較對兒 ...

係咪講緊邊個課程易D 呢?

老實講,又唔係。

如有留意D 家長關心D 物,簡言之,其一係入大學,邊間,邊科,講白D 係入大學既優勢;其二係過程。

父母之心,人皆有之。無咩父母話想子女辛苦D 仲好。希望達到相同目的,個過程可以輕鬆D 姐。

正因如此,所以有唔少家長問邊D 係HAPPY SCHOOL,只係有D 人發現國際學校,或類國際學校個學習過程係輕鬆過本地學校,而本地大部份行DSE。

正如有版友透露IB 30幾分已經有很多不錯大學收。咁對本來準備遲早送子女出國或返老家(我哋呢代父母,唔少得益於上一代既努力及犧牲,係攞住國外護照),如諗住承家業既(唔駛李+X),真係唔駛咁辛苦。

retriever 發表於 18-10-15 07:50

老實講,又唔係。
唔辛苦都可以有好成績是神童,問題應是自發定被迫

retriever 發表於 18-10-15 07:50

老實講,又唔係。

可能你對國際學校有一種比較偏頗嘅印象(IS就等於Happy School)....我兩個表弟讀德瑞(IB),兩個都係對學業有要求,兩個都讀得唔輕鬆,所以輕唔輕鬆其實睇下自己要求而唔係邊一種課程嘅學校,你知我仔讀邊一間DSE課程學,我又唔見班仔個個讀到嘔白泡,所以分別只係在於付出咗努力背後,喺過程中Hap唔Happy,要讀書成績好,係冇不勞而獲~

IB 30 points is about equivalent to DSE 20 points。我想知有什麼好大學收?

都話咗「父母做生意,將來諗住細路出國留學返來承繼家業」唔係大多數人嘅常態,唔係討論嘅點子~不如你話Super Rich捐大錢換學位好過啦!係人都知有錢多選擇,同阿媽係女人嘅道理一樣~

Soundervolt 發表於 18-10-15 10:20
可能你對國際學校有一種比較偏頗嘅印象(IS就等於Happy School)....我兩個表弟讀德瑞(IB),兩個都係對學業 ...

哈哈,我都想知IB 30分有咩不錯既國外大學收喎。

承繼家業唔駛SUPER RICH,如你講,睇父母心態,當然到時仔女點諗又係另一個問題。

我估你,或者唔少我哋呢代既人,係父母基層背景但靠讀書入大學出頭,唔係發達,但係專業資格果堆,呢啲父母比較看重讀書階梯出頭。

但又有一批,亦如有D 版友媽媽,係讀書一般但而家做生意有D 累積既,又唔會覺得讀書階梯係咁重要。

做小企,小生意既,有一堆國內過來二三十年,做中港貿易發發地又傳統D 既,或者在東南亞開廠仔,只求仔女去國外讀完大學返來幫手,或回祖國美加,呢D 真係唔係少數。

Soundervolt 發表於 18-10-15 10:20
可能你對國際學校有一種比較偏頗嘅印象(IS就等於Happy School)....我兩個表弟讀德瑞(IB),兩個都係對學業 ...

求HAPPY SCHOOL 果堆唔一定係盲目或傻既,只係我哋同佢哋,某時某地某刻有交差點,但大家長遠目標唔同。
‹ 上一主題|下一主題